« Tillit till IT | Startsidan | Surfat på tidningar i dag? »

20 november 2004

Det ska bli kallt i natt

Nu är den förbannade vintern här, en obeskrivlig plåga....kallt och djävligt. En frysmört som jag tycker det är jobbigt. Ändå bor jag i en kåk som är uppvärmd och som bonus finns en vedkamin att elda i.

Mina tankar far till alla de som är hemlösa. Vad gör de en sådan här kall kväll? Hur kommer de att må i natt, när minusgraderna klättrar obarmhärtigt nedåt på termometern? De som inte hittar ett natthärbärge, vad gör de för att klara livhanken? Nattbussarna? Portuppgångar? Tunnlar med ventiler det kommer lite värme ifrån?

Hemlösa avvisades vid Ältasjön och vem som helst förstår ju att det bara är att skyffla bort problemet med en snöskyffel. Snön försvinner inte, den bara förflyttar sig. Just nu bor de som avvisades vid Hökarängsbadet, strax intill Drevviken.

I artikeln säger en kvinna några kloka ord:
– Det kan räcka med att bli av med ett arbete och att inte ha råd att betala hyran. Alla har inte ett socialt nätverk, och då är det väldigt lätt att hamna där vi är nu. Jag skyller inte på någon, men en dag kanske du är i samma sits som jag.

Margareta Olofsson, v, socialborgarråd i Stockholm, säger att staden har erbjudit alla som bodde vid Ältasjön andra boenden. Vilket förnekas av en av de avhysta, som menar att vårdplatser inte är samma sak som boende; och det kan jag hålla med om. En del bostadslösa behöver säkert vård om de har missbruksproblem eller psykiska problem, andra behöver nog bara en fast punkt i tillvaron.

Det finns flera husvagnsparkeringar runt om stan, där hemlösa bor. Ge dem i alla fall en sop-container och en bajamaja, försök ordna rinnande vatten och elektricitet så att de kan bo någorlunda värdigt tills de kan ges/får tillfälle att ordna sitt boende. Är det för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger november 20, 2004 05:08 EM

Kommentarer

Om det nu är så jävla rätt att låta folk bo där dom har lust och parkera kontainers och bajamajor där dom ställer sina husvagna så varför inte ta en promenad dit ner själv och erbjud människorna ett boende hemma hos DIG?

Det är enkelt att debattera tills du själv är tvungen att ha dom i din egen trädgård. Det går inte att bygga ett system på den typen av tolerans som efterfrågas i den där puckade artikeln, inse det!

Skrivet av: Ser datum: november 22, 2004 09:25 EM

Aaah.. Fel inlägg.. :-) Kul! Hoppas att den passade bra där oxo då.. -9 här just nu och fallande.. Vargskinnspäls PÅ!

Skrivet av: Jinge datum: november 20, 2004 06:55 EM

Ja, jag har liten förståelse för att det inte finns bostäder som är svindyra i hammarby sjöstad, medan andra bor i nedslitna husvagnar som sett sina bästa dagar.

Det kommer alltid att finnas utrymme för att lyxsanera bostäder, men att sanera så att vanligt folk har råd att bo det är inte intressant.

Sedan omorganisationen av psykvården har antalet hemlösa ökat. Jag minns själv hur jag som väktare sprang och jagade människor som sökte sig tillbaka till långbro sjukhus som de såg som sitt hem.

Håller med dig Annica ge dessa människor en värdig tillvaro. Det skulle inte kosta så mycket. De vill inte ha några lyxbostäder.

Skrivet av: Bengt datum: november 20, 2004 06:37 EM

Du postade kommentaren i fel inlägg :). Ja, ett varmt bad är det nog många som skulle vilja kunna lägga sig i ikväll/inatt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 20, 2004 06:35 EM

Uppenbarligen gjorde den inte det. Jag skrev att SMHI, spågubbarna i Peking, hävdade på radion idag att det kunde bli neråt - 35 grader på sina ställen i norrlands inland i natt..

Jag får ta ett varmt bad varje gång jag tänker på det.. :-)

Skrivet av: Jinge datum: november 20, 2004 05:50 EM

Fastnade inte förra kommentaren?

Skrivet av: Jinge datum: november 20, 2004 05:38 EM