« Bloggstaffetten | Startsidan | Klasskillnader i munnen »

4 oktober 2004

Straffskatt på män

Jag lyssnade eller rättare sagt tittade på finska nyheterna. Jag kunde läsa i textremsan att vänsterpartiet tycker att män ska betala en extra skatt för att påminnas om det kollektiva ansvaret de har som män för att kvinnor misshandlas. Jag såg nog ut som en fågelholk i fejan.

Jag hittade ingen info om detta på deras hemsida, men Ekot har en artikel om detta.

Att fattiga och rika bidrar med olika mycket i skatt är en sak. Men att män ska betala mer skatt än kvinnor bara för att de är män? Att män som grupp bör ta ett moraliskt ansvar för andra mäns våld mot kvinnor är en sak, men att driva frågan att män som grupp ska ta ett ekonomiskt ansvar för andra mäns våld mot kvinnor är något helt annat. Ett idiotiskt förslag. Straffskatt på män, varken mer eller mindre. Detta sänker ju hela trovärdigheten för det jag tycker att feminismen står för – jämlikhet och jämställdhet.

Nu har väl Gudrun Schyman satt sin sista potatis?

Ekots reporter:
Det finns ju många andra grupper i samhället som också kostar. Invandrare till exempel i vissa sammanhang. Är det rimligt att beskatta dem också för de extra kostnader som de utgör i vissa sammanhang?

– Nej, det är ju en helt annan diskussion. Det är inte fråga om destruktiv verksamhet överhuvudtaget. Tvärtom, det är ju en grupp människor som tillför samhället någonting. Här är det frågan om att vi lever i ett samhälle som har en maktordning som underordnar och diskriminerar kvinnor. Vi måste våga både se detta och diskutera hur vi ska komma till rätta med det, säger Gudrun Schyman, ledamot i vänsterpartiets feministiska råd.

Tillför inte männen något då?
En underlig formulering som verkligen kan misstolkas.

B.s spontana kommentar (han är inte feminist om nu någon undrar – där har vi ganska olika uppfattning) när jag berättade för honom om denna extra skatt var kort och gott:

– Att jag tar avstånd från våld mot kvinnor ska jag väl inte beskattas för?

Vad jag menar med ett moraliskt ansvar belyser Stephan Mendel-Enk mycket bra och illustrativt i sin bok.

MED UPPENBAR KÄNSLA FÖR STIL
- ett reportage om manlighet
Stephan Mendel-Enk
Bokförlaget Atlas
ISBN 91-7389-144-4

Intressant bok. Stundtals lite rörig. Men med många aha-upplevelser och mycket som jag redan visste om och själv många gånger skrivit om i min gamla Reload och i min Blog. Jag rekommenderar alla att läsa denna bok, oavsett kön och oavsett om läsaren är feminist eller inte. Men jag får en liten räv bakom örat och undrar över om boken skulle ha mottagits annorlunda om författaren hetat "valfritt kvinnonamn" Mendel-Enk?

Saxat ur boken:
Det vanligaste argumentet från män är det är orättvist att säga något om män utifrån vad våldtäktsmän och hustrumisshandlare gör, eftersom de utgör en så liten del av det sammanlagda antalet män. Frågan som ofta ställs är varför alla män få skit för något som bara ett litet fåtal gör.

Det finns flera svar. Ett är att man kan delta i ett förtyck på två sätt. Aktivt eller passivt. Alla vita sydafrikaner som sympatiserade med apartheidregimen deltog exempelvis aktivt i förtrycket. de flesta misshandlade inte svarta män, de flesta våldtog inte svarta kvinnor, de flesta hade ingen direkt beslutanderätt när de rassegregerande lagarna stiftades. Ändå spelade de en viktig roll för att förtrycket fortsatte, utan deras medgivande hade politiken aldrig kunnat överleva så länge som den gjorde.

Men det enklaste svaret på frågan är ändå: för att vi alla drar nytta av det (med vi avses i boken männen - min kommentar).

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 4, 2004 6:52 EM