« Bush vinner? | Startsidan | Bunt ihop och slå ihjäl dom »

3 november 2004

Avrättades under valet

Livet går vidare, oavsett vem som nu än vinner valet. Det verkar som om det kanske dröjer ett tag innan det är klart. Det kanske blir samma cirkus som vid förra valet och vi vet ju hur det slutade den gången och inget motsäger att det inte kommer att sluta likadant denna gång.

Ett så stort och modernt land som USA borde ta fram ett enhetligt system som fungerar och framförallt inte utestänga människor från att ge sin röst. Varje röst räknas. Bullshit. Inte i USA. USA ett demokratiskt land? Vete sjutton.

Lite osmakligt var det att förlägga en avrättning på självaste valdagen. Ska det tydas som en symbolisk handling? Avrättningen skedde i Texas (Bush-land) och det var en man som fick en dödande giftinjektion. Straffet för ett mord han begick 1990 då han dödade en äldre man.

Jag är emot dödsstraff. Att döda någon annan är en handling som inte är försvarsbar, oavsett om det är en individ eller ett samhälle som utför handlingen. Därav kan alla även dra slutsatsen att jag är emot krig.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 3, 2004 10:11 FM

Kommentarer

Deras inrikespolitik är en annan femma. Men det är med ett höjt ögonbryn jag ser att samma värderingar som fick EU:s parlament att gemensamt protestera mot Italiens val av kommissionär är nu något som kommer att genomsyra USA de närmsta åren. Kristen fundamentalism, otidsenlig syn på kvinnor och homosexuella.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 5, 2004 05:06 FM

Jag tror inte krav kommer att ställas på enhetligt system. För det första så är federalismen och staternas självbestämmande så oehört viktigt i USA för det andra så har inte amrisarna själva alls samma syn på valsystemet som vi har. Och det är ju ändå de som röstar...

" Herr president leker "boss" över hela världen kan man nästan tycka ibland. "

Det var därför jag skrev INRE angelägenheter (med den betoningen) - då menar jag deras inrikespolitik. Det som INTE berör resten av världen. Men när inrikespolitiken bryter mot mänskliga rättigheter som allas lika värde så bör vi höja våra röster.

Alltså - vi har givetvis rätt att kritisera och diskutera alla delar av inrikespolitiken också men det blir ofta moraliserande där vi utgår från att VÅRT system är mer "rätt" - att vi är så smarta som har fattat nåt som de dumma jänkarna inte har.

Skrivet av: daniel. datum: november 4, 2004 07:07 EM

Jo, det kommer nog att bli ett enhetligt system med tiden. Jag är övertygad om att krav kommer att ställas på det. Att folk bryr sig om vem som väljs till president i USA beror nog på att det valet är inget som bara angår jänkarna. Herr president leker "boss" över hela världen kan man nästan tycka ibland.

Däremot kan inte vår statsminister orsaka så mycket elände för andra länder i världen, oavsett vilket pucko som väljs. Där lär bara vi drabbas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 4, 2004 06:45 EM

Det kommer nog ALDRIG att bli ett enhetligt valsystem i USA eftersom det är en federation så det kan man nog glömma.

När det gäller köerna så beror det inte på för få vallokaler, snarare att valet är på en arbetsdag och alla försöker hnna rösta före eller efter jobbet.

Sen undrar jag varför vi i Sverige bryr oss så himla mycket om USAs INRE angelägenheter...vi skulle bli förbannande om de skulle "kräva" att vårt valsystem görs om...kan det bero på att vi tycker de valde "fel" president?

Och till sist håller jag med karin - "demokrati och mord samtidigt i en stat" - det är fan helt bissart. När det gäller sånna frågor så skiter jag i principen att inte lägga sig interna saker...dödsstraff har INGET i ett civiliserat samhälle att göra.

Skrivet av: daniel. datum: november 4, 2004 05:46 EM

I år var det även osedvanligt långa köer, timtals och det kan ha gjort att de som inte var så där jättemotiverade kanske gick hem istället. I Ohio var det tydligen regn. Lätt att strunta i att rösta. De måste skaffa fler röstlokaler med andra ord och inte låta sina röstare stå i timmar som i vilken annan bananrepublik som helst.

Har aldrig köat för att rösta här hemma.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 4, 2004 04:46 FM

Jag hade inte läst detta om avrättningen förrän nu och jag blir så UPPRÖRD. Det är som om mina ord tar slut när jag tänker på demokrati och mord samtidigt i en stat.
Karin

Skrivet av: karin datum: november 3, 2004 09:40 EM

Att man i vissa stater inte får rösta om man sitter i fängelse eller för alltid diskvalificerat sig om man dömts för ett allvarligt brott var nyheter för mig och självklart inte bra alls. Dom borde ta tag och fixa ett enhetligt system till nästa val!

Skrivet av: steffanie datum: november 3, 2004 04:13 EM