« Banners som visas via iframe | Startsidan | Da Vinci-kodens fel »

21 november 2004

Är manligheten förbannad?

Jag var på ett seminarium i dag och fick nöjet att möta Monica bakom Mitt Aktuellt IRL. En snabb fika hann vi med innan det hela drog igång. Det var boken "Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk som låg som grund för en paneldebatt med frågeställningar som:
Manligheten utmanas och förbannas.
Är även manligheten förbannad?

Den sistnämnda frågan är sannerligen kluven. Jag anser inte manligheten vara förbannad. Förblindad kanske, men inte förbannad om ordet ska tolkas som att män bör förbannas.

Förbannad verkar en del män dock vara på feminister och feminism i allmänhet, på allt och alla – det märktes i synnerhet på en grå gammal gubbes lite udda s.k inlägg eller försök till inlägg i debatten. Pinsam tystnad blev följden som faktiskt var riktigt klädsam, om nu någon förstår vad jag menar.

Stephan är nybliven far och berättade lite om sina upplevelse av pappagrupper, där pappan ska kunna prata fritt med andra män om faderskap och vad det innebär. Det utmärkande var att det som det hela tiden centrerade kring var S E X. Papporna får med sig några råd hem präntat på papper. Punkt ett! Härda ut! Under samtalen framgick det att männen ska tjata sig till sex. För om de väntar på att kvinnan ska ta första steget får de vänta, vänta och vänta. Nej, råd som att strunta i vad kvinnorna vill och uppmaningar att tjata sig till sex fick i alla fall mig att höja lätt på ena ögonbrynet. Är det inte barnet och papparollen som en pappagrupp ska fokusera på?

Jag gjorde faktiskt ett inlägg i debatten. En kille från posten berättade att numera, när alla tunga METRO-tidningar och liknande ska bäras ut som reklam, så har posten en policy att kvinnliga brevbärare ska få hjälp, men inte männen. Han menade på att Posten agerade fel där och cementerade gamla könsroller. Det håller jag med om. Det finns kvinnor som är starka och säkert skulle orka bära ut skiten utan hjälp och det finns med all sannolikhet män som inte är starka och skulle vilja ha hjälp. Det går inte att särskilja könen åt på ett sådant medvetet sätt.

Mitt inlägg blev typ att vi är inte jämställda förrän man slutar att se på könet, utan ser till individen – som i detta fall vem som behöver hjälp. Jag har jobbat som brevbärare och det var väl därför jag snöade in på detta. Jag hade blivit ganska förbannad, å mina manliga kollegors vägnar, om jag jobbat kvar som brevbärare.

Några korta roliga inlägg och citat:

– Man kan ju inte vara jämställd ensam.

– Boken inget nytt utifrån ett feministiskt perspektiv.

– Inga genusdebatter förs av fotbollspelare direkt.
(Den som uttalade detta avsåg manliga dito.)

// Annica Tiger

Annica Tiger november 21, 2004 05:32 EM

Kommentarer

Rent generellt ska det inte vara någon skillnad, men nog kan det finnas lokala knäppgökar som kör egna race. Det finns ju folk till allt! :)

Skrivet av: Tobbe datum: november 22, 2004 09:19 FM

Han lät så övertygande i sin motivering. Han jobbade själv som brevbärare. Kan det vara så att det är olika beroende på vilket postkontor man jobbar på?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 22, 2004 08:33 FM

Bullshit. Någon sådan policy finns inte. Det finns ett avtal som säger att alla oavsett ålder eller kön får avlastning/hjälp om reklamen väger mer än 125 kilo.

Skrivet av: Tobbe datum: november 22, 2004 05:59 FM

Det var ungefär så killen från Posten resonerade. Jag förstår honom.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 22, 2004 05:29 FM

Intressant det här med posten. Varför generalisera till att börja med, istället för att erbjuda bärhjälp till dem som behöver? Jag blir så trött!
Samtidigt måste man ju inse att avsikterna är goda. Kvinnokampen förs ju ständigt på två arenor. Det handlar ju om att avskaffa genus. Men kvinnokamp handlar också om att stärka den kvinnliga könsrollen. Där gör posten rätt i och med att det blir fördelaktigt att vara av kvinnligt kön när det handlar om reklamutdelning... posten slår alltså ett slag för kvinnan. Fast i min mening på fel sätt.

Skrivet av: Aron datum: november 21, 2004 08:25 EM

Manlig fotbollspelare var det som avsågs.

När det gäller posten tycker jag mer att de ska se till att varken man eller kvinna, stark eller svag ska slippa all denna extrareklam utan satsa på att köra de turerna separat, utan all annan post samtidigt.

Bygg och vård. Tungt jobb bägge två, var och en på sitt sätt, mycket handlar det nog om ensidiga arbetsställningar och att inte hjälpmedel finns eller används.


Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 21, 2004 07:35 EM

Vården är ju ett kvinnodominerat yrke där kvinnor får lyfta och slita ut sig. Det är i alla fall vad man jämt och ständigt får höra. Jag har jobbat ett par sommrar inom bygg, där det mest är män. Där handlar det enbart om tunga lyft och att slita men ingen klagar någonsin. Man måste ändå kunna acceptera att kvinnor inte har samma fysiska förutsättningar som män har. Och det är inget fel med det heller. Ifall dom skiter i att erbjuda kvinnor hjälp inom tex posten så är det ju nästan som att säga att bara onaturligt starka kvinnor får jobba inom posten. Och då hade det först blivit liv i luckan.

Skrivet av: Hannu datum: november 21, 2004 06:47 EM

En liknande kommentar som om brevbärarna har jag hört i byggbranschen. Något/några företag satsade på kvinnliga plattsättare. Det var många sökande och de kunde därför handplocka vilka de ville ha. De manliga plattsättarna på företagen sa surt i stil med: De behöver ju bara göra själva finjobbet, slipper det tunga skitjobbet med att bära upp det osv.

Tyvärr har jag senare fått höra att flera av de kvinnliga plattsättarna fick mycket snabbare problem med förslitningsskador än de manliga fick.

Skrivet av: Åsa datum: november 21, 2004 06:21 EM

Håller med dig när människor blir accepterade för vilka de är oavsett kön sä är det jämställt.

Sedan undrar jag över kommentaren
– Inga genusdebatter förs av fotbollspelare direkt.

Manliga eller kvinnliga fotbollsspelare.

Ofta så har alla en tendens att om man säger fotbollsspelare eller läkare direkt koda det som en manlig fobollsspelare eller läkare...vi generaliserar...

Skrivet av: Bengt datum: november 21, 2004 05:58 EM