« Krig på lek | Startsidan | C-vitamin i trosan »

28 oktober 2004

Mer stake i sig

Kampanjen Fl!cka, attityd!!!!
Eller som jag en gång skrev på en mailinglista och som roade en del, fast de förstod mycket väl vad jag menade. Det var som ett öppet mål för feltolkning.

Tjejerna måste ha lite mer stake i sig!

Hos Researcher kan du läsa lite mer om kampanjen. Jag har inte följt debatten om sajten i media, men han sammanfattar ganska bra hur vågorna har gått.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 28, 2004 01:16 EM

Kommentarer

För en gångs skull håller jag med Linda Skugge helt. Det är LÄGE att kvotera föräldraledigheten, enda sättet att få männen att engagera sig i kvinnornas låga löner! När det drabbar egna familjen kanske männen gör gemensam sak med kvinnorna....

Jag har lite svårt att se hur samhället skall kunna fortsätta på samma sätt. Ena föräldern långtidssjukskriven och den andra föräldraledig....

Måste nog ändå tillstå att det är Försäkringskassan som borde utreda. Att de inte funkar idag får man ju åtgärda då. Det ÄR Försäkringskassan som utreder allt gällande sjukdom och föräldraledighet. Vi kan ju inte skaka på axlarna och säga - det funkar inte.... då får vi f-n se till att det funkar istället.

Detta är i högsta grad en jämlikhetsfråga. Vi kvinnor blir hela tiden förbigångna på arbetsplatserna - dags att jämna ut det hela lite grand!

Skrivet av: AnnicaB datum: november 1, 2004 04:46 EM

Ansökan till Försäkringskassan?! *skrattar högt* Eso min fru har samarbetat med nämnda kassa kan jag säga att det vore ungefär som att be GW Bush berätta var Mongoliet ligger...

Jo. Föräldraledighet är en rättighet. Som vi bör slå fast och inte se att "vi har det mycket bättre än andra".

Jag tror som Erik, de som blir pappor idag är mycket mer intresserade av att faktiskt ta ut föräldraledigheten. Tyvärr bygger det hela på skillnad i lön. Förslaget kan komma att innebära att människor inte har råd att bo kvar i sina hus eller helt enkelt låta staten spara in på föräldradagarna de inte kan ta ut.

Det sker en stor grundläggande värderingsförändring i samhället - en mer individualiserad syn på samhälle och socialt liv. Det innebär att sådana här förslag går tvärtemot önskan om att ha mer kontroll över sitt liv. Det är den gamla kollektivistiska synen att staten alltid vet bäst.

Skrivet av: N/. datum: oktober 31, 2004 09:40 FM

"Det verkade vara mycket uppskattat, teater, olika montrar med information. De snackade en hel del om tjejer och villkor efter det - måste väl vara positivt."

Jo, för det är målgruppen. Tar de emot budskapet och får igång en debatt sins emellan är hälften vunnit. Att vuxna förfasas och att Linda Skugge går i taket är helt ointressant. Egentligen.

BTW - dina tankar om föräldraledigheten var tänkvärda.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 29, 2004 01:42 EM

Jag igen.....
Glömde en sak angående föräldraledigheten. Om vi jämför Sverige interantionellt så har vi EXTREMT lång betald ledighet. Detta borde vi börja betrakta som en mycket bra förmån (även om vi betalar skatt.....) inte som en oinskränkt rättighet som staten inte skall diktera några villkor om.....

Skrivet av: AnnicaB datum: oktober 29, 2004 12:21 EM

Jag har inte läst den negativa kritiken av kampanjen. Dock har min 12-åring varit iväg på Kulturhuset i Borås på kampanjen. Ihop med alla sjätteklassare på sin skola. Det verkade vara mycket uppskattat, teater, olika montrar med information. De snackade en hel del om tjejer och villkor efter det - måste väl vara positivt.

När det gäller föräldraledigheten. Tycker definitivt att den skall delas mer. Det är pengar som styr idag - killar har generellt bättre betalt - så kom inte och snacka om "familjesituationen". Enkelt - åtminstone 3 månader måste tas av ena föräldern, den andra förälderna har också 3 månader vikta för sig. Resterande månader får familjen dela efter eget huvud. Det måste till drastiska metoder för att få männen att stanna hemma. Det ÄR ett enormt värde för barnet att få ha bägge sina föräldrar hemma åtminstoen en tid av barnledigheten. I de fall familjesituationen gör det omöjligt med delad föräldraledighet får väl ansökan ske till Försäkringskassan och varje ärende behandlas för sig.

Skrivet av: AnnicaB datum: oktober 29, 2004 12:18 EM

"Finns det något egenvärde i en jämnt delad föräldraledighet???"

Ur ett jämställdhetsperspektiv finns det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 29, 2004 05:37 FM

Finns det något egenvärde i en jämnt delad föräldraledighet???

Jag anser inte det, det bästa är väl ändå att båda föräldrarna blir nöjda med hur mycket ledighet som de tar ut. Om den ena föräldrern vill ta ut mer ledighet än den andra, därför att det funkar bäst (tex om han/hon ändå är arbetslös eller den ena gillar småbarn mer än den andra) så blir det bara elitistiskt och ovanifrånstyrt när staten lägger sig i det som föräldrarna själva vet bäst.

Sen tycker jag mig se en trend mot att män tar ut mer och mer föräldraledighet och att vi helt enkelt går bort från den stela och barska och uppfostrande fadersfiguren till en mer mjuk och känslig fadersbild. I denna bild ingår också att frivilligt vara med vid förlossningen och försöka ta en del av föräldraledigheten. Något som jag tycker verkar vara en utvecking i rätt riktning, men det är inte statens uppgift. Vi lär oss vad som funkar bra genom att testa oss fram och lära av våra egna och andras misstag, och när staten tar besluten åt oss, så minskas den del där vi kan lära av misstagen, då man inte får experimentera med nya alternativ.

Skrivet av: Erik datum: oktober 28, 2004 10:20 EM

Det har även talats om tre månader som bara ska vikas för pappan, ett annat alternativ. Hur ska männen fås att stanna hemma med sina barn mer än vad som sker nu i dag?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 28, 2004 06:58 EM

Jag tycker inte att det ska bli en lagstadgad delning av föräldraledigheten. Varför? Jo, för att likaväl som det faktiskt finns kvinnor som inte klarar av att vara hemma med barnen mer än behövligt så finns det män som faktiskt inte bör vara hemma med sina barn.
Att reglera människors familjeliv är idiotiskt och många av diskussionerna runt det hela utgår från någon sorts rosenröd dröm om att alla familjer är funktionella.
Att lagstadga skulle också ge otroligt märkliga konsekvenser: jag var exempelvis hemma sju månader med min son men har inte varit hemma en enda dag som föräldraledig med min dotter. Varför? Jo, för jag var sjukskriven under hela den tid som hon ännu var för liten för dagis. Med en lagstadgad delning skulle det ha inneburit att min fru skulle tvingats att gå tillbaka till jobbet efter sex månader och jag hade fått lämna min sjukskrivning och vara pappaledig. Eller så hade min dotter varit tvungen att börja på dagis - ett halvår gammal...

Skrivet av: N/. datum: oktober 28, 2004 05:11 EM

Skugge var nog mest skriksugen.

Skrivet av: Johnny datum: oktober 28, 2004 04:38 EM

Jag såg det. Jag brukar inte läsa det hon skriver, men nu var jag tvungen att veckla ut papperstidningen och läsa hennes drapa på sida 4.

Men hon skjuter från höften och siktar inte helt rätt. Det är inte bara Berit Andnor som är en bromskloss när det gäller att tvinga föräldrar att dela föräldraledigheten genom att ta halva var. Debatten har visat det. Jag tycker att man ska dela fifty-fifty. Men det verkar inte vara acceptans för det än. Men det kommer. Det måste komma.

Mediavärlden är sexualiserad. Det offentliga rummet är sexualiserat. Det kan inte ens Linda Skugge blunda för.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 28, 2004 03:03 EM

Skugge var inte så nådig mot kampanjen läste jag i Expressen.

Skrivet av: Johnny datum: oktober 28, 2004 02:53 EM