« Uppgradera | Startsidan | Utomjordingar? »

6 september 2004

Svenska namn ger jobb

Rebin? Nej, tack.
Fredrik? Ja, välkommen!

Fyra studenter har ringt runt och sökt 366 lediga jobb på uppdrag av DN. De har jobbat i par, en med utländsk och en med svensk bakgrund och uppgivit likvärdiga meriter. Nu var det fyra manliga studenter, men jag misstänker att resultatet hade varit likvärdigt om det varit fyra kvinnliga studenter som gjort samma undersökning. Läs gärna artikeln jag länkar till ovan och läs arbetsgivarnas krystade ursäkter. Sorglig läsning.

Det är skrämmande att det ska betyda så mycket vad man heter och inte vad man kan, utan att den som bedömer ens har sett personen. Jag förstår de som i desperation över att aldrig få ett jobb, eller ens kallad till en jobbintervju, byter ut sitt namn till ett mer svenskklingande. Men så ska det väl inte behöva vara? Det vore intressant med en liknande undersökning för att utröna om åldern spelar roll. Här slänger jag över en boll till DN :).

Minst 6.000 människor utan uppehållstillstånd utnyttjas olagligt på den svenska arbetsmarknaden varje dag, enligt Röda korset. Klarspråk...de är svenska slavar. Här duger de plötsligt som arbetskraft, men det är kanske logiskt? Slavarna jobbar för en urusel lön, mellan fyra och tjugo kronor i timmen. Då spelar det ingen roll om de heter Rebin istället för Fredrik.

En av de som hamnade som slav i Sverige var en kvinna som flydde från Iran för att slippa ett tvångsgifte. Hon fick avslag efter avslag på sin asylansökan. Jag förstår om hon inte ville åka hem igen om ett tvångsgifte är vad som väntade henne. För att överleva var hon hänvisad till att jobba under slavliknande förhållanden. Nu har kvinnan fått uppehållstillstånd, en vinstlott i vår svenska asylansökningstombolan. Men då kanske hon hamnar i den andra tombolan, där ett icke svenskklingande namn ofta innebär en nitlott.

Det är inte lönt att klaga på varken lön eller arbetsförhållanden, för då lär arbetsgivaren hota med polis, vilket är liktydligt med avvisning, eller avsked. Även barn omfattas av denna slavhandel. Här har polisen lite att göra tycker jag, men det är väl inte så högt prioriterat. Det gäller ju inte svenskar......? Må jag ha fel här.

Lite ironiskt är det att Sverige har fått betyget att det är världens bästa land för anställda, enligt en rapport från ILO, Internationella arbetsorganisationen.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 6, 2004 08:02 FM

Kommentarer

Man hade ju kunnat vänta sig lite mer av just den tidningen än den kommentaren. Visst har det förhoppningsvis ändrats på den punkten. Visst betyder det mycket att den som söker jobb kan språket någorlunda, men en brytning det har många även om de bott länge i Sverige - se vår drottning :). Det ska inte behöva betyda nåpot tycker jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 7, 2004 09:59 FM

1982 sökte en svart tjej tjänsten som allt-i-allo på SOCIALDEMOKRATISKA Stockholms-Tidningen där jag jobbade då. Hon hette Kristina och var svensk. Bröt inte det minsta. Chefen kom ut efter att ha intervjuat henne och skrattade så han nästan gick av på mitten. Skulle jag anställa en neger!!! kved han.

Så lite har förhoppningsvis hänt.

Men jag kan förstå om invandrarna bröt och det var viktigt att tala bra svenska för jobbets skull. Man tycks alltid glömma språket när man talar om invandrare och arbete. Att de bryter behöver inte betyda att de inte talar korrekt svenska, men jag tror det är en större bidragande orsak än ett utländskt namn.

Skrivet av: Monica datum: september 7, 2004 09:17 FM

Nej, vetenskaplig är den inte. Men den visar på en tendens som så många gånger tidigare har påvisats. Bara det faktum att folk byter namn för att få ett jobb är en väckarklocka och motsäger inte direkt DN:s lilla test.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 6, 2004 06:39 EM

Jag tycker ändå att DN gjort det lite lätt för sig. Att kalla undersökningen vetenskaplig är också att ta i.
Att människor med invandrarbakgrund säkert har svårare att få jobb och att det finns diskriminering vill jag inte alls förneka.
Men det går inte att säga att den här undersökningen är vetenskapligt bevis, som DN hävdar. Det är så mycket som spelar in. Killen med namnet Fredrik kanske har en mycket bättre telefonröst, låter mer att lita på och så vidare.
Däremot håller jag med om att alla kulturer tillsammans kan tillföra mer än att renodla. På mitt jobb sökte vi en ny intranätansvarig och alla med invandrarnamn fick förtur i vår behandling av intresserade för vi ville verkligen ha en med invandrarbakgrund.

Skrivet av: Chadie datum: september 6, 2004 03:59 EM

Sedan har arbetsgivare mage påstå att det saknas arbetare med kunskap. Hur vet dom det om dom inte intervjuar arbetssökande? Uppsala landsting letade efter en neurolog i flera år. Personen fanns här i landet och hade en kunskap som vida överskred den svenska. Fast det är ju klart, han hette inte person. Och sverige ska vara bra? Vem kan bara påstå något så sjukt? Våra insnöade politiker?

Skrivet av: Claes datum: september 6, 2004 03:24 EM

Till Daniel, jag tyckte det var ironi i samband med de andra artiklarna. Men visst har du rätt, det innebär att det är än sämre i andra länder - USA kom först på 25:e plats. Bengt, kul att din arbetsplats inte diskriminerar. Jag tror att mångfald berikar, i alla områden i samhället - inte bara på arbetsplatsen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 6, 2004 10:19 FM

Arbetaren (http://www.arbetaren.se/) har haft en artikelserie om papperslösa arbetare i Sverige och Syndikalisterna (http://www.sac.se/) organiserar numera papperslösa arbetare i Sverige.

Att Sverige är bäst i världen för anställda är inte ironi. Det är istället ett skrämmande besked om att det faktiskt är ännu värre i alla andra länder.

Skrivet av: daniel datum: september 6, 2004 10:05 FM

Det här är ett mycket trist och välkänt faktum. Jag är väldigt glad att jag själv har en mycket progressiv arbetsplats där vi inte har de här fördomarna.

Jag tror att av 20 st anställda är vi en mycket brokig skara.
Chile, Eritrea, Sverige, Finland, Grekland är några av de länder som vi kommer ifrån.

Det ger så mycket att ha tillgång till alla dessa kulturer. Det ska ses som en tillgång och inte ett hinder att man har en annan kulturtillhörighet.

Skrivet av: Bengt datum: september 6, 2004 08:27 FM