« Uthängda våldtäktsmän | Startsidan | Näten inom nätet »

26 september 2004

Yusuf Islam var ej listad

Cat Stevens, numera Yusuf Islam, deporterades från USA i onsdags. Det var ett stort misstag från de amerikanska myndigheternas sida. Allt verkar bero på ett läsfel av en kanske lite övernitisk tjänsteman. På listan över misstänkta terrorister som inte får flyga till USA finns ingen Yusuf Islam, men det finns en man med namnet Youssouf Islam.

Jag tyckte nog att han borde ha stoppats redan när han skulle kliva på i London, om han nu fanns på terrorlistan. Jag förstår att muslimer runt om i världen är ganska upprörda just nu och framförallt Yusuf Islam är säkerligen både irriterad och djävligt förbannad. Att bli stoppad. Att bli förhörd. Att bli nekad inresa. Att bli avvisad. Utan anledning.

– Det fantastiska är att jag inte fick, och fortfarande inte har fått, någon som helst förklaring till vad jag anklagas för eller varför jag nu anses vara ett hot mot säkerheten. Jag har bara fått veta att ordern kom uppifrån, har Yusuf Islam sagt enligt Svd.

Själv tycker jag att det inte är fantastiskt utan skrämmande. Att bara gå efter ett namn? Tänk om en Olle Ollesson skulle listas på denna terrorlista. Stackars alla andra Olle Ollesson:ar. Kan detta vara rimligt? Kan det verkligen stämma?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 26, 2004 08:37 EM

Kommentarer

Det är skrämmande att misstag sker och att gamla "affärer" fortfarande påverkar. Det bådar inte gott för framtiden.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 27, 2004 04:44 FM

Guillou har ju en...historik med SÄPO efter IB-affären. Det är nog rätt uppenbart att den information FBI får av SÄPO innehåller hans brottsliga karriär, hur rättfärdigt hans avslöjande än var - det syns inte i Guillous papper.

Skrivet av: Patrick datum: september 26, 2004 10:39 EM

Det är klart det inte var något misstag. En man som överger en kommersiell popkarriär och konverterar till islam samt tar ett muslimskt namn, det är klart att han är misstänkt av amerikanska terrorpoliserna. Det måste reta usa jättemycket att någon överger den amerikanska frälsningen av världen: kommersialismen.

Skrivet av: Chadie datum: september 26, 2004 10:13 EM

Förmodligen är namnlistan bara exempel på islamistiska namn. Så namnlikhet och arabiskt utseende är förmodligen skäl nog till att gripas med ursäkt att de finns med på någon lista. När det gäller Guillou. Det är ett franskt namn. Amerikaner hatar fransmän.
Mina gissningar är väl lika goda som andras. Det värsta är att vi ingenting vet då allt ska vara så hemligt samtidigt som det drabbar oss alla från både höger och vänster.

Skrivet av: Jontas datum: september 26, 2004 09:50 EM

Nej det är inte rimligt. Ja tyvärr stämmer det. Du ser väl att Jan Guillou (tex) inte tillåts resa in i USA.

Nationens ledning har blivit hysterisk.

Skrivet av: Jinge datum: september 26, 2004 09:10 EM