« oktober 12, 2004 | Startsidan | oktober 14, 2004 »

13 oktober 2004

Benvärmare

Nostalgi.
Lyckan är fullständig.
Benvärmare är på tapeten igen.
Det märkte jag när jag var inne i stan i dag.
Mer á jour än så är jag inte när det gäller mode.
Det är mer av en slump jag uppmärksammar trender och modenycker. Nu har jag införskaffat tre stycken benvärmare, två färglada randiga par och ett lite tjockare stickat helsvart par. Det par jag haft och slitit på i många år kan jag numera med gott samvete förpassa i runda arkivet. De har gjort sitt :). Jag uppskattar att modet alltid har sina "re-run"-faser. Jag ser att även ponchon är inne igen. Jag sneglade på en svart stickad poncho, men det får bli nästa gång. Kanske. Att jag handlar kläder tillhör ovanligheterna. Det gör jag oftast bara när jag är nödd och tvungen, eller om jag hittar något som jag verkligen vill ha och kommer att använda, som benvärmarna. Här finns inga lik i garderoben. Jo, en sak jag köpte för några år sedan som jag faktiskt aldrig använt. En poncho-liknande svartgrå kappa kantad med fuskpäls. Någon som vill ha?

BTW - bilder på barnbarnen finns under länken Dagens bild. Bilder på vargarna kommer när det lider. Dygnet har bara 24 timmar. Tyvärr!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 EM | Google

Israel-Palestina

Peter tog emot min bloggstafettpinne och resultatet blev fem bra texter, upplysande och informativa om Israel-Palestina. Mina frågor har besvarats med råge, toppat med intressanta fakta, boktips och funderingar. Jag fick lite dåligt samvete i början då jag uppfattade det som att Peter tyckte ämnet var stort. Men jag hade medvetet frågat vad tror du, bara för att det inte skulle kännas tungt och jobbigt att ta emot bloggstafettpinnen.

Missa inte hans texter.
De är superduperbra.
Länkar finns nedan.

Israel-Palestina 1
Israel-Palestina 2
Israel-Palestina 3
Israel-Palestina 4
Israel-Palestina 5

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:24 EM | Google

SL:s nya grafiska profil

Surt sa räven om rönnbären.
Eller rättare sagt rena rama lekstugan.
Får inte vi leka med er får inte ni leka med oss.....

SL ville fräscha upp sin grafiska profil och sin gamla logotyp från 70-talet och den nya logotypen togs emot med positiva reaktioner, bland annat erövrade den ett silverägg 2002. Den nya grafiska profilen är mer kommunikativ och snyggare tycker även jag.

Den nya logotypen har redan stegvis introducerats i annonser, tidtabeller och på sidorna av SL:s bussar och tanken var att den gamla loggan stegvis skulle försvinna. Hela 30 miljoner har redan investerats i den nya loggan. Pengar som kanske kastats i sjön?

SL:s politiskt valda styrelse vill sätta P för den nya loggan av den orsaken att de inte fått vara med och fatta det formella beslutet. Frågan är om detta är en sak de måste vara med och besluta om. Finns det inte viktigare saker för SL:s politiskt valda styrelse att hantera?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:38 FM | Google

Riksdagsbloggar

Nu är det varit motiondags i riksdagen. Ledamöterna springer fram- och tillbaks och lämnar in motioner, om ditt och datt. När jag motionerar går jag med stavar. Men det är inte det de sysslar med :), de framställer förslag som sedan ska diskuteras och kanske eventuellt antas i riksdagen. Innan dess kanske de har suttit på sin kammare och filat på motionen, eller rättare sagt motionerna – för många verkar de vara.

Vad riksdagsledamöterna gör under övriga året har jag lite dålig koll över. Varje gång när plenisalen panoreras i olika nyhetsinslag så ser den tämligen öde ut. Den som står i talarstolen och pläderar, verkar ofta tala inför tomma intet. När det ska röstas om något är det rusningsdags i riksdagen, men även där har jag förstått att det missas att delta. Hur skulle det se ut om riksdagens ledamöter skulle åläggas att blogga? Ponera att 49 skulle kunna tänka sig att vilja bli aktiva bloggare. Men hur skulle det se ut hos de övriga, skulle det eka tomt i resterande riksdagsledamöters bloggar?

Moderaten Tobias Billström har lämnat in en motion om att riksdagens webbplats skulle bli en blogg.

"Det är viktigt att värna och utveckla vårt lands demokrati. Riksdagens ledamöter har ett ansvar för att granska och låta sig granskas. Vi måste på alla sätt öppna upp riksdagen för ny teknik och bejaka de olika uttrycksformer som i dag finns tillgängliga. Därför bör riksdagens hemsida kompletteras med en blogg-funktion."

Långt, långt ifrån den visionen av nätets potential som fanns 1996.

– Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet, sa Ines Uusman 12 maj 1996, då IT-ansvarig minister.

För att återgå till riksdagsbloggarna. Riksdagens hemsida skulle kunna förbättras och varje riksdagsledamot skulle kunna ha en personlig sida där de presenterar sig lite mer utförligt – vad de står politiskt, vilka sakfrågor som de tycker är viktiga, information om vad de har på sin agenda, information vad de drivit igenom, länkar till de motioner de lagt in, länkar till filmsnuttar som visar när de har debatterat eller svarat på frågor i talarstolen och annat smått och gott, inte bara som nu bara med en bild. Dessutom tycker jag att riksdagens hemsida är lite svårnavigerad och uppmuntrar inte till vardagsbruk, minst sagt.

Men jag har svårt att se mig framför mig 349 (eller hur många de nu är) riksdagsledamöter skriva blog på riksdagens hemsida. Jag skulle föredra att de var mer fysiskt deltagande i riksdagens arbete. Hellre fysisk närvaro än digital dito.

Jag kan ju föreställa mig hur det skulle kunna se ut i kommentarerna i bloggarna. Kiss och bajs-mentaliteten jag och andra stundtals stöter på ute på nätet lär antagligen bli än mer frekvent i riksdagsbloggarna. Inte bara det, utan alla missnöjda knäppgökar skulle säkert hitta dit och lägga in spaminlägg om ditt och datt. Hur många kommentarer skulle vara seriöst menade? Vem ska hantera och moderera alla inlägg? Vem ska avgöra vad som ska tas bort? C E N C U R skulle vara ett ord som ofta skulle användas, när ett inlägg har tagits bort. Röster skulle höjas att ett modererat riksdagsforum skulle vara ett brott mot yttrandefriheten. Jag kan redan se mig rubrikerna framför mig i media :-). Jag tror inte att Tobias Billström har en susning om hur det kan se ut på nätet, i gästböcker, på anslagstavlor, i forum, i diskussionsgrupper på News och i andra fora.

Nej, jag tror inte på idén att bloggar skulle ge ökad demokrati. Tanken däremot att vi alla via web-cams skulle kunna följa debatterna (och de ledamöter som inte finns fysiskt på plats skulle kunna delta i debatterna via web-cams) och att vi genom ett elektroniskt id-kort skulle kunna rösta via datorn i många av de demokratiska beslut som tas i riksdagen är däremot något jag tycker vore en bra idé. Det skulle vara demokrati. Att det inte finns en speciell TV-kanal som har till uppgift att live-sända riksdagens debatter i ur och skur är något som jag har saknat. En slags TV-tablå skulle då finnas på riksdagens sajt där medborgarna skulle få preliminära tider på när och vilka debatter som ska kablas ut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 FM | Google