« Bloggtreklöver 4 | Startsidan | En talande 404-sida »

28 november 2004

Kan bloggar missbrukas?

Vanliga människor, som jag själv räknar mig till, brukar förutsätta att det som står eller sägs i media är någorlunda korrekt (förutom allt kändistjafs á la hänt i veckan-stuk). Jag inbillar mig att nyheterna som kommer från nyhetsbyråerna, och som används som underlag för nyhetsnotiser och större nyhetsinslag, är någorlunda korrekta. Huruvida nyheterna som kablas ut från AP, Reuters och andra nyhetsbyråer är vinklade eller "tvättade" har jag som lekman svårt att kontrollera. Men fel förekommer även här, människor felciteras och nyhetsbyråernas källor kan vara felaktiga.

Men skriver DN att ett barn skjutits ihjäl av misstag av israeliska soldater eller att en självmordsbombare sprängt sig själv i luften och dödat en polisman i Moskva så antar jag att uppgifterna är korrekta. Stora drakar som DN och SvD har nog inte på sin agenda att medvetet sprida desinformation, inte heller seriösa nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt.

Men i takt med att bloggarnas antal ökar i världen får det kanske anses som en risk att här kunna hitta en hel del bloggar som har på agendan att sprida desinformation. Konstigt vore det annars tycker jag. Desinformation har under åren relativt lätt kunnat spridas från vanliga hemsidor, nu med den växande trenden att använda bloggar och dess enkla webpubliceringssystem så misstänker jag att det utnyttjas och kommer att utnyttjas av krafter som vill sprida felaktig information, sprida rykten och ibland rena rama lögnerna.

Inför valet i USA fanns det många pro- och antibloggar som förespråkade eller kritiserade antingen Bush eller Kerry. Hur många av dessa bloggar stod respektive administration bakom är en fråga som jag ställt mig. Jag tror inte att frågan är oberättigad.

I Kina finns det många som bloggar, som en slags underjordisk rörelse eftersom ordet inte är lika fritt där som i andra delar av världen, men vad säger att inte många av dessa bloggar skrivs och kontrolleras av regimen i Kina.

Det finns säkert bloggar runt om i världen, och varför inte även i Sverige, som har en agenda att sprida olika budskap i ett enda syfte, vad det än månde vara – att propagera för rasism, hat mot olika folkgrupper, terrorism och politiska irrläror, inlindat bland övrig text – som kan ge sken av seriositet.

Jag hamnade av misstag på en svensk blogg, som jag aldrig mer tänker besöka och som jag redan förträngt urlen till, som inlindat i vackra ord påvisade ett stort hat mot invandrare. Hur lätt är det inte att till likasinnade eller människor som inte ser den dolda agendan, men som regelbundet läser bloggen, att flika in mer eller mindre direkta lögner i texten, i syfte att förstärka effekten av det som finns på skribentens agenda.

Hur lätt vore det inte att starta en höger- eller vänsterblog, vars enda syfte på agendan är att förlöjliga och svartmåla än det ena eller det andra partiets politik – på ett sätt som inte är riktigt rumsrent. Hur många sådana bloggar kommer vi att få se inför valet 2006?

Det finns folk inom den israeliska fredsrörelsen som hävdar att Mossad och andra grupper (exempelvis ultraortodoxa judiska fascistgrupper) har en agenda som innebär att sprida desinformation på nätet, via hemsidor och varför inte via bloggar. Andra underrättelsetjänster har säkerligen samma agenda. Varför skulle de inte utnyttja denna möjlighet? Vad säger att det inte finns sådana bloggar på svenska?

Det är lätt att ta sig in i bloggosfären. Det är bra. Det vore tråkigt om det vore helt omöjligt att slå sig in och bli del av den. Det är bara att dra igång en blogg, börja kommentera i andras bloggar (gärna sådana som du tror har liknande åsikter eller kända bloggar som många läser) och lämna en länk till din egen blog. Förr eller senare dras din blog in mot bloggosfärens nav. Avgörandet ligger sedan hos betraktaren, gillar läsarna bloggen blir det som ringar i vattnet. Jag tror att det fungerar ungefär likadant världen runt.

Många skriver under alias och det är helt accepterat, nätet bygger på den möjligheten att kunna tala fritt utan att egentligen avslöja vem man är. Många väljer att blogga öppet och använder sitt riktiga namn. Men är det alltid verkligen det riktiga namnet? I många fall är det svårt att veta och i de allra flesta fall spelar det egentligen ingen roll. Men i vissa fall spelar det roll, där det kanske inte är en person bakom bloggen.

Källkritik på Internet är alltid A och O.
Hur många gånger har det inte sagts?
Det gäller även bloggar.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 28, 2004 11:02 FM