« december 15, 2004 | Startsidan | december 17, 2004 »

16 december 2004

Total avsaknad av empati?

Att med berått mod misshandla och råna en gammal människa i dennes egna hem är väl något av ett bottennapp i mänskligt beteende?

Nej, det är kanske mycket att begära att tjuvar och banditer ska uppträda artigt och belevat. Men hur kan de vara så totalt befriade från känslor som empati och respekt för äldre?

Maskerade män bakband henne. De skar henne med kniv. De hällde vätska i hennes öron. De gjorde hennes telefon obrukbar. De var uppenbarligen ute efter pengar eller annat av värde.

Det har hänt många gånger nu under hösten och sommaren tycker jag, att äldre människor boende lite vid sidan av allfartsvägarna har drabbats av rån och utsatts för våld i samband med detta. För många gånger för att det ska kunna betraktas som slumpvisa händelser.

Det förekommer även runt om i Stockholmstrakten, Uppsala och Enköping att dörrar borras upp, även när folk är hemma nattetid, och tjuvarna snor allt av värde de kommer åt. Hittar de bilnycklarna på hallbordet är det en bonus, då tar de med sig bilen på en gång – två flugor i en smäll.

B. berättade att han hade hört på jobbet att det hänt en liknande incident här i trakten ganska nyligen. En kvinna hade suttit på toaletten när hon hörde att någon var inne i huset och rumsterade om. Hon hade mobilen med sig in på toaletten och ringde grannen. Grannen kom dit med hund i släptåg och inbrottstjuvarna blev störda, minst sagt. Men att bara kliva in mitt på dagen?

Ett par av grannarna några hundra meter bort hade besök av tjuvar i somras, när de låg och sov. Jag skrev om det förut i bloggen i en text som handlade om vardagsbrottslighet.

Ett annat aktuellt fall är mordet på psykologen, det var rena rama avrättningen för ynka 1.500 kronor och en mobil.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 EM | Google

Hellre naken än att bära päls

I år ska det vara päls.
Riktig päls. Inga fuskpälsar.
Pälsar producerade från djur.

Under Stockholms modevecka, som anordnades av Svenska Moderådet, frossade den svenska modeeliten i exklusiva pälskläder, Fab Fur Show – mink, räv och kanin är senaste mode.

Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar vill inte kommentera pälsvisningen. Hon hänvisar i stället till Britta Rossander, som ansvarade för den.

– De pälsar som vi visar är uppfödda och behandlade under de absolut bästa förhållanden, säger Britta Rossander.

Hur kan hon veta det?
Se på Petas film om hur hanteringen av djuren sker. Länken kommer från Jerrys blog. Se filmen på egen risk, den var otäck. Mycket otäck. Det finns inte mycket som kan övertyga mig om att djur i svenska pälsfarmar eller fångade vilt i Sverige behandlas så mycket bättre, än hur djuren behandlas i denna film.

Cindy Crawford var en av dem som på 90-talet ställde upp för Peta, People for the Ethical Treatment of Animals, och lovade att hellre gå naken än klä sig i päls. Numera verkar hennes engagemang har svalnat eftersom hon medverkar i en reklamkampanj för minkpälsar. Peta är upprörda och det förstår jag. Jag misstänker att hon var med bara "just for the money". Money talks.

Jag hoppas att Pamelas engagemang är äkta. Fast jag fattar inte varför hon och Marcus ska strippa för djurens skull? Men naket säljer. Naket kanske funkar att få fram Petas budskap?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:02 EM | Google

Funderingar kring julen

Drygt en vecka kvar nu.
Stressar du runt?
Kommer du att hinna allt?
Stanna upp och känn efter!
Ta ett djupt andetag och andas ut.
Är det värt all stress och besvär?

För de religösa har julen en speciell innebörd, Jesus föddes. Julen ska vara en eftertankens högtid, lugn och fridfull. För hur många är den det? Hur mycket jobb läggs inte ned veckor innan jul på bara några dagars helgfirande? Många måsten och mycken oro, kommer skinkan att bli god? Kommer kalvsyltan att bli lika god som svärmors? Blir köttbullarna bra? Är alla dammråttor borstädade, så svärmor inte klagar och börjar dra fingret demonstrativt utmed listerna? Har du köpt alla julklappar? Har du slagit in dem alla? Har du glömt att köpa julklapp till någon? Kommer ungarna att bli nöjda med sina julklappar? Har du haft råd att köpa det de önskat mest av allt? Du kanske inte hade råd, men har tagit lån eller övertrakasserat kontot för att kunna se barnens ögon tindra? Har du sänt julkort till alla? Missade du inte familjen Nilsson - de sände ju kort till dig förra året och då måste du ju sända ett kort till dem i år. Hos vilka ska ni fira jul i år? Förra året var ni kanske hos svärmor och svärfar, så för rättvisans skull måste det väl bli dina föräldrar i är - men egentligen skulle du kanske bara vilja vara hemma och ta det lugnt för en gångs skull. Eller har ni ett fulltecknat schema spikat, två timmar där, tre timmar där, en timme där och fyra timmar där, för rättvisans skull. Ska barnen, vars föräldrar skilt sig, vara halva julafton hos den ena förälderna och den andra halvan hos den andra? Pust! Det kan bli lite mycket kanske?

En del vill ha det så och då är det ett val, men för de som inte vill ha det så kan det kanske kännas som ett tvång. Ett måste. Själv har jag valt. Jag firar inte jul.

Mina tankar går till de som är ensamma. Alla som är hemlösa. Alla dem som vill fira jul, men ingen har att fira den med eller inte har råd med varken julmat eller klappar. Mina tankar går även till dem som är sjuka, svaga och inte orkar fira jul. Har du en släkting eller en granne som du vet sällan eller aldrig får besök under storhelgerna, öppna din dörr och bjud in grannen på julmiddag eller en trevlig kaffestund, finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Tyvärr är inte julhelgen en idyll för alla. Jag tänker på de barn som bor i familjer med missbruksproblem och/eller en våldsproblematik. Där tomtem kanske kommer, men är packad och luktar gammal fylla och sluddrar. Men tomten kanske är för full och har somnat redan innan Kalle Anka sänds och innan julklappsutdelningen ska börja. En del i familjen kanske tycker det är skönt att så sker, då kan de fira jul lite i smyg. I familjer där våld är vardag kanske julklapparna består av fysiska klappar. En sådan julklapp kan ett barn klara sig utan. En vuxen likaså. Hör du grannarna börja bråka under helgen, vuxna som skriker och/eller barn som gråter hjärtskärande. Blunda inte. Gå dit och ring på och fråga vad de gör och om du kan hjälpa till, det kan ha en lugnande inverkan eller ring polisen om du misstänker att någon misshandlas och far illa.

Julefrid!

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:58 FM | Google

Bloggtreklöver 22

Dagens bloggtreklöver är.

Carina – Carina funderar.

Carina – Carinas gökbo.

Extra – allt.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

Annica Tiger 7:28 FM | Google