« Gammal skåpmat | Startsidan | Internet går under 2006 »

22 oktober 2004

Vardagsbrottslighet

Vardagsbrottslighet, ett ord som inte känns bra på tungan. Det finns inte ens i ordboken, än. Men det lär hamna där tillsammans med orden vardagsvåld, vardagsverklighet, vardagsproblem och vardagsföreteelse m.fl ord som bygger på grundordet vardag.

Vardagsbrottslighet som seriestölder i villor och sommarstugor, samt bilinbrott har ökat. Enligt DN kom det stora genombrottet på vardagsbrottslighet 1997 då kravet på visum avskaffades för Estland, Lettland och Litauen. Tidigare kunde tullen stoppa en person om det kunde påvisas att personen inte hade tillräckligt med pengar till uppehälle och returbiljett, numera hindrar EU:s regler detta – vilket ger rörelsfrihet för många, men missbrukas av en minoritet.

En granne som bor 500 meter fågelvägen från oss hade inbrott i somras. Det skedde när de låg och sov. Det måste vara en otrevlig känsla att vakna och inse att någon eller några främmande människor har länsat huset under natten. Det har faktiskt varit en veritabel stöldvåg här i trakterna. En kille, någon kilometer bort, vaknade när de rumsterade omkring i huset och lyckades jaga ut dem. Han fick sig en och annan vinge, men som tur var skadades han inte allvarligt. Han hann se att bilen som användes hade registreringsskyltar från en baltstat. Denna bil sågs i somras köra omkring på nätterna med maskerade män både som förare och passagerare.

Det ryktas om att en bonde några mil bort utnyttjar svart arbetskraft från öst, för en mycket, mycket ringa penning. Att de sedan extraknäckar och drygar ut lönen via stöldturneér på nätterna struntar han i, säger somliga. Nu låter jag som Fox News – somliga säger :).

Det tråkiga är att detta inte bra drabbar brottsoffren utan även alla hederliga människor från dessa länder som kommer till Sverige för att arbeta för brödfödan.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 22, 2004 05:50 FM

Kommentarer

Sammansatta ord med vardag börjar bli populära, men frågan är om det är rätt ord att använda. Det kan vara sprunget ur vardaglig, men jag jag tror att det är vardag. Då blir frågorna som du ställer verkligen relevanta.

Annica

Norstedts svenska synonymordbok
vardag (motsats: söndag, helgdag) söckendag, (i) söcken, helgfri dag, arbetsdag, (vanlig) veckodag


Norstedts stora svenska ordbok
vardaglig adj. ~t
• som ofta sker eller förekommer eller används och därför inte är särsk. anmärkningsvärd, högtidlig e.d. (jfr alldaglig, vanlig): vardaglighet; blandningen av sublimt och ~t; hennes svar kom i lugn och ~ ton; en ung man med ~t

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 22, 2004 07:27 EM

Vardagsbrottslighet?
Existerar det helgbrottslighet, höstbrottslighet, vårbrottslighet, sommarbrottslighet och vinterbrottslighet också? Brott som brott. Något olagligt är gjort.

Skrivet av: Claes datum: oktober 22, 2004 04:56 EM