« oktober 21, 2004 | Startsidan | oktober 23, 2004 »

22 oktober 2004

Fredagsfyran v.43

Veckans fredagsfyra.

1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?

Dödens stad av Michael Connelly avslutade jag i går.

2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg mellan ett och fem får den?

Efter att ha läst fem gripande böcker på raken som tagit upp hur kvinnorna lever i de länder där de har Koranen som rättesnöre kände jag att jag behövde få rensa hjärnan lite och valde att läsa en Harry Bosch-deckare, som legat på vänt ett bra tag. Polisromaner har jag alltid haft en svaghet för och Harry Bosch svenska motsvarighet är väl närmast Wallander. En enstöring till polis, bra på sitt jobb men sämre på att leva livet som civil. Boken handlar om en hund som hittar ett ben. Ett tjugo år gammalt mord avslöjas. Osäkra ledtrådar. Men Harry Bosch, han ger sig inte och han löser till slut fallet, med bravur. Tre av fem tigertassar får den. Min nästa bok jag ska läsa ligger redan framme, köpt enbart för titeln skull och omslaget :). Tigerns käftar av Tom Clancy (teknothrillerns mästare) – "Sparkar men en tiger i röven måste man vara beredd att handskas med hans käftar".

3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den handla om?

Ja och nej. Inte just nu. Jag har skrivit i hela mitt liv. Men mitt självförtroende (eller bristen på det rättare sagt) sätter käppar i hjulet.

4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.

Moa Martinsson (jag tycker om att läsa de flesta svenska arbetarförfattare men Moa är outstanding) och John Grisham.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:15 EM | Google

Internet går under 2006

Internet går under om två år enligt professor Hannu H. Kari.

Jag vågar nog slå vad om att Internet inte har gått under om två år. Jag äger ingen hatt, men jag kan väl käka upp en av mina benvärmare då om jag förlorar vadet. Torrt och segt lär det bli, men jag är så övertygad om att han har fel att den risken törs jag ta.

Jag får väl återkomma till hans profetior i oktober år 2006 (om jag kommer ihåg), om jag nu fortfarande bloggar då. I augusti fyllde reloaden/bloggen sju år, så två, tre år till kanske det kan bli. Det vore kul med ett tio-årsjubileum ;-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:24 FM | Google

Vardagsbrottslighet

Vardagsbrottslighet, ett ord som inte känns bra på tungan. Det finns inte ens i ordboken, än. Men det lär hamna där tillsammans med orden vardagsvåld, vardagsverklighet, vardagsproblem och vardagsföreteelse m.fl ord som bygger på grundordet vardag.

Vardagsbrottslighet som seriestölder i villor och sommarstugor, samt bilinbrott har ökat. Enligt DN kom det stora genombrottet på vardagsbrottslighet 1997 då kravet på visum avskaffades för Estland, Lettland och Litauen. Tidigare kunde tullen stoppa en person om det kunde påvisas att personen inte hade tillräckligt med pengar till uppehälle och returbiljett, numera hindrar EU:s regler detta – vilket ger rörelsfrihet för många, men missbrukas av en minoritet.

En granne som bor 500 meter fågelvägen från oss hade inbrott i somras. Det skedde när de låg och sov. Det måste vara en otrevlig känsla att vakna och inse att någon eller några främmande människor har länsat huset under natten. Det har faktiskt varit en veritabel stöldvåg här i trakterna. En kille, någon kilometer bort, vaknade när de rumsterade omkring i huset och lyckades jaga ut dem. Han fick sig en och annan vinge, men som tur var skadades han inte allvarligt. Han hann se att bilen som användes hade registreringsskyltar från en baltstat. Denna bil sågs i somras köra omkring på nätterna med maskerade män både som förare och passagerare.

Det ryktas om att en bonde några mil bort utnyttjar svart arbetskraft från öst, för en mycket, mycket ringa penning. Att de sedan extraknäckar och drygar ut lönen via stöldturneér på nätterna struntar han i, säger somliga. Nu låter jag som Fox News – somliga säger :).

Det tråkiga är att detta inte bra drabbar brottsoffren utan även alla hederliga människor från dessa länder som kommer till Sverige för att arbeta för brödfödan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:50 FM | Google