« oktober 26, 2004 | Startsidan | oktober 28, 2004 »

27 oktober 2004

Vad applåderade de?

EU-cirkus på sandlådevis? Jag skrev för ett tag sedan om Portugals premiärminister, José Manuel Barroso, som utsetts EU-kommissionens näste ledare. En kompromiss, en halvmesyr? En person som blev vald inte för att de som valt gillar honom speciellt mycket utan den enda orsaken tycks vara att han valts för att han inte gjort sig till tillräckligt stor ovän med någon. Hur kommer Barroso att kunna leda EU om han inte har någon pondus? Kommer han fortfarande att vara den snälla killen som inte vill göra sig ovän med någon eller något? Jag undrade även över detta käbbel om portföljerna.

En portfölj det nu har käbblats om är "Frihet, säkerhet och rättvisa" - "Justice, Freedom and Security". Enligt DN så har både kommissionsordföranden Manuel Barroso och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ringt Buttiglione för att övertala honom att självmant träda tillbaka, men som en envis åsna har han vägrat. Har karln ingen självinsikt? Förstår han inte att han inte är rätt man för den portföljen med sin gammeldags och religiöst färgade syn på asylpolitik, kvinnor och homosexuella? Han skulle kanske vara rätt man för en annan post, fiskeväskan (ursäkta fiskeportföljen).

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso meddelade i dag att han drar tillbaka sitt förslag till ny EU-kommission. Beslutet möttes av applåder i ett segerrusigt EU-parlament kunde jag se på nyheterna. Jag undrade faktiskt vad de applåderade för? Att en mega-kris härmed har undvikits? Eller att de tror att problemet med Rocco Buttiglione är löst? Eller applåderade de sig själva? Att parlamentet äntligen för en gångs skull har kunnat påverka något? Jag tror att inget har varken undvikits eller lösts. Ingen har kommit ingenvart. Än har ingen sett facit.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:22 EM | Google

Afzelius/Wiehe 1993

Bättre sent än aldrig.
Elva år...tiden går.
I dag släpps skivan som gjordes redan 1993, Afzelius/Wiehe 1993. Fast det måste ha varit en sjuhejdans massa band att lyssna igenom eftersom det tog så lång tid för Mikael Wiehe att hitta den enda återstående kopian?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:10 FM | Google

Vad säger Tomten om det?

Jag vet nu inte om Tomten bryr sig om huruvida leksakerna han delar ut till barnen är gjorda i Kina eller inte. Numera kanske även Tomten är "made in China"? Det kan tyckas rimligt då över 75 procent av leksakerna görs i Kina och då har säkert även Tomten förlagt sin tomteverkstad där.

Brio, den allra svenskasta av svenska leksaker, tillverkas inte i Sverige – förutom en liten produktionsenhete som gör rälsen i trä (till tågen), men även den förväntas läggas ned och utlokaliseras. Brio, BR-leksaker, Coop, Toys'r'us, ICA och Åhléns är importörer av leksaker från Kina.

De har alla etiska regler för arbetsvillkoren i tillverkningen av deras leksaker. Enligt SwedWatch och Fair Trade Center blir de svenska företagen grundlurade. De granskade nio leksaksleverantörer som levererar leksaker till nämnda företag.

På fem av fabrikerna är kan arbetsdagarna vara så pass långa som fjorton timmar. På sex av nio fabriker har de anställda inte någon ledig dag i veckan under högsäsongen. Fem av nio leverantörer har inte någon minimilönegaranti. På en av fabrikerna uppger arbetarna att det finns barnarbetare. Sju av fabrikerna lurar systematiskt de svenska företagen vid deras inspektioner. Lurendrejeriet sker genom att de anställda instrueras att ge falska svar. En del av arbetarna skickas bort just inför inspektionerna. Dubbel bokföring av löner och arbetstider förekommer.

Jag tror tyvärr att detta förekommer i alla branscher – att etiska regler för arbetsvillkoren bara existerar på pappret.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 FM | Google