« Har du patchat? | Startsidan | K700i »

1 oktober 2004

Kontrollera kontrollanterna

Kontrollera kontrollanterna. SL har startat en ny offensiv för att sätta dit tjuvåkarna genom att använda civilklädda biljettkontrollanter. Jag tror inte att de ens misstänkte att detta kunde missbrukas.

Detta har tydligen inspirerat mindre nogräknade personer att utge sig för att vara kontrollanter (en del har även haft förfalskade kontrollantlegitimationer) och när de fått resenärer att lämna över sina månadskort har de helt sonika tagit dem och lagt benen på ryggen.

SL kommer inte att vidta några åtgärder för att stoppa de falska trafikvärdarna utan de uppmanar bara resenärerna att kontrollera kontrollanterna. Men hur kontrollerar man en kontrollant om kontrollanten har en förfalskad kontrollantlegitimation? Vem hinner det? De flesta människor är naiva och godtrogna.

Svagt SL. Sätt på er trafikvärdsuniformen istället så att vanliga människor kan skilja agnarna från vetet och vet vem de har att göra med. Det är mycket begärt av SL och Connex att lägga ansvaret på resenären. Att bli av med ett nyköpt månadskort kan inte vara roligt.

// Annica Tiger - som ska köpa månadskort i dag

Annica Tiger oktober 1, 2004 07:00 FM

Kommentarer

Jag tycker de ska vara uniformerade. Därmed basta. Jag kommer aldrig att visa mitt månadskort om jag inte med hundra procents säkerhet vet att det är en kontrollant framför mig.¨

Däremot har jag funderat på att vägra visa biljetten bara för att se hur de reagerar och agerar.

Jag har faktiskt bara blivit ombedd att visa biljett en enda gång vad jag minns. Då hade jag en hoper lösa kuponger, jag hade betalat korrekt avgift, men på något sätt tappat bort en. Men han såg min förtvivlan över att inte hitta den kupongen hur jag än vred och vände på fickor och hällde ut hela väskan på sätet. Han kanske hade rätt kul :) åt mig och jag slapp böter.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 1, 2004 03:12 EM

Jag har iaf bestämt mig att om jag någon gång kontrolleras (och jag har aldrig plnakat) så ska jag i fortsättningen kräva trafikbefäl eller t o m polis om de inte övertygar mig som kontrollanter. Jag har själv suttit i spärr, så det blir en liten quiz för att de ska övertyga mig.

Faktum är att själv akten att planka (ta sig igenom spärren utan att betala) är att anse som bedrägligt beteende och därmed möjliggörs envarsgripande. Samma möjligheter ges om man reser med förfalskad biljett. Hamnar man i en kontroll och börjar rusa så är det väl befogat att tro att något av dessa krav är uppfyllda. Även om visar sig att så kanske inte är fallet, så kommer åklagare definitivt inte att föra saken vidare.

Skrivet av: Patrick datum: oktober 1, 2004 01:01 EM

Virre: Fördelen med den sortens bussåkande är att man får åka med även om man glömt busskortet hemma den dan. Man kan rentav få kliva av någonstans emellan hållplatserna, eller vänta inne i bussen på ändhållplatsen :-)

Skrivet av: Desirée datum: oktober 1, 2004 12:13 EM

Jag tycker inte att SLs kontrollanter är så fasligt farliga längre. Västtrafiks är värre, otrevligare och desutom så är det så mycket dyrare på västtrafik. Desutom hur flyr man från en bus mitt ute i vischan (och hur fan plankar man på en bus som man måste åka med ofta)

Skrivet av: Virre datum: oktober 1, 2004 10:51 FM

Helt bissart! Alltså jag förstår att de försöker komma åt bl.a de som är medlemmar i Planka.nu genom civila kontrollanter men jag tycker ändå man ska ha krav på att dylika kontrollanter ska ha uniform på sig av säkerhetsskäl.

Och sen tycker jag att man ska kräva att kontrollanter går en adekvat utbildning som lär dem vilka befogenheter de har - eller ännu viktigare - vilka befogenheter de INTE har.

Skrivet av: daniel. datum: oktober 1, 2004 09:32 FM

De inte bara leker poliser - de använder en slags gängstil när de kommer från olika håll och klungar upp runt någon.

Skrivet av: Johnny datum: oktober 1, 2004 08:26 FM

Envarsingripande kan de inte göra eftersom du säger brottet inte anses grovt nog. Så visst, det är bara att vägra visa din legitimation och de kan inte hindra dig från att avvika. De kan ringa polis men jag tvivlar på att de slår på sirenerna och kommer på en gång.

Lite utbildning skadar inte så de vet om detta eller så vet de om det men chansar på att gemene man inte vet om det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 1, 2004 07:54 FM

Dessutom så har Connex värdar hetsat folk och ställt sig i klunga runt för att hindra flykt.

Jag har självt sett det här hända och talade då med värdarna. De är nog inte medvetna om sina befogenheter heller.

Dessutom har de med våld tvingat kvar folk. De har ingen befogenhet att göra det här eftersom brottet att planka inte är belagt med fängelse.

Du kan bara hindra flykt som privatperson om brottet ger fängelse.

Connexvärdar har inte befogenhet att hindra någon med våld att fly. De måste tillkalla polis eller ordningsvakt.

Jag tycker inte att man ska planka, men Connexvärdarna ska känna till sina befogenheter och inte leka "poliser".

Skrivet av: Bengt datum: oktober 1, 2004 07:33 FM