« Blandade funderingar | Startsidan | Manlig förtur till dagisjobb »

8 november 2004

Lögnanalysprogram

Teknikens landvinningar går framåt, eller bakåt kan jag i alla fall tycka ibland. Nu finns det en programvara Layered Voice Analysis som säges kunna avslöja om en person ljuger enbart genom att analysera rösten. Det låter verkligen lite som storebror ser dig. Den personliga integriteten verkar urholkas mer och mer.

Det är det israeliska företaget Nemesysco som utvecklat programvaran. Den anses vara mer tillförlitlig än den traditionella lögndetektorn som används i bland annat USA. Svenska forskare är dock kritiska, deras tester visade på att resultatet slog fel i tjugo procent.

Programvaran kopplas ihop med telefonsystemet och på bildskärmen analyseras rösten av den som exempelvis ska anmäla en stöld till försäkringsbolaget och handläggaren kan i realtid se om anmälarens röst indikerar på att osanningar framförs. Tyska Allianz AG och schweiska Zürich Financial Services inledde tester av Nemesyscos av denna lögnanalysprogramvara våren 2004.

I framtiden kan scenariot bli att om du söker jobb och talar med den potentiella arbetsgivaren så kan denna via denna programvara tolka huruvida du verkar vara trovärdig eller inte när du anger tidigare anställningar, meriter och referenser.

En tanke som slår mig direkt är hur reagerar programmet på de människor som stammar, har talsvårigheter, är lite blyga och osäkra, men ändå har rent mjöl i påsen? De människor som är meningen att programvaran ska detektera, lär inte de alltid ligga steget före? Är de så förslagna att de vill lura systemet är jag övertygad om att de på ett eller annat sätt kommer att kunna göra det.

Det finns en liknande variant som är avsett för hemmabruk, The Love Detector. Jag vet inte vad jag ska säga. Vem skulle vilja installera denna programvara i sin dator och på sin telefon hemma? Vad har vanlig normal gammeldags tillit tagit vägen?

Källa: Big Brother Bulletin. Nr 14, 2004

// Annica Tiger

Annica Tiger november 8, 2004 10:10 FM

Kommentarer

Ja, det finns alltid folk som tror stenhårt på sina lögner att lögnerna transformerats till sanningar i deras sinnen. Så där lär inte ens denna programvara vara till hjälp.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 8, 2004 03:23 EM

Fungerar det lika dåligt som
SJ:s röststyrda biljettbeställning så ljuger alla.

Skrivet av: Claes datum: november 8, 2004 12:45 EM

"En tanke som slår mig direkt är hur reagerar programmet på de människor som stammar, har talsvårigheter, är lite blyga och osäkra, men ändå har rent mjöl i påsen?"
Det är en sak som jag är rädd för även i traditionella lögndetektorer och hos folk som vill leka amatörpsykologer, då jag uppfyller kraven ovan...

"De människor som är meningen att programvaran ska detektera, lär inte de alltid ligga steget före?"
Kanske, men framför allt kan detektorn inte avslöja något om man verkligen tror på sin lögn, lögndetektorer är definitivt överskattade...

Skrivet av: Erik datum: november 8, 2004 11:02 FM