« Dansa med vargar | Startsidan | Våld föder våld »

16 oktober 2004

Dömda att stenas till döds

I Nigeria har två kvinnor (ålder okänd) dömts till döden, medelst stening. Ett långdraget och plågsamt sätt att dö på. Vad har de gjort för att förtjäna detta straff? De har begått äktenskapsbrott, det vill säga varit otrogna.

De två inblandade männen har i vederbörlig ordning friats helt och kan gå vidare med sina liv, kvinnorna däremot ska avrättas. Rim och reson? Finns ingen i mina ögon. Den ena kvinnan är gravid och är hemsänd för att föda sitt barn och sedan ska straffet verkställas. Detta läste jag i en liten notis i onsdagens Metro.

I Iran har en trettonårig flicka dömts till att stenas till döds. Hennes två år äldre bror hade gjort henne med barn. Brodern dömdes till 150 piskrapp. Flickan till döden. Rim och reson? Finns ingen i mina ögon..

I augusti i år så hängdes en sextonårig flicka i Iran. Hon dömdes till döden efter att ha anklagats för att ha haft utomäktenskaplig sex. Ingen hänsyn togs till att hom var psykiskt sjuk. Mannen dömdes till piskrapp, varken mer eller mindre. Rim och reson? Finns ingen i mina ögon.

Så här skrev jag 26:e augusti i min blog:
I Allahs, den Nåderikes, den Barmhärtiges Namn avrättades en sextonårig psykiskt sjuk flicka offentligt i Iran den 15:e augusti i år. Fyra kardinalfel på en gång i mina ögon. En psykiskt sjuk människa avrättades. En person under 18 år avrättades. En summarisk och icke rättvis rättegång skedde. De två åtalade fick inte samma straff för samma brott, kvinnans brott renderade i ett dödsstraff och mannens brott till ett piskstraff.

Eva gav Adam äpplet och sedan dess är det kvinnan som skuldbeläggs för mannens sexualitet. I länder där de har Koranen som rättesnöre åläggs kvinnan att klä sig heltäckt för att inte väcka männens sexuella lust. I Sverige märks det fortfarande vid våldtäktsrättegångar då kvinnans klädsel ifrågasätts. Sens moral, klä dig inte för sexigt för då kan du väcka mannens lust och därmed är det ditt fel om du blir våldtagen. Rim och reson? Finns ingen i mina ögon.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 16, 2004 07:21 FM

Kommentarer

"Pissed off" på all radikalfeminism, jag är så jävla trött på det så jag kan spy!"

Spy på du bara, men snälla du gör det inte här bara.

Även om du nu upplever som ovan kanske jag kan få undanbe mig dina kommentarer - om de ska hållas i den stilen som det senaste och det första du gjorde.

All diskussion mår alltid bra av att bägge parter försöker hålla sig inom vissa ramar och respekt för varandra.

Jag skulle aldrig i livet kunna tänka mig att gå in och kommentera i andras bloggar på ett ohövligt sätt. Hellre avstår jag från att posta, eller väntar tills jag inte kanske är lika upprörd.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 20, 2004 06:44 EM

Ja, det är män som våltar för det mesta, och vems är ansvaret, är det alla män eller de män som faktiskt gör sig skyldig till våldtäckt. Skall vi resonera på samma genrella sätt när det gäller invandrare och t.ex. bilister! Invandrare ta ert ansvar för alla rån av mobiltelefoner?? Eller psyksjuka? Ta ert ansvar för alla meningslösa mord som faktiskt begås av psykisk sjuka individer. Vi har ett rättsystem som skall åtgärda lagbrott såsom våldtäckt, det utdöms straff och brottet betraktas med avsky även på fängelser, men det räcker inte, en kollekitiv skuld skall betalas, kanske nästa steg är en mansskatt! jag är "Pissed off" på all radikalfeminism, jag är så jävla trött på det så jag kan spy! Gissa om jag är ensam om det?

Skrivet av: Robert S datum: oktober 20, 2004 06:26 EM

Varför har män så svårt att acceptera att de är en del i en struktur? Det är män (inte galningar generellt)som våldtar kvinnor.

Och ja, i egenskap av vit svensk har jag fördommar om invandrare och är en del av ett förtryck. Inget jag är stolt över, men jag är en del av strukturen. Inget jag accepterar utan gör allt för att öka min medvetenhet om och försöker ändra.

Alla män är en del av patriarkatet. Ta ert ansvar om ni tillhör den grupp icke aktivt förtryckande män! Hacka inte på de kvinnor som fått nog och är med all rätt pissed off! De har de all rätt till!

Skrivet av: elin datum: oktober 20, 2004 12:12 FM

Jasså, det första inlägget igen, det trodde jag var överspelat nu. Det jag reagerade mot vilket jag skrev förut är att du tar upp två väsenskilda företelser i samma artikel, du tar upp sharialagarna i muslimska länder för att i nästa andetag skriva om domstolsförfarande i Sverige, det ena har INGET med det andra att göra, du skapar en paralell genom att skriva om båda företelserna i samma artikel, direkt efter varandra. Appropå att Eva ger Adam ett äpple i bibeln så är nog sambandet med dagens våldtäcksdomar ytterst osäkert. Tror inte det har något bibliskt ursprung alls.

Skrivet av: Robert S datum: oktober 17, 2004 10:13 EM

Robert, först skriver du en väldigt aggressiv kommentar till min text, som inte ens träffade rätt och det erkände du ju sedan att du hade reagerat lite väl kraftigt. Du var rent ut sagt ganska otrevlig i ditt första inlägg. Även om man inte samtycker bör man i alla fall hålla en trevlig debatton och inte fara ut som du gjorde. Det hör till god ton tycker jag.

Så här skrev jag:
"I länder där de har Koranen som rättesnöre åläggs kvinnan att klä sig heltäckt för att inte väcka männens sexuella lust. I Sverige märks det fortfarande vid våldtäktsrättegångar då kvinnans klädsel ifrågasätts."

Vad är det för feministiskt med detta? Det är ju så här det är, oavsett om du nu är feminist eller inte, så är det kalla fakta. Det är exempel från två skilda världar. Enligt Koranen ska kvinnan täcka varje centimeter av sin kropp för att inte väcka mannens lust.

I Sverige får du inte gå för utmanande klädd för blir du våldtagen så ifrågasätts du. Klädde du dig inte lite slampigt? Hur en kvinna är klädd ska inte vara en förmildrande faktor vid en våldtäkt.

Två exempel. Ur två världar. Det har inget med radikalfeminism att göra. Knappt ens med feminism att göra. Ur rent humanistiskt perspektiv måste väl även du tycka att det är lite underligt att kvinnans klädsel ifrågasätts i svenska rättegångar i våldtäktsfall?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 17, 2004 04:11 EM

Försök inte förvränga det jag sagt. Mycket dålig debatteknik och ojuste. Jag menade exakt vad jag skrev, att första behandla förhållanden i strängt muslimska länder med sharialagar och därefter i SAMMA artikel gå över till svenska förhållanden och därigenom dra en paralell mellan dessa två fenomen, det var det som luktade radikalfeminism i mina näsborrar, inget annat.

Skrivet av: Robert S datum: oktober 17, 2004 10:04 FM

Så praxis inom rättsväsendet avseende våldtäktsdomar är en FEMINISTISK fråga? Det var som fan...

Skrivet av: Monica datum: oktober 17, 2004 09:28 FM

Mja, när du drog paraleller till svenska förhållanden och rättspraxis angående våldtäcktsdomar så börjar det lukta feminism i mina näsborrar, detta eftersom du i början av artikeln faktiskt berörde horibla förhållenden i vissa muslimska länder med utpräglade sharialagar. Sedan påstår du att det inte har med feminism att göra, ja du har ju skrivit artikeln men det är inte du ensam som avgör under vilken kategori den hamnar, detsamma gäller även mig om jag skriver ett inlägg, jag får tåla att folk bedömer inlägget ur olika aspekter, är jag en känd miljöaktivist t.ex. så kan jag inte plötsligt skriva ett inlägg som åtminstone delvis handlar om miljön, sedan påstå, det här har inte med min roll som miljöaktivist att göra.

Skrivet av: Robert S datum: oktober 16, 2004 03:24 EM

Texten är inte skriven ur ett feministiskt perspektiv, då hade jag faktiskt kategoriserat den under rubriken feminism. Jag skrev texten ur en rent humanistisk grundsyn. Lägg inte in feministiska värderingar där de inte finns är du snäll. Men bra att du inte retar dig lika mycket på den nu, du kanske hade en dålig start på dagen bara. Må resten av dagen bli bättre.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 16, 2004 01:56 EM

Svar Annica:
Mja, nu när jag läser artikeln igen så är den inte lika provocerande för mig i alla fall, var nog lite morgonirriterad är jag rädd, erkänner!!
Men ändå, att dra in svenska förhållande i jämförelse med detta är inte riktigt juste, det är en avgrundslik skillnad. Det är helt riktigt att svenska rättegångar inte alltid går till på rätt sätt, då får man kritisera detta, kräva av sina politiker att de gör något, det är ju inte lagarna som inte håller måttet, det är rättspraxis. Detta förhållande gäller t.ex. också grov misshandel där straffen ofta är löjliga i förhållande till brottet, ni feminister ser trots allt rättsstaten genom erat filter, det är fler som blir drabbade än kvinnor, det är fler saker som bör reformeras än våldtäcksdomar. En annan sak är också att alla fakta inte kommer fram genom det massmediala filtret, i det s.k. Tumbamålet där gärningsmännen blev friade så hade kvinnan släppt in gärningsmännen EFTER våldtäckten, samt kramat om dem då, detta är märkligt, det måste också feminister erkänna, detta kom dock inte fram i massmedia. Gärningsmännen är kända kriminella och bör i vilket fall förpassas bakom lås o bom, dock måste rättssäkerheten upprätthållas. Blev lite OT här, ber om ursäkt för det.

Skrivet av: Robert S datum: oktober 16, 2004 01:49 EM

Må den som är utan skuld kasta första stenen.

Skrivet av: tobbe datum: oktober 16, 2004 01:29 EM

Att svenska kvinnor frågas ut om vad de har på sig är ju mycket märkligt med tanke på hur modet ser ut idag (sen kan man ju tycka vad man vill om modet men det är en annan sak). Men det stämmer ju om man tänker på fackpampar som går på porrklubb.

Nej båda fenomenen borde ha försvunnit vid det här laget.

Skrivet av: Desirée datum: oktober 16, 2004 11:52 FM

Har du läst i min blog tidigare se finns det många texter som kritiserar just islam och hur de tolkar Koran på så sätt att kvinnor förtrycks.

Att jag drar paralleller med den kristna synen när Eva gav Adam äpplet är väl inte så underligt? Att kvinnor i Sverige utfrågas vilken klädsel de har när de blev våldtagna är inte heller något som är taget ur luften.

Hur kunde den parallellen väckta denna ilska jag ser i din kommentar?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 16, 2004 11:18 FM

Fy fan!!!
Du vågar inte kritisera islam så då är du politisk korrekt och kritiserar männen i stället, FEGT!!!
Vad har männen i väst för ansvar för dessa horibla brott??? Finns det överhuvudtaget NÅGON man från vår kultur som stödjer dessa lagar och straff?? Leta upp en i sådana fall. Det här är fördjävligt, FÖRDJÄVLIGT, jag har inget ansvar för dessa muslimska sharialagar, NADA, kasta inget skit på mig. Snacka om att generalisera, tänk om man generaliserade invandrare på samma sätt som du nu gör om män???

Skrivet av: Robert S datum: oktober 16, 2004 09:40 FM