« Eftersökshundar | Startsidan | Omvärldsbevakning »

14 november 2004

Namn och bild på dömda

Tillägg 14:56
Saxat ur Aftonbladet:
Trebarnsmamman i Piteå höggs till med en yxa av sin före detta sambo. Ingen reagerade. Någon dag senare dödades en jägare av en björn - och insändarsidorna fylldes med krav på att skjuta av björnstammen.

En insändare i lokaltidningen nsändare
i lokaltidningen ställde frågan:
Måste vi skjuta av män för att freda kvinnorna?
Det blev starten till Piteå-uppropet.

Saxat ur DN.
Männens kamp mot kvinnovåldet sprider sig i Norrbotten, efter starten i Piteå. På lördagen bildades i Luleå ett nätverk mot våldet, samtidigt som länets största tidning beslutat att publicera namn och bild på män som slår kvinnor.

Jättebra att män engagerar sig och inte tiger still. En stor elogé till männen i Piteå, Luleå och Boden. Må flera nätverk startas och idén att samarbeta med kvinnojourerna är bra, glöm ej bort de seriösa mansjourerna bara. De har en stor roll att fylla även de.

Våld mot kvinnor är inte bara en kvinnofråga. Tar en kvinna upp denna problematik, ja – då kallas hon ofta för feminist och kan därmed avfärdas med en axelryckning. Våld mot män är inte bara en mansfråga och har aldrig varit det – utan anses av gemene man som en samhällsfråga. Nu menar jag våld män mot män, vilket är vanligast.

Norrländska Socialdemokratens (NSD) planerar att publicera namn och bild på män än som dömts för grov kvinnofridskränkning. Fast där blir jag lite fundersam. Vad kommer härnäst? Namn och bild på dömda pedofiler? Namn och bild på dömda rattfyllerister? Namn och bild på dömda för incest? Namn och bild på dömda för våldtäkt? I slutändan kanske namn och bild på snattare?

// Annica Tiger

Annica Tiger november 14, 2004 12:12 EM

Kommentarer

Trevligt att vi är överens i denna fråga i alla fall Fredrik.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 21, 2004 06:58 FM

Givetvis inte! Vi skall inte ta till medeltida folkdomstolar utan det straff dom ev får i domstol är det enda straffet. Jag förstår inte att det kan finnas så många svenskar som längtar efter den offentliga skampålen...!

Skrivet av: Fredrik Viberg datum: november 20, 2004 10:19 EM

Jag håller med Claes och Daniel!
Det är en utmärkt idé att publicera namn och bild på dömda män. Notera att tidningen väljer att lägga ut namn och bild på män som dömts för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning! Inget annat!

Åren går och ingenting händer. Kanske kan detta vara avskräckande? Min egen formulering hos mig själv:
Bra, häng ut dem bara! Skäms dom inte för slagen så skall dom åtminstone skämmas inför allmänheten. Alla sätt som kan störa ynkryggarna är bra!

Skrivet av: Jerry datum: november 14, 2004 04:43 EM

Man ska givetvis endast publicera dömda, inte misstänkta. Och det är ingen hemlighet vad man är dömd till. Ett samtal till tingsrätten och du har alla uppgifter om en person du kanske ska anställa eller göra affärer med. Sen att det inte skulle finnas en gräns och att vi tillslut skulle hänga ut snattare är väl att ta i. Det är som att vi skulle dra samma slutsats om fängelser.

Skrivet av: Hannu datum: november 14, 2004 03:42 EM

Jag tycker nog det finns tid för eftertanke.

Se hur det gick i England när de publicerade bild på en pedofil. Hans look-a-like blev mördad.

Den som blir dömd i tingsrätten men friad i Hovrätten, hur ska det förmedlas? En ny bild, sorry vi hade fel - personen har nu friats?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 14, 2004 02:53 EM

För att fortsätta på Annicas tanke "Vad kommer härnäst?": Namn och bild på misstänkta, när tidningen är alldeles säker på att den misstänkte är den skyldige? Namn och bild på "misstänkta" i bloggar? Ge den dömmande makten åt Aftonbladet - ty allt som står i tidningen är ju dagens sanning?

Skrivet av: Mattias Wirf datum: november 14, 2004 02:44 EM

Vad skulle det vara för fel på att dessa sneseglade individer publiceras? Kanske precis vad som behövs för att få sådana "idioter" att försöka tänka 2 gånger. Om dom över huvud taget har något att tänka med.Felet i vårat land är att den som är brottsling skyddad av alla lagar och hela systemet. Det är bara offret som får lida. Det ska väl helst vara tvärt om? Det finns ett ord som absolut inte skulle få användas av våra politiker och det är ordet integritet. Allt är integritetskränkande. Bara en sådan sak som att 1972 började man ta blodprov från alla som föddes i detta land. Hur enkelt skulle det inte vara att få använda detta register för att kolla när polisen kan få fram DNA från olika prover vid ett brott. Det skulle lösa massor av brottsfall samt göra allt billigare. Nejdå....det är integritetskränkande. Skulle vara roligt att veta vem som är idioten bakom dessa regler. Polisens största nöje måste i ett sådant fall vara att säga till personen att vi har DNA men eftersom du kom på denna fantastiska lag så kan vi inte få fast brottslingen. Så du kan känna dig blåst på saken, fallet läggs ner omgående.

Skrivet av: Claes datum: november 14, 2004 12:54 EM

Det är bra att dom hänger ut kvinnomisshandlarna och våldtäcktsmän och pedofiler ska också hängas ut, dom får på tok för lindriga straff och utfrysning från samhället "sounds about right". Det handlar inte bara om att varna, jag ser det som straffet. Våld mot kvinnor och barn är bland det fegaste som finns.

Skrivet av: Hannu datum: november 14, 2004 12:41 EM

Tycker att det är bra att män publiceras i öppnet med namn och bild om de är våldsbenägna (ja båda mot kvinnor och män). Kanske det går upp för folk att man inte kan vara annonym längre då. Inte med våldet.

Skrivet av: Daniel Olovsson datum: november 14, 2004 12:16 EM