« Lögnanalysprogram | Startsidan | Sverige bryter mot FN-stadga »

8 november 2004

Manlig förtur till dagisjobb

Kvotering är en känslig fråga. Normalt sett tycker jag att kvotering är en företeelse som egentligen inte skulle behövas. Men verkligheten ger vid handen att vi inte lever i den bästa av alla världar.

Mindre än sju procent av de 2.650 personer som arbetar på Malmös förskolor är män och jag misstänker att det inte ser bättre ut på andra håll i landet. Därför tycker jag att i detta fall verkar vara en vettig lösning, manlig förtur till dagisjobb.

Det behövs fler män som arbetar "på golvet" inom vård- och omsorg. Lärarförbundets ordförande menar att det i stället är höjd lön och bättre arbetsvillkor som kan locka männen till förskolan. Fine! Så har det låtit i allt för många år nu och inget har hänt. Vad har lärarförbundet gjort åt saken under alla dessa år undrar jag stillsamt?

Fortfarande anses det som ett kvinnoyrke att arbeta med vård- och omsorg. Kvinnoyrken är av hävd sämre betalt och har ofta sämre arbetsvillkor. Varför kan kanske en och annan undra över. Jag har inget svar på den frågan, mer än att jag tror att förändringarnas vindar skulle blåsa betydligt hårdare om det varit mer män som jobbade där, redan nu. Det får tolkas valfritt.

Barn behöver manliga förebilder på förskola, dagis och i skolan. Möter inte barnen några manliga förebilder inom så kallade "kvinnoyrken" ger det inte nästa generation några som helst impulser till att förändra sakernas tillstånd, utan rådande situation cementeras, såsom det gjort hitintills.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 8, 2004 03:13 EM

Kommentarer

Oj nu blev det syftningsfel eftersom jag förde till den där politikern som var med en halvdag.

Det var givetvis han som jobba i skolköket som hade koll hur det var i skolan.

Du har helt rätt Annica. Det är en paradox att det behövs män i barnomsorgen. Det är tråkigt det där med pedofilimisstankarna för jag tror också att män kan vara bra för barnomsorgen.

Skrivet av: Bengt datum: november 9, 2004 05:02 FM

Skratt skojar du...politiker i skolan?

När jag jobbade i skolan så var den enda politikern som jag såg i skolan en centerpartist och han jobbade i skolköket. Det var under 6 år sammanlagt. Nej förresten en politiker var med en gång på en konferens en halv dag.

Han hade dock koll på hur det var i skolan. De har ingen koll på hur den dagliga realiteten av deras beslut fungerar.

Jag tycker det är konstig att de inte är intresserade av konsekvenserna av deras besparingar utom i statistikform.

De skulle läsa mindre statistik och besöka verkligheten.

Skrivet av: Bengt datum: november 9, 2004 04:59 FM

Ja, "de män som jobbar inom barnomsorg för vardagens hjältar" tycker även jag. Pedofiler finns, men de finns överallt i samhället och att mena på att de är överrepresenterade inom barnomsorgen gör att det måste kännas jobbigt att jobba där som man. Men det är därför det behövs fler män inom barnomsorgen. En paradox kanske, men så ser jag det.

Skola, ja - det inkluderade jag inte när jag skrev vård- och omsorg och det borde jag givetvis ha gjort, men tack för ditt klargörande inlägg. Det är skrämmande att utveckligen går åt detta håll.

Politiker säger sig vara ute i skolan ofta har jag hört i debatten, men inte tillräckligt mycket eller i rätt sammanhang misstänker jag efter att ha läst det du skrev.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 8, 2004 07:04 EM

Det kommer tyvärr inte att hjälpa med kvotering. Det finns för mycket fokus kring pedofili i media idag. Så de män som jobbar inom barnomsorg för vardagens hjältar.

Som du säger Annica fler män behövs inom skola och omsorg. Undrar om inte samma sak händer inom skolan. Sämre villkor och lön inom läraryrket gör att färre män söker sig till yrket och det skapar ytterligare problem med uppfostran av dagens ungdom.

Jag har självt sökt mig bortifrån en omöjlig arbetssituation i dagens skola. Det är inte bara pengarna som hindrar folk från att vilja bli lärare eller stanna kvar som lärare.

Lärare idag är inte bara lärare. De är uppfostrare, kuratorer, väktare och kanske i sista hand pedagoger. Sedan frågar de sig varför kunskaperna blir sämre hos eleverna och allt fler outbildade lärare. Jojo...inte så svårt att lista ut tycker jag...

Politiker gå ut och prova att arbeta som lärare för en dag. Ni kan ju prova på en Samhällslektion, lärarna kommer att ta tid för er.

Skrivet av: bengt datum: november 8, 2004 05:25 EM