« Dåligt Dell | Startsidan | Vargar »

10 oktober 2004

Vad felas dem?

Pendeltågssträckan Västerhaninge-Nynäshamn har utsatts för så många sabotage nu att SL och Citypendeln beslutat att tills vidare dra in tågtrafiken under eftermiddag, kvällar och nätter. Turerna ersätts med buss, som givetvis gör att allt blir bökigare för resenärerna. Men förmodligen säkrare. Busstrafiken i Tensta har stoppats till och från på grund av att bussarna utsätts för stenkastning. Häromdagen greps fyra ungdomar in flagranti i Farsta när de kastade sten mot tunnelbanan. Det har förekommit att bilar utsatts för stenkastning från broar läste jag för ett tag sedan. Det har kastats sten från högre höjd rakt ned på folk går på gatan nedanför.

Vad felas dessa unga människor (för inte kan de vara vuxna) som finner nöje i att förstöra och sabotera? Fattar de inte att de kan vara orsaka någons död eller livslång invaliditet? Vad är det för ballt att kasta sten människor, på bilar, bussar, pendeltåg och tunnelbanor? Vad är det för ballt att slänga cyklar och annat skrot på spåren? Tänk om ett tunnelbantetåg eller pendeltåg spårar ur på grund av detta? Förstår de inte vilken skada de kan orsaka, inte minst på passagerarna?

Det är lite skillnad mot gamla tiders busstreck som att gnida hartsfiol mot grannens fönster eller busringa herr Storm och fråga att det blåser ute. Minst sagt. Jag blir i alla fall skrämd och undrar vartåt det barkar. Vad behövs för att stävja detta? Vet du som förälder vad dina barn gör på kvällarna? Vet skolan vad de barn som skolkar gör på dagarna? Varför är socialtjänsten så flata och till synes handlingsförlamade? Vart har närpolisen tagit vägen, den som skulle vara mer närvarande ute på gator och torg i preventivt syfte?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 10, 2004 05:05 FM

Kommentarer

Dom har väl ingen lokal... (Lorry). Dom verkar inte ha några föräldrar heller stackars barn. Och när man tar dem på bar gärning kan man inget göra för de är under 15. Säger inte alla förbrytare som kommit upp i ålder och långa kriminalregister att de önskar att nån hade satt gränser tidigare? Borde man inte lyssna lite på dem? Ett samtal med en socialsekreterare skrämmer inte särskilt... Inte heller lär det något. Ajabaja. Nästa kväll - samma sak.

Skrivet av: Monica datum: oktober 12, 2004 03:46 EM

*Ler* plånböcker på vägen förankrade med björntråd. Nå, det kommer jag också ihåg. Men det skadade ju ingen annan. Nej, det är nog som du säger Bengt, moral förs inte längre vidare från den äldre generationen till den yngre. Jag hoppas i alla fall att jag för med mig något över till mina barnbarn via min dotter. Men det får tiden utvisa.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 10, 2004 02:55 EM

Nej, det som kastar sten från brorar på bilar (eller Katarina hisen) är oftast i yngre tonåren och omedvetena om hur skadligt det faktiskt är. Det gör det av en ren kick, sen så slutar nog de flesta när de inser det, sen är bara idioterna kvar. Fan, det där var ingen bra nyhet. Jag som ska åka till Nynäshamn i veckan och allt. (Jag får reda på allt från Bloggar nu mer, har jag just insett). Man kanske kastar på pendeltågen för att citypendeln total förstört allt vad kvalite på resande heter? Jag menar allvarligt ingen av de jag käner som åker pendeltåg vågar ha mindre än ett tågs marginal helst två.

Skrivet av: Virre datum: oktober 10, 2004 10:48 FM

Det som felas är en känsla för moral vad som är rätt och fel.

Vi har delat upp generationerna i vattentäta skott. Moral förs inte längre vidare från den äldre generationen till den yngre.

Den äldre och yngre generationen ser på varandra idag med främlingskap och ibland också rädsla och förakt.

De skulle behöva mötas tidigt och aldrig skiljas. Så att de odlar respekt och kärlek för varandra istället.

Kanske kunde de äldre gå in och stötta i de stora dagis och förskolegrupperna. Man kanske då får mindre grupper och då kommer barnen inte behöva lära sig att skrika och kasta sten för att höras...

Skrivet av: Bengt datum: oktober 10, 2004 09:12 FM

Vad som felas vet jag inte, men jag vet att jag är skyldig till att ha lagt gamla plånböcker på vägen förankrade med björntråd, som sedan rycktes undan av undertecknad (som låg i buskaget bredvid) när någon skulle plocka upp dom. Dom som kastar sten osv. beter sig ju som "Helén-mannen", som limmade fast skruvar på gatorna i Västervik för att folk skulle få punktering. Idioti. Vad månde bliva av dessa iq:n?

Skrivet av: tobbe datum: oktober 10, 2004 07:55 FM