« Straffskatt på män | Startsidan | Nomina »

5 oktober 2004

Klasskillnader i munnen

Visa mig dina tänder och jag ska tala om huruvida du har det bra beställt eller har taskig ekonomi. Förr i världen var tänder en klassfråga även i Sverige. Det är det fortfarande i vissa delar av världen.

Tandvård tycker jag är lika viktig som läkarvård. Inga tänder, dåliga tänder eller värk i tänderna är lika livsbegränsande som vilken sjukdom som helst. Själv har jag aldrig haft tandvärk, men enligt utsagor från andra är det bland det värsta som finns. Jag har alla tänder i behåll, men jag kan föreställa mig hur illa det vore att ha bara ha hälften eller mindre kvar av dem och inte ha råd att ersätta dem. Flytande och mosad föda ter sig inte så lockande ut.

Det finns högkostnadsskydd för läkarvård. Du betalar bara för läkarbesöket via en patientavgift och inget därutöver och efter 900 kronor i patientavgift får du frikort. På apoteket fungerar det likadant, fast gränsen för frikort är 1800 kronor. Undantaget från högkostnadsskyddet är givetvis plastikkirurgi av rent kosmetisk natur. Det finns liknande inom tandvården, blekning av tänder och insättande av guld får nog anses som kosmetiska behandlingar och bör bekostas helt av patienten.

Varför finns inget liknande på tandvård? Försäkringskassan ersätter viss del av kostnaderna, men det kan bli mycket dyrt ändå för de allra flesta. Patienter som är mellan 20-29 och över 65 år omfattas av ett högkostnadsskydd där folktandvårdens pris är vägledande. Men priserna är smärtsamt höga trots detta.

Undersökning, förebyggande behandling, rotfyllning och lagning av kindtand kan kosta mellan 2491 och 5300. Akutbesök är inte billiga utan gör stora hål i plånboken. Proteser och implantat gräver stora kratrar.

Prisjämförelse mellan olika tandläkare är kanske inte något man gör per default. Gör du det? Själv har jag gått till samma tandläkarepraktik i hela mitt vuxna liv, eftersom jag trivs med tandläkaren och personalen. Jag går dit två gånger om året och än har kostnaderna inte varit ett problem. Men jag fasar för den dagen då åldern tar ut sin rätt och kostnaderna kommer att skjuta i höjden.

Nu vet jag att många tycker att individen får ta ansvar för sina handlingar. Den som inte regelbundet går och kollar sina tänder ska inte klaga den dagen hon eller han kommer till skott och äntligen kommer iväg och får besked om att det blir dyrt, mycket dyrt att åtgärda tänderna. Med det resonemanget borde inte alkoholister eller diabetespatienter som orsakat sin sjukdom via sin livsstil i många år inte omfattas av sjukvårdens högkostnadsskydd – och så kan jag rabbla upp exempel efter exempel.

Riksförsäkringsverkets hela rapport.

Artikel på svt.se om rapporten ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 5, 2004 07:21 FM

Kommentarer

Priserna har rasat i höjden efter att regleringen togs bort. Det drabbar dem som har det ekonomiskt knapert. Det börjar åter bli, som det var förut, att tänderna kan spegla ens ekonomi.
Vilket är fel. Alla har rätt till fungerande tänder.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 6, 2004 05:35 FM

Tandläkarkostnader är dyrare än annan behandling inom sjukvården. Det blir ju så eftersom alla kontinuerligt behöver tandvård varje år hela livet. Så jag förstår varför vi själva får bekosta tandvården till så stor del. Men jag tycker inte om det. Ett systemfel. Tandläkare borde protestera eftersom de inte jämställs med övriga läkare. Deras jobb anses inte lika angeläget och räknas därmed inte som sjukvårdande behandling. Märkligt.

Skrivet av: Jontas datum: oktober 5, 2004 08:41 EM