« oktober 25, 2004 | Startsidan | oktober 27, 2004 »

26 oktober 2004

Tantbloggare

Får att återknyta till de funderingar Lennart har i dag på sin blog "Det Progressiva USA", gällande det jag skrev i morse. Han ställer frågan:
– Varför det finns så få kvinnliga bloggare i Sverige idag.

BTW – stod det en hel del annat intressant i texten så surfa över och läs. Informationen att IT-intresset hos färgade pojkar i USA är mindre än hos vita dito var intressant. Rollmodeller kanske är en lösning? Intresset för IT börjar minska även generellt bland svenska ungdomar, både hos kvinnor och män om man ska tolka avsaknaden av ansökningar till IT-utbildningarna?

Men finns det verkligen så få kvinnliga bloggare i Sverige? Jag tror inte att det behövs en rollmodell här utan det är kanske mer en definitionsfråga?

Vad är egentligen en bloggare? Vad kännetecknar en seriös blog? Måste en blog vara seriös? Är defaultbloggen tre rader text och fem länkar? Är det någon som initierat skriver lite längre texter om det som intresserar skribenten? Är en dagbok en blog? Är texter som bara handlar om lästa böcker en blog? Är det en blog om man skriver om mjuka saker, känslor, upplevelser, funderingar och tankar? Eller måste en blog vara gjord av hårdvaluta, exempelvis handla om teknik, politik eller journalistik? Det sistnämnda är kanske ett lite luddigt begrepp och då kommer jag in på frågan, vad är journalistik? Vem är journalist? Kan en blog vara spretig? Måste den vara nischad? Läser män generellt bara andra mäns bloggar? Läser kvinnor både mäns och kvinnors bloggar? Finns det en bloggosfär? Vilka anses inte tillhöra den? Finns det en bloggelit? Måste en blog vara elitistisk för att räknas?

Vem sitter inne med svaren?
Finns det svar?

Jag är övertygad om att antalet svenska kvinnliga bloggare inte alls är så få, som man kanske kan kan luras att tro.

Tillägg 19:55
Enligt de inkomna kommentarerna är det tydligen ungefär 50-50. Dessa siffror ger vid handen att de kvinnliga bloggarna inte alls är så få som somliga tycks tro. Fritt fram att botanisera runt lite och se hur brett spektrum det finns av bloggar.

Dagbok på nätet

Bloggar på svenska

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:15 EM | Google

Ta en pepparkaka till

Ta en pepparkaka till - så du blir snäll.
Hur många gånger har inte den frasen uttalats?
Det kanske inte är snäll man blir, utan dum?
Pepparkakor innehåller fett och socker.

Råttor har visat sig få sämre minne och inlärningsförmåga när de ätit fett och socker.

Vi människor är djur, även om många försöker glömma bort det. Visst spelar kostens roll för hjärnans och kroppens välbefinnande. Vi blir vad vi äter. Jag vet att många ogillar ordet lagom och menar på att det är så typiskt svenskt, tråkigt och Svenne-aktigt. Men lagom är alltid bäst.

// Annica Tiger - ska ta en pepparkaka till

Annica Tiger 12:26 EM | Google

Sprängstoff

Omkring 350 ton högexplosiva ämnen har stulits ur ett sprängmedelsupplag i Irak. Under USA:s vakande öga har alltså detta kunnat ske. En talesman för Bush-administrationen sade nyss på TV att de inte har haft resurser att övervaka alla depåer. Nonchalant inställning. Men IAEA, som innan Irakkriget inleddes förra året, bevakade anläggningen, säger att man gång på gång både före och efter USA-alliansens invasion uppmanade Bushadministrationen att ha kontroll över att sprängmedlet hölls i säkert förvar.

Det krävs kanske ett halvt kilo för att spränga ett flygplan i småbitar. Med 350 ton i sin besittning har nu terroristerna lite arsenal att ta till eller i alla fall att hota att använda. För vem skulle annars ha lagt vantarna på sprängmedlet, om inte terrorister? Bönderna i Irak behöver inget sprängmedel för att odla sina åkrar. Affärsinnehavarna i Irak behöver heller inget sprängmedel för att hålla affärerna igång. En vanlig irakier behöver heller inget sprängmedel i sitt dagliga leverne.

Sprängämne är ett explosivt material som hastigt kan övergå i gasform under stark värmeutveckling och med kraftig stötverkan - detonation. Många sprängämnen är framtagna för militärt bruk, hexogen (RDX), oktogen (HMX), hexal (RDX/AL), oktol (RDX/Trotyl) och PBX (HMX/nylon). Lite mer koll kanske vore klädsamt över dessa dödsbringande ämnen? Allrahelst i ett så instabilt land som Irak? Enligt nyheterna är dessa ämnen lätta att hantera och transportera, vilket ger ökade möjligheter att smuggla ut dem ur Irak.

Vem vet...ingen vet när de försvann.
Kanske en del av dem användes i Madrid?
Kanske en del av dem används i Irak?
Har använts i andra nyligen skedda sprängdåd?
Världen känns genast än mer osäker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:22 FM | Google