« Otack är världens lön | Startsidan | Ge Astrid Lindgren nobelpriset postumt »

8 oktober 2004

IMEI

Mördad för några hundralappars skull, mer var inte hennes liv värt i mördarnas ögon. Fasansfullt.

Jag själv har slutat ta upp liftare. Jag kör ofta omkring med bildörrarna låsta. Jag skulle inte stanna om någon vinkade till mig från vägkanten och signalerade hjälp. Tragiskt, men sant. Efter alla bilkapningar, rån och övergrepp på bilister i deras egna bilar innebär att jag känner mig inte ens trygg i min egen bil längre.

Nu verkar mordet på psykologen vara på väg att klaras upp. Mycket tack vare digitala fotspår de lämnat efter sig - mobiltelefonens IMEI-nummer.

Saxat ur Big Brother Bulletin 12/04:
Mördarna var oförsiktiga nog att använda sig av offrets mobiltelefon under sin flykt. Eftersom en mobiltelefon varje gång den används kvarlämnar information om sin geografiska belägenhet i operatörens loggfiler kunde polisen följa mördarnas flyktväg genom Lettland till Litauen. Dock var mördarparet uppenbarligen en aning luriga. Enligt tillgängliga källor försökte de föra polisen på villovägar genom att byta ut SIM-kortet i telefonen - då får den ju ett annat telefonnummer.

Polisen lyckades dock ändå spåra mördarna flyktväg - via det serienummer som varje mobiltelefon har, det så kallade IMEI-numret. Detta påverkas inte om SIM-kortet byts ut eftersom det ligger hårdkodat i själva telefonen. IMEI-numret överförs till operatören vid varje samtal, och lagras i loggfiler tillsammans med diverse annan information om samtalet.

IMEI-nummer infördes ursprungligen för att motverka stöld av mobiltelefoner. Om telefonen stjäls kan ägaren, om han känner till sin telefons IMEI-nummer, se till att den blir spärrad i alla mobilnät. Nu har alltså IMEI-numret börjat användas i ett annat syfte.

Denna gång slutet gott, allting gott. Min spontana reaktion är att det var väl bra att de åkte dit tack vara spårning av nobilens IMEI-nummer. I framtiden lär det bli allt färre kriminella som gör denna fadäs misstänker jag. De håller sig nog uppdaterade och vet vad som gäller. Men det känns lite läskigt när jag tänker efter att mina förflyttningar och mitt rörelsemönster finns lagrade i mobiloperatörens loggfiler. Hur länge sparas loggfilerna? Vem ska ha tillgång till dem och vilka ska kunna efterfråga information ur dem? Kan de missbrukas? Tänk om en person, som är en hotbild för en annan person, känner en kompis som har tillgång till dessa loggfiler och efterfrågar vilket rörelsemönster en specifik mobil har?

Ett mail till författaren av Big Brother Bulletinen visar på att detta förekommer.

Alla teleoperatörer loggar data om våra samtal - både vår geografiska position och vilka vi ringer. Lustigt nog blev jag uppringd av en kompis som är tekniker hos en mobiloperatör, som på skoj undrade "Vad gjorde du i Kista igår?". Förvånad blev man ju - hur visste han det? Själv tyckte jag att det var ganska skoj - just då.
Insänt av Mattias

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 8, 2004 8:40 FM