« Fågelinluensan | Startsidan | Stuvad hund som lunch? »

2 november 2004

Samma visa varje år

Det är samma visa varje år.
Lär sig aldrig bilisterna något?

Halkan överraskade Stockholmsbilister - igen! Jag hörde att det vid Stäket inte bara varit en olycka, som nämns i tidningen, utan även flera avåkningar. Då är det bara att räkna ut att det i hela Stor-Stocholm måste ha skett en hel del incidenter.

Har den moderna människan tappat förmågan att tyda naturens tecken? Har vi tappat respekten för naturens tecken? Det är precis som om V Ä G E N icke är en del av naturen.

Kyla..det kan vara halt på vägen. Vägen ser blank ut..det kan vara halt på vägen. Broar och viadukter..det kan vara halt på vägen. Skuggiga vägpartier..det kan vara halt på vägen. Bilrutorna måste skrapas..det kan vara halt på vägen. Rimfrost på marken..det kan vara halt på vägen. När du går till bilen och känner att det är lite slipprigt på marken..det kan var halt på vägen.

Om solen ligger lågt framför dig finns det risk för att bländas och hastigheten bör anpassad efter det faktumet. Solglasögon hör inte bara sommaren till. Varje bilist borde ha ett par liggande i handskfacket, året om.

Att anpassa hastigheten efter väglaget är inte heller en dum idé. Att hålla avstånden är än mer viktigt under vinterhalvåret. Det är dock sällan storstadsbilister gör det. Bra sommardäck är ett måste på hösten, om det inte märktes i somras att de var dåliga lär det märkas nu innan vinterdäcken sätts på. Vinterdäck är det nog inte många som hunnit få på än, men jag misstänker att denna vecka kommer däckverkstäderna ha mycket att göra.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 2, 2004 07:10 FM

Kommentarer

Ha ha! Så det händer hos er också. Jag trodde det bara var skåningar som var så dumma att de glömde bort halkrisken varje år.

Skrivet av: Svante Pettersson datum: november 2, 2004 09:48 EM

Varför är det halt på vägen? jag tog ju bort frosten på rutan :)

Kyla går neråt, värme stiger. Alltså är det kallar på marken än på vindrutan. Något som bilister har svårt att begripa. Speciellt om dom är från stockholm verkar det som.

Skrivet av: Claes datum: november 2, 2004 04:51 EM

På måndag har jag beställt tid för montering av vinterdäcken, men jag har nya sommardäck så det är ingen fara fram till dess, dessutom anpassar jag hastigheten efter väglaget.

Usch ja - det kanske bara dröjer någon eller några veckor innan snön kommer. Påminn mig icke :(.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 2, 2004 09:23 FM

Japp, vintern kommer alltid som en överraskning i den här stan. Och om några veckor ska vi se hur förvånade kommungubbarna kommer bli över att behöva ge sig ut och skotta också. :-O

Det är som om Stockholmare så gärna vill vara kontinentala att de förtränger att de bor i Sverige... Så länge ingen gör illa sig är det allt lite kul att titta på kaoset, hi, hi.

Skrivet av: Carina datum: november 2, 2004 09:02 FM

Jag brukar inte bli överaskad av halkan. Vinterdäcken är monterade och jag håller utkik efter isfläckar.

På cykel är det en helt annan femma. Visserligen har jag hjälm på mig men jag räknar liksom aldrig med att det ska vara halt för en cykel.

I går morse höll jag verkligen på att flyga på ändan över Karlbergskanalen. Kanske ska man skaffa dubbdäck till cykeln. Eller ta tunnelbanan...

Skrivet av: EmilV datum: november 2, 2004 07:16 FM