« december 1, 2004 | Startsidan | december 3, 2004 »

2 december 2004

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Jag tycker att små händelser och nyheter ofta är lika viktiga som stora, ibland till och med viktigare, då det ofta berör oss på ett mer personligt plan. Jag vill gärna synliggöra sådant som andra kanske inte tar upp, ofta genom ett kvinnoperspektiv.

Visst är dagens stora händelser intressanta. Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse av HD. Rätt enligt min åsikt. Enligt DN misstänker en läkare att han tillrättalade sina symptom för att dömas till vård. Det har jag misstänkt hela tiden och bloggat om tidigare. Jag hoppas att han får sin vilja igenom och får avtjäna detta livstidsstraff, så vi andra kan glömma detta och gå vidare. Jag sänder en tanke till Anna Lindhs familj och jag hoppas att de nu kan gå vidare.

En annan stor nyhet i dag är att Estonia fraktade hemliga militära transporter innan förlisningen. Konspirationslystna kanske vädrar morgonluft? Var det en olycka eller var det något helt annat? Jag tror aldrig att vi kommer att få facit på denna tragiska olycka. Tyvärr.

Det verkar som om det blir nyval i Ukraina. Nu har vittnen trätt fram så påvisar att valfusk förekommit. Det ska bli intressant och se vad HD:s utslag blir.

Persson tar Nuder i örat. Tacka fan för det. Göran Persson är ju en av det stora "köttberget" av 40-talister som Nuder pratade om :).
– Jag har tittat strängt på honom och frågat vad han egentligen menade, säger Göran Persson.
Den store landsfadern har talat.

Ulf Olsson nekar till alla anklagelser. Jag minns inte. Jag vet inte. Tystnad. Lite Mijailo Mijailovic-stuk över det hela.

Men nu väljer jag att skriva om något helt annat. Kanske helt ointressant för de flesta? Men jag tycker att när nästan tio procent av Sveriges befolkning lider av denna åkomma är det en intressant fråga. Men det är inget som ofta luftas. Men jag har valt att skriva om det i dag. Bara för att påvisa att det går inte att dra skiljelinjer mellan omvärldsbevakning. Vad en bloggare än skriver om, som inte är direkt rent personligt, är en form av omvärldsbevakning, sett ur bloggarens perspektiv.

Enligt Ekot:
Över 700 000 svenskar har svårt att hålla tätt och kissar på sig. Nu visar en ny Sifo-undersökning bland kvinnor som har fött barn att många har besvär på jobbet.

Jag skulle tro att ungefär tio personer som läser denna text de närmaste dagarna skulle kunna svara ja, om de vågade. Men det här är inget som det talas öppet om. Många väljer att inte ens tala med sin partner om sina problem. Inkontinens. Blöjor. Bindor. Kissa på sig. Byta lakan. Dripp, dropp, drapp. Vem vill kännas vid sådant?

Det är inget att skämmas över. Tvärtom, den som lider av detta kan få hjälp. Det är mer vanligt att lida av inkontinens än att lida av andra mer "accepterade" sjukdomar eller funktionshinder. Ja, för många blir det ett form av funktionshinder och hela livet påverkas.

Stå på dig! Sök hjälp. Det finns en gel som sprutas in i urinledaren och fungerar som en slags packning, som en tätning. Bäckenbottsträning kan hjälpa och i svåra fall kan en operation vara av nöden. Kräva hjälp. Numera tas detta på mer allvar, förut var det en så kallad kvinnoåkomma – och dem brukar det ju som de flesta vet inte läggas så mycket krut på. Nöjd dig inte bara med att bli erbjuden inkontinensskydd. Har din läkare fortfarande fördomar om att sådant här får kvinnor stå ut med så byt läkare.

Sjukdomen är betydligt vanligare hos kvinnor (75 procent) än hos män. Många unga kvinnor lider av urininkontinens, ofta efter en eller flera förlossningar. Antalet unga kvinnor med besvär var vida överstigande än vad som tidigare ansetts vara troligt. När det gäller män är det främst dem över 75 år som drabbas.

Ansträngningsinkontinens:
Att kissa på sig i samband med att man hostar,
skrattar, motionerar eller lyfter tungt.
Drabbar oftast kvinnor.

Trängningsinkontinens
Här gäller det att ha nära till
toaletter, vad man än befinner sig.
Det begränsar personen enormt.
Drabbar oftast kvinnor.

Blandinkontinens
När problemen innefattar bägge typerna ovan.

Överrinningsinkontinens
Vanligast hos äldre män.
Det droppar lite hela tiden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Google

Malte och Chadie i K2

Jag, som så många andra har inte tillgång till SVT24, men via webben kunde jag se gårdagens program K2 där de tog upp fenomenet bloggar. Chadie och Malte gjorde bra ifrån sig tycker jag och i detta program, jämfört med gubbsoffan i morse, kom bloggens själ och den tanke som ligger bakom många bloggar fram lite mer.

Drivkraften för de flesta att skriva blog, dagbok, reload eller webjournal är att det är ett personligt och intimt sätt att kommunicera med sina läsare. Malte jämförde bloggandet med att skriva insändare. Det är faktiskt en riktigt bra definition. Även om jag nu kan tänka mig att många fnyser åt just den jämförelsen :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:47 EM | Google

Bloggare i soffan

Nicklas Mattson (jobbade tidigare på InternetWorld) och PJ (Svd-bloggaren) var gäster i morgonsoffan i SVT. De skulle prata om bloggning. Nicklas var väl den ende som försökte få lite perspektiv på det hela och sa att dagbok på nätet har funnits länge. Men PJ verkar leva i sin egen lilla värld, hans blog är bäst, vackrast och störst. Man M Å S T E ha ett budskap. Det handlar om interaktivitet. Fast på PJ:s blog finns intet av detta. Det är i så fall om han nu anser att han har en slags en-vägsinteraktivitet på sin blog. Han skriver. Besökaren läser.

Antalet bloggar i Sverige uppskattades till ungefär 200. Men hallå! Hur är det med matematiken? Hur de kan få fram denna summa förstår jag inte. Det är kanske bara vissa bloggar som räknas? Jag vet att en del ser ned på kattbloggar och personliga bloggar, eliten vill väl inte ens sortera dem under epitetet bloggar. Men kom i håg – de var först. De har funnits länge. Slipsnissarna och den intellektuella eliten har halkat in på ett bananskal, långt efter dessa som som tydligen inte räknas.

Men tyvärr, eller som tur är i alla fall i mina ögon, är det inte en viss klick som har patent på det här med bloggning, även om det kan verka så. De som såg PJ och Nicklas Mattson i TV-soffan lär inte ha inspirerats till den milda grad att de tänkt – nu ska jag slå slag i saken, kasta mig över datorn och skaffa mig en blog för det låter ju riktigt, riktig kul och intressant. Nej, allvarligt och gubbigt var det. Fast Nicklas är både söt, rar, trevlig och en ödmjuk person så jag ska inte skälla på honom :). Bara lite...

// Annica Tiger - varken eller

Annica Tiger 9:24 FM | Google

REA

R.E.A

I går var vi ett gäng och såg på REA på Hamburger Börs. Otroligt roligt. Skrattmusklerna fick gymnastik. Men jag insåg att det faktum att jag inte kikar på dokusåpor, som exemeplvis "Idol 2004", gjorde att jag nog missade ett och annat i spexet "Idiot 2004". Skämten om Vickan och hennes pojkvän, som hovet förfasat sig så över, var roliga – men absolut inte plumpt. Janne Åström som utklädd Anita Ekberg var klockren.

Det är dyrt att gå på krog. Jag hade ingen större lust att ta på mig spenderbyxorna så jag nöjde mig med en silltallrik för 105 spänn. En liten bit knäckebrödsskiva, en smörklick, en pytteliten bit ost och fyra sillbitar var vad som kom in. Jag frågade kyparen vart potatisen tagit vägen :), för det stod det på menyn att rätten skulle innehålla potatis. Jag sa till noll koll-bartendern att jag nog ville ha lite potatis till sillbitarna, han skulle gå ut och fråga om det ingick och ja – han kom ut sedan ut med två potatisar :). Mätt? Nej. Men jag var ju där för att se showen.

Publiken kunde sitta och SMS:a och det visades då på en skärm på scenen. Bara den grejen var riktigt rolig, synd bara att så få utnyttjade den möjligheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:03 FM | Google

Bloggtreklöver 8

Dagens bloggtreklöver är:

WebbLogg – en tjuvtitt in i Desirées värld.

Ninas – flummerier och reflektioner.

Jerry – Jerrys ord, har också nyligen bytt adress och namn dessutom.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 FM | Google