« oktober 19, 2004 | Startsidan | oktober 21, 2004 »

20 oktober 2004

Rattfylla

Det är tydligen ganska vanligt att lastbilschaufförer som åker av färjorna vid Trelleborg och Ystad är rattonyktra, säkerligen en och annan privatbilist också för den delen. Detta sades på Aktuellt 18.00 i kväll. På frågan varför inte polisen gör kontroller oftare kom standardsvaret, det finns inga resurser. Ändå tycks polisen stoppa flera rattonyktra de få gånger i veckan de har kontroller. Mörkertalet är alltså stort. Frågan är om de kanske inte måste börja ha rattonykterhetkontroller lite oftare efter gårdagens tragiska olycka. Men jag misstänker att när mediadrevet tystnat så kommer allt fortsätta som vanligt, inga fler kontroller och många rattonyktra chaufförer kommer att fortsätta att köra på vägarna.

Det gör mig orolig. Inte för deras skull. Kör de av vägen eller kör rakt in i en bergvägg, så är det deras bekymmer. Det som oroar mig är att de kan kollidera med andra bilar och detta skedde i går och fem människor (tre vuxna och två barn) dog. Fem människor dog för att chauffören var onykter och hamnat mot körriktningen. Chauffören säger sig inte minnas något. De som är döda lär inte heller minnas något. Men deras anhöriga kommer att minnas gårdagen resten av sina liv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:07 EM | Google

Psykiatrireformens fel?

Andemeningen med genomförandet av psykiatrireformen är att psykiskt sjuka ska integreras i samhället och att kommunerna i sin tur ska ta ett större ansvar för att så sker. Tanken hos beslutsfattarna var nog god. Men det finns människor som är så pass allvarligt sjuka att de faktiskt bör vårdas på stängda psykiatriska avdelningar. Men i Stockholm stängdes både Långbro och Beckomberga och därmed försvann många vårdplatser, men å andra sidan så sparades många skattekronor - men frågan är om vi inte nu får betala priset för den kortsiktiga besparingen.

Målet med psykiatrireformen är att förbättra livssituationen för dessa personer, öka deras delaktighet i samhälle genom en rad insatser, exempelvis anpassade bostäder, stöd i boendet, rehabilitering och anpassad sysselsättning. Här har kommunerna misslyckats anser jag. Många psykiskt sjuka lämnas vind för våg. Antalet hemlösa ökar och i den gruppen finns många psykiskt sjuka som borde få vård.

Själv försökte jag för ett tag sedan få tag på en kille, som är lika gammal som jag, och efter mycket letande hittade jag honom. Han är schizofren och lever under inhumana omständigheter i sitt egna skitiga hem (en gång om året kommer en saneringsfirma och röjer upp bland bråten), han hör röster på nätterna och lever faderrullan (hur står grannarna ut?) och lever lika eländigt som 51-åring som han gjorde som 21-åring. Det smärtade i mitt hjärta att förstå hur illa det var ställt. Jag pratade med en f.d god man som var alldeles förtvivlad över att mannen inte får adekvat vård. Han hade försökt att få journalister intresserade av detta faktum att psykvården inte fungerar i praktiken, men utan resultat. Nu har han ledsnat att försöka. Nu har han tystnat.

Jag har jobbat både på Långbro och Beckomberga som mentalskötare (numera heter det skötare i psykiatrisk vård). Jag hade slutat att jobba inom vården när psykiatrireformen kom, men har ofta undrat över hur dessa människor jag mötte på Långbro och Beckomberga har det nu för tiden. Jag tror inte att socialtjänsten kan tillgodose alla deras speciella behov av vård. Det kanske inte mentalsjukhusen kunde göra till fullo heller, men kunskaperna och viljan fanns och frågan är om dessa kunskaper och viljan finns ute bland kommunerna.

Med tanke på alla dessa illdåd som är till synes helt omotiverade och utförda av psykiskt sjuka personer så tror jag att mina tankar om att psykiatrireformen har misslyckats kanske inte är helt felaktiga. Med stor sannolikhet dödades i går en liten pojke och en kvinna av en psykiskt sjuk ung man. Det finns inga kända motiv till dådet, inga svar och knappt kanske längre några frågor. Kvar finns bara en oro. Var kommer det att ske ett dito vansinnesdåd nästa gång? Vilka kommer då att drabbas? Det är inte frågan om, utan när.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:06 FM | Google

Audioblog

Steffanie har börjat audioblogga, på ett proffsigt sätt via en RSS 2.0-feed. Ett aber är att filerna blir så pass stora att det tar sin lilla tid via modem, men med bredband är det ju en lysande form av bloggning. Jag har programmet Audacity installerat sedan länge, häromdagen fixade jag en mikrofon och jag har testat och det funkar galant att spela in och konvertera till exempelvis .mp3 – testfil 291 kB i mp3-format.

Blacklist-listan på http://www.jayallen.org/comment_spam/blacklist.txt har inte uppdaterats på snart 10 dagar. Någon som vet varför? Vart hämtar ni som har MT 3.* er lista ifrån?

BTW – kors i taket. Jag fick en uppgraderingsskiva i går via posten så jag uppdaterade Windows XP – ett infall bara, men med en CD i handen så tog nyfikenheten överhand. Ingen hade fått mig att ladda ned 75 Mb via modem, men smart drag att sända en CD måste jag säga.

Service Pack 2 gick alldeles utmärkt att installera. Det enda som jag har märkt så här långt är att modemet gick osedvanligt segt och trögt, det beror nog på att det är så gammalt att XP inte ens vill kännas vid det :). Jag kom till slut på att jag faktiskt hade drivrutiner för XP sparat i en US-Robotics-mapp på datorn, så det löste sig inom en kvart.

Däremot krånglade givetvis Norton Internet Security. Det hade jag räknat med. Men även det löste sig (hoppas jag i alla fall) efter en stund då jag laddade ned lite uppdateringar via LiveUpdate, så förmodligen har Symantec fixat till en patch för den som patchat :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:04 FM | Google