« Rattfylla | Startsidan | Livrem och hängslen »

21 oktober 2004

Gratis kondomer

Det finns en motion inlämnad som förslår att regeringen ska se över om inte kondomer ska vara gratis. Motiveringen är att kondom är fortfarande det bästa skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Det stämmer. Kostnaden beräknas enligt motionen till 2.500 kronor för den som har sex en gång om dagen, en del har säkert sex flera gånger någon dag :) – men de räknas inte i mina siffror.

Motionen är av en ung kille och han kanske har ett aktivt sexliv, men har majoriteten av svenskarna sex en gång om dagen? Det är en fråga jag lämnar öppen :). Jag räknar i alla fall i huvudet för skojs skull; att ha sex en gång om dagen skulle alltså kosta nästan sju kronor. Nu måste jag ta fram datorns kalkylator för tanken på alla kommande nollor bara svindlar; säg att tre miljoner par (oavsett kön) svenskar (här är det svårt att försöka hitta en korrekt siffra) idkar sex en gång om dagen á sju kronor och jag får då att kostnaden för gratis kondomer skulle landa på runt 7.665.000.000 kronor om året. Yisses, inga småsummor staten skulle bidra med. Nej, kondomer sorterar nog under privata utgifter tycker jag. Lägg hellre pengarna på åldringsvården.

Säga vad man vill om Gudrun, men hon är inte rädd för att sticka ut hakan – igen. Nu har hon lagt in en motion om att bindor ska vara kostnadsfria. Hon får tydligen många mail där kvinnor klagar över att mensskydd är så dyrt. Nå, inga män lär väl maila och klaga till henne på att rakattiraljer är dyra. Eller de kanske de gör, men någon dito motion om gratis rakattiraljer lär inte komma från Gudruns penna misstänker jag :). Det är nog inte heller billigt att hålla hakan slät och fin som en babystjärt :-).

Man måste inte köpa vingar för pengarna. Det finns billigare alternativ än Always och Libresse. Vill man betala för att varje binda ska ligga separat inplastat, vara så små att de inte märks, omvandla mensvätskan till gelé och ha självhäftande tejp på undersidan – ja, då är det upp till var och en. Apoteket har också bindor och om jag inte missminner mig har de ett lägre pris. Men det kanske inte är lika hippt och coolt att köpa bindor på Apoteket?

I motionen anges en siffra om att kvinnor får betala mellan 54.000 och 81.000 kronor för bindor och tamponger under de åren de har menstruation. Här blir det lite svårt att räkna, men säg kvinnorna mellan 15 och 50 bara för att ha något att räkna på och det skulle då bli cirka två miljoner kvinnor det rör sig om. Observera att detta är helt ovetenskapligt och bara som en tankenöt. Det blir i genomsnitt 420 mensperioder (35 år gånger tolv månader) per kvinna och livscykel (graviditeter undantagna för enkelhetens skull) och det skulle bli 129 kronor per mensperiod, om jag räknar med den lägsta summan 54.000. Kan det stämma? Jag har inget minne av att det var så dyrt, fast jag köpte ju mina bindor på Apoteket.

Kvinnorna betalar preliminärt per år totalt 3.096.000.000 kronor för mensskydd, om jag nu inte snurrat bort mig i nollornas förlovade land, 129 gånger tolv gånger två miljoner kronor. Yisses, inga småsummor staten skulle bidra med per år. Nej, mensskydd bör nog sorteras under privata utgifter. Lägg hellre pengarna på skolor och utbildning.

Det blev alldeles för mycket nollor.
Nu går jag och sätter på en kopp kaffe tror jag :).

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 21, 2004 06:14 FM

Kommentarer

Vad gäller mensskydd & bindor som fungerar mer eller mindre bra: varför inte överväga att skaffa en menskopp i stället? Kolla in den här länken: http://www.mooncup.co.uk/wc.php?u=89
Mooncup är billig, enkel att använda, torkar inte ut slidan, lätt att sköta - helt enkelt jättebra! Aldrig förr har det känts så okomplicerat att ha mens som sen jag började med menskopp!

Skrivet av: Helena datum: november 3, 2004 10:28 FM


Kondomer ska vara gratis. Hjälp till att tipsa om gratis platser!!!!

Posta Här:
http://gymblocket.com/phpBB2/viewtopic.php?p=8#8

Skrivet av: Millan datum: oktober 30, 2004 03:58 EM

Jodå, de säljer med vingar. Men de klarar helt enkelt inte av min rikliga mens (herre gud nu vet hela internet det... ;) ). I alla fall så kanske de funkar för andra, jag har ingen aning. I alla fall har jag liknande erfarenheter av blöjor. Jag ville pressa priserna men min dotter fick utslag av allt utom Pampers. Jag som inte ens tycker om Pampers som företag! :p Nåja, maten var mestadels hemlagad. Där slog jag tillbaka minsann! *hi hi*

Skrivet av: Maria datum: oktober 21, 2004 09:54 EM

Oj vad mycket siffror det var här idag, och blått :-) Det piggar alltid upp att byta färg då och då.

F ö tycker jag att apotekets bindor är bättre, de irriterar huden mindre än de där plastiga sakerna i reklamen.

Skrivet av: Desirée datum: oktober 21, 2004 01:13 EM

Säljer Apoteken inte bindor med vingar, efterfråga dem. Säljer de inte bindor som är bra, klaga. Om fler gjorde det och nobbade dessa dyra märkesvaror skulle kanske priserna pressas?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 21, 2004 12:20 EM

Det har inte så mycket att göra med att det inte skulle vara hippt utan att man "får vad man betalar för". Jag har hittills inte hittat en binda som sitter kvar som den ska och dessutom har någon slags uppsugningsförmåga. Tjocka bindor nobbar jag eftersom de bara knölar ihop sig till nån slags äcklig korv. Vingar är nödvändigt eftersom jag annars inte skulle ha ett par trosor utan äckliga blodiga kanter. *ryser* Tyvärr har jag inget val och det kostar en hel del. :o(

Skrivet av: Maria datum: oktober 21, 2004 10:30 FM

Apoteket i Kista delade ut gratis kondomer och glidmedel en helg. Det blev en fullständig pina i skolorna där veckan därefter. Glidmedel på dörrhandtag till toaletter och till skåpen och kondomer på dörrar överallt. Nej tack, inga gratis kondomer.

Skrivet av: Chadie datum: oktober 21, 2004 09:23 FM