« Tantbloggare | Startsidan | Afzelius/Wiehe 1993 »

27 oktober 2004

Vad säger Tomten om det?

Jag vet nu inte om Tomten bryr sig om huruvida leksakerna han delar ut till barnen är gjorda i Kina eller inte. Numera kanske även Tomten är "made in China"? Det kan tyckas rimligt då över 75 procent av leksakerna görs i Kina och då har säkert även Tomten förlagt sin tomteverkstad där.

Brio, den allra svenskasta av svenska leksaker, tillverkas inte i Sverige – förutom en liten produktionsenhete som gör rälsen i trä (till tågen), men även den förväntas läggas ned och utlokaliseras. Brio, BR-leksaker, Coop, Toys'r'us, ICA och Åhléns är importörer av leksaker från Kina.

De har alla etiska regler för arbetsvillkoren i tillverkningen av deras leksaker. Enligt SwedWatch och Fair Trade Center blir de svenska företagen grundlurade. De granskade nio leksaksleverantörer som levererar leksaker till nämnda företag.

På fem av fabrikerna är kan arbetsdagarna vara så pass långa som fjorton timmar. På sex av nio fabriker har de anställda inte någon ledig dag i veckan under högsäsongen. Fem av nio leverantörer har inte någon minimilönegaranti. På en av fabrikerna uppger arbetarna att det finns barnarbetare. Sju av fabrikerna lurar systematiskt de svenska företagen vid deras inspektioner. Lurendrejeriet sker genom att de anställda instrueras att ge falska svar. En del av arbetarna skickas bort just inför inspektionerna. Dubbel bokföring av löner och arbetstider förekommer.

Jag tror tyvärr att detta förekommer i alla branscher – att etiska regler för arbetsvillkoren bara existerar på pappret.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 27, 2004 07:14 FM

Kommentarer

Brio ägs av Proventus, ett rätt hemligt finansbolag med rötter i den svensk-judiska gruppen.

Skrivet av: N/. datum: oktober 31, 2004 09:44 FM

När jag handlar mat kollar jag noga efter att det är producerat, så långt det nu är möjligt att kontrollera det. Finns det ett svenskt alternativ så väljer jag det.

Nu får man börja kika på leksakerna var de är producerade någonstans. Barnbarnens leksaker kommer kanske bli både tråkigare, dyrare och färre i år.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 27, 2004 11:15 FM

Som konsument har man bara ett val om det finns ett val...

tyvärr verkar det som kapitalismen styr mot en allt hårdare konkurrens som innebär allt sämre förhållande för arbetarna som idag ses allt mer som en förbrukningsvara än som ett kapital som är värt att investera i....

Det blir allt fler företag som försöker maximera sina vinster likt Autoliv som flyttar sin tillverkning till låglöneländer. Trots att de går med vinst är man intresserad av större vinster . Det verkar inte leda till att man nyinvesterar utan vinsterna går nog snarare till elitens allt högre löneförmåner och bonusar.

Skrivet av: Bengt datum: oktober 27, 2004 08:51 FM

Jo vist förekommer det i alla brancher men att företagen inte bara bryter mot etiska regler tan även mot lokal lagstiftning är j intresant, det intresantaste är dock hur de utpekade svenska företagen kommer att agera!
Dessutom måste ju kontrollrutiner kunna vara mycket efektivare genom konturnuelig uppföljning och revision!
Men produkter som sälgs utanför de ettablerade kanalerna exv på marknader och gatuförsäljning tillverkas många gånger under ennu vidrigare förhållanden!
Om inte företagen agerar får väll konsumenterna göra det!

Skrivet av: Micke datum: oktober 27, 2004 08:14 FM