« Spit | Startsidan | Pommac »

12 november 2004

VaFan....del 3

Filmen som sprids på nätet misstänker jag kommer att utnyttjas i rasismens förtecken av somt och somliga. Men filmen hade lika gärna kunna skildra ett gäng skinnskallar som hoppar på en invandrares huvud. Våld är våld, oavsett vem som utför det. Jag valde att lägga länken olänkad och jag tvekade innan jag lade ut just den bloggtexten. Jag är inte rasist. Jag vet att det inte anses vara PK (politiskt korrekt) att kritisera invandrare, det är mer PK att kritisera skinnskallar och nazister.

Jag läste Monicas text, Hur ses invandrare egentligen?, och funderade vidare på ordet invandrare. Vem har inte läst Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959) där berättar om en grupp bönder från Småland och deras utvandring på 1850-talet till USA – landet där allt skulle bli så bra jämfört med fattigdomen i Sverige. Väldigt få drar jämförelsen med hur det var då med de människor som i modern tid tvingas fly och emigrerar från andra länder, ofta på grund av förföljelse och andra humanitära skäl. Skillnaden mot då och nu är att det är sällan någon "ekonomisk flykting" får stanna i Sverige.

Hur länge ska man förresten etiketteras som invandrare och utlänning? Hela livet? Invandring är inflyttning av människor som mer eller mindre varaktigt bosätter sig i ett land. Det finns arbetskraftsinvandring. Den näst vanligaste invandringen består av flyktinginvandring. Sverige har skrivit på FN:s flyktingkonvention. Den som får asyl i Sverige får ofta ett permanent uppehållstillstånd (PUT), vilket betyder att personen kan få bosätta sig i Sverige för gott. Den största gruppen av invandrare är de söker uppehållstillstånd i sitt hemland och invandrar sedan till Sverige för att de har en eller flera anhöriga här.

Jag tycker att när en person erhållit ett permanent uppehållstillstånd och är folkbokförd i Sverige eller sökt och erhållit ett svenskt medborgarskap så är personen en svensk och det dags att sluta kalla den personen för invandrare och utlänning. Jag har inget annat förslag, men en sak är säker, vi måste försöka sluta tänka i banorna "dom och vi".

// Annica Tiger

Annica Tiger november 12, 2004 05:51 FM

Kommentarer

Hej! Intressanta tanekgångar här.
Jag såg en skitbra debatt på kanal 1. Minns inte vad det heter men nåt med debatt är det i alla fall och går regelbundet på kanal 1 -tv.
Där kom frågan upp om Norrlänningar är mer sjukskrivna än andra svenskar och då svarade en s-politiker så himla bra= att det är inte fler sjukskrivna i Norrland om man jämför annat än bara antalet sjukskrivna människor=om man ser det från att mest arbetare med tunga jobb bor i Norrland och massa andra faktorer så blir summan till slut att :Nej! De är inte mer sjukskrivna där än nån annanstans i landet.

Kan ju inte gå in på detalj om allt hur man beräknar men själva principen tror jag ni förstår.

Likadant var det då jag skulle skriva en B-uppsats-och då valde jag ämnet=*Invandrare och brott.*
Trodde mig hittat nån som var intressant nog att få i gång mig att uppsatsa om, + att jag trodde att det fanns entydiga siffror för mig att redovisa barajag letade noga, men Tji fick jag.

Av allt jag läste så var resonemanget ungefär likadant som i fallet med Norrlänningar/sjukskrivning.
De här..Hm....nu har jag glömt men jag tror det är BRÅ-rapporter bl.a som jag läste så kom de bara fram till siffror som inte gick att tolka.
Jag lade ner mina ambitioner och bytte ämne till Neuropsykiatri i stället.:-)

Jag tror på att brottslighet har 0 att göra med hudfärg eller nån bovaktighet som är inbygd i vissa kulturer ,att göra.
Däremot så har brottslighet mkt med att göra med hur man lever och vilken typ av livssituation man är i.
Slutsats=Invandrare är utsatta och har ofta en taskig livssituation kanske?
-Och kanske bara därför kan de vara något överrepresenterade vad det gäller brottslighet även när man räknar bort vissa betydadnde faktorer man har då man jämnför med utsatta svenskar ,eftersom det antagligen finns icke-svenska faktorer?
Uj! Vad svamligt detta blev, men jag har nåt starkt emot när man börjar leta fel hos invandrare eftersom en del människor slukar sånt i syfte att få föra en politik som går ut på att inte ta hit folk och helst sända hem dem då de arbetat klart för oss svenskar.

Samtidigt måste man ju kunna diskutera fel och brister så det blir verkligen klyvet för mig detta.

Mitt förslag är att man jobbar politiskt mot att hindra att folk känner utsatthet överhuvudtaget.
Ha det gott!

Skrivet av: Ankie datum: november 14, 2004 12:00 EM

Tok-bengt, ingen ifrågasätter att det finns bra människor från tredje världen, men det är lätt att konstatera att dessa är mycket överrepresenterade bland våldsbrottslingar trots att det är underrepresenterade i folkflertalet.

En typisk tok ser dock inte detta utan frånkänner dessa människor allt ansvar för det onda de kan göra (men upphöjer dem till skyarna för det goda de kan göra). Arbetslöshet och sociala problem, ja alla problem med individer från tredje världen beror enligt tokarna på de rika vita västerlänningarna.

Sådan herre sådan hund.

Skrivet av: Sanningen för en gångs skull datum: november 14, 2004 11:51 FM

Sanningen: Jodå...men du ska samtidigt som du tittar på statistiken över kriminalitet och våldsbrott också titta på statistiken över arbetslöshet i samma grupp.

Det finns ett utanförskap hos en del grupper som borgar för att kriminalitet och våldsdåd. De som känner sig meningslösa och utstötta från samhället kommer alltid att skaffa sig alternativa identiter. Det oavsett kulturtillhörighet.

Om man skulle ta till sig alla i samhället och arbeta för att fler ska vara delaktiga kommer kriminalitet och våldsdåd att sjunka.

Låt inte individer betala för allas misslyckande att få alla att känna sig delaktiga....

Och generalisera inte. Jag känner själv massor av människor från "tredje världen" som tillför samhället massor och jag vet att det finns massor av outnyttjade resurser.

Skrivet av: Bengt datum: november 13, 2004 07:51 FM

Annika, de flesta våldsbrott drabbar svenskar/vita och förövarna är icke-svenskar/icke vita. Gå till närmaste tingsrätt och kolla de aktuella fallen. Ingen jämn fördelning alls mellan etniska grupper alltså, kanske därför som fängelserna fylls med ca 80% av folk från den stackars "tredje världen".

Skrivet av: Sanningen för en gångs skull datum: november 13, 2004 01:06 FM

Vem som lade ut filmen på nätet är för mig obekant, men det kan ju lika gärna vara skryt från dem som deltod. Att det var Nisse eller Ahmed spelar ingen roll som Monica säger, det är handlingen i sig. Dansbanevåld var nog hederligare på sitt sätt, det var nog mer knytnäve mot knytnäve. Att sparka på liggande människor eller hoppa på deras huvuden, som jag sett skinnskallar göra, det är nog modernare snitt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 12, 2004 03:21 EM

En annan sak som jag klurar på.. Förr i tiden talade man mycket om "dansbanevåldet". Och enligt BRÅ har det grova våldet inte ökat har jag för mig. Är det som skiljer möjligen att man numer kan ta del av DV-filmer som beskriver det "live" sas..?

Förr skulle ingen av oss som kommenterat ens fått reda på händelsen. Kan det vara så?

Skrivet av: Jinge datum: november 12, 2004 01:37 EM

Ja det är vidrigt. Men de som lagt ut den på nätet har en agenda. Det är oxo viktigt att ha klart för sig.

Skrivet av: Jinge datum: november 12, 2004 10:07 FM

Jag är inne på att man ska behandla invandrare och svenskar lika. Nån kanske tror att det görs idag, men så är det inte alls.

Precis som Annica skriver, det är inte pk att kritisera invandrare. Det måste det bli. De ska ses som vem som helst, inte invandrare i första hand och individer i andra för det är då det blir så fel.

Sen skiter jag i om det var Nisse eller Ahmed som sparkade på killens huvud och vilka mediciner offret eventuellt åt. Det är så vidrigt och motbjudande och sjukt att jag saknar ord. Filmen har fastnat i huvudet på mig.

Skrivet av: Monica datum: november 12, 2004 09:57 FM

Jag talade just med en kompis vars dotter blev vittne till misshandeln. Den som startade misshandeln heter Nils och är så svensk man kan bli. Han bor i Skärholmen och är identifierad. Han hade sällskap med kamrater från Skärholmen och de satte igång att riva upp rabatterna i Berzeli park. Då ingrep de som blev misshandlade på bilderna. Killen med 4 hjärnblödningar äter Waran pga hjärtproblem vilket kan ha bidragit till dessa blödningar. Nää, det är inget försvar för idiotiskt handlande. Men det är fakta.

Skrivet av: Jinge datum: november 12, 2004 09:50 FM

Kopplingen mellan invandringsdebbatten och Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna är inte så dålig, han hadde ju inte endast ekonomiska flycktingar utan även politiska (eller mer specifikt religösa) samt brotslingar och sosiala skäl.

Skrivet av: Micke datum: november 12, 2004 08:15 FM

Jag såg att man på Efterlyst hade fått tag i namnen på förövarna.

Det är skrämmande att människor beter sig på det här viset. Oavsett om det är människor med ursprung från andra länder eller människor som har levt i tillräckligt många generationer i Sverige för att uppfattas som infödda trots att de själva en gång invandrat. Många "Svenskar" är ju till exempel waloner.

Jag misstänker att det är en följd av den tydliga polarisering man har skapat sedan länge i samhället. Istället för att bjuda in andra kulturer som berikande och att de har många erfarenheter att ge oss så ställer man sig på avstånd och tycker det är konstigt.

Ju längre ifrån varandra man hamnar och tar avstånd från andra människor desto större blir rädslan och det kan växa sig till hat.

Skrivet av: Bengt datum: november 12, 2004 07:16 FM