« Det blir ingen resa | Startsidan | Dödstalen bara stiger »

27 december 2004

Katastrofens omfattning bara växer

Den 26:e december förra året var det en stor jordbävning i Iran. Staden Bam lades i ruiner. 25.000 människor dog. I år på samma dag, Annandag jul, drabbas regionerna i Asien av en enorm Tsunami. Hur stor är sannolikheten för att detta ska hända? Två år i rad, samma dag?

Svenska tidningar, som exempelvis DN och Expressen speglar mest katastrofen i Thailand, troligen på grund av att det är där det finns/fanns mest svenskar. Men vad jag har förstått är situationen än värre på andra håll. I länder som Sri Lanka, Indien, Indonesien har dödstalen stigit till ofattbara siffror, Aftonbladet skriver om att hela öar i regionen i det närmaste helt har utplånats. Tusentals människor saknas. Miljoner människor har blivit hemlösa, likaså berövade sina inkomstmöjligheter – jag tänker på alla fiskare som förlorat båtar och nät.

Det är svårt att ta till sig detta. Jag är inte kristen. Det kan bara inte finnas en Gud som tillåter att sådant här sker, hon eller han kan på intet sätt rättfärdiga detta som sker runt omkring i världen, krig, katastrofer och svält. De som drabbas värst är alltid barnen. Gud är barnens vän sägs det ofta. Jaha?

Röda korset samlar in pengar.

Radiohjälpen har startat en insamling.
90 1950-6 – märk inbetalningen "Asien"

// Annica Tiger

Annica Tiger december 27, 2004 07:05 EM

Kommentarer

Åsk, du vet ju att jag numera är rätt allergisk mot "Gud"ligheter generellt numera :)

Skrivet av: N|. datum: januari 4, 2005 03:14 EM

Där har vi nåt gemensamt N, fast jag är allergisk mot alla "God hates [insert hate here]" varianter. Korkat.

Intressant Bengt, en Nostradamus-lös katastrof är onekligen något nytt då man brukar tro att han förutspådde allt.

Skrivet av: Åsk datum: januari 4, 2005 12:52 FM

Åsk. Jag blir våldsamt illamående av hela "God Hates Fags"-rörelsen. Tyvärr är den inte isolerad utan rätt stor... skulle gissa att en sån som Markus också skriver under på många av dessa åsikter. Tyvärr.

Skrivet av: N|. datum: december 31, 2004 10:08 FM

Jag är inte förvånad att det dyker upp domedagsprofeter som Marcus H. dock är jag litet förvånad att jag inte hört något om Nostradamus än som folk brukar relatera till vid sådana här katastrofer eller kriser...

Se min post...
http://paradox66.blogspot.com/2004/12/nostradamus-den-svammlande-profeten.html

Skrivet av: Bengt datum: december 31, 2004 08:05 FM

wow Markus. Du kanske kan joina denna hemska grupp kristna som gett ut detta flygblad. Deras otroligt smaklösa svammel är det enda som överträffar ditt.

http://www.pamspaulding.com/weblog/2004/12/fred-god-hates-fags-phelps-can-he-go.html

Skrivet av: Åsk datum: december 30, 2004 11:56 EM

Markus, var snäll och lägg ned.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 30, 2004 05:41 EM

Men snälla Marcus. Lägg ner. Dels finns det ett antal punkter i din beskrivning av frälsningshistorien som är en smula teologiskt skakiga. Pyssla med missionerandet på din egna sida istället för att utnyttja bandbredd hos Annica.

(och innan du börjar jiddra om att jag inte vet något så kan jag informera om att jag är teolog och kan slänga fram exegetiska delar som motsäger en hel del av det du försöker påskina som enkelt)

Skrivet av: N|. datum: december 30, 2004 02:45 EM

Förtydligande

Hej på Er alla som läser i denna blog! Jag har fått en del reaktioner som har fått mig att förstå att ni inte fullt ut förstått vad jag menar med det jag skrivit. Låt mig förklara:

1. Gud skapade världen god för att han är god. Han skapade människan till sin avbild, dvs, god.

2. Människan föll i synd, synd= göra det inte Gud vill, i deras fall att äta av förbjuden frukt.

3. Resultatet blev att människan men även jorden kom under synden. Resultatet av synd är alltid negativt. Resultatet blev också att alla människor har synd i sina liv sk. arvssynd. Alla männsikor behöver upprättelse, de behöver bli återställda.

4. Gud planerar en återupprättelse. Adam utan synd syndade, en utan synd måste komma.

5. Jesus kom. Jesus visade på Faderns kärlek. Jesus dog på korset. Han tog alla synder, sjukdomar och fattigdom på sig.

6. Jesus öppnade vägen till Fadern. Vi kan idag ta emot frälsning. Vi kan komma tillbaka till det människan en gång var ämnad till. Vi kan nu bli återupprättade.

7. Även om vi blir troende, räddade, frälsta, lever vi på en jord som fortfarande INTE är räddad.

8. Det kommer en dag då Jesus kommer tillbaka. Han skall då hämta dem som tror.

9. Efter en tid kommer Gud att skapa en ny himmel och en ny jord. Utan synd och utan katastrofer. Det blir himlen. Dit kommer alla som har blivit återställda genom Jesus.

10. Nu är världen i den ondes våld. (Enl 1 Joh 5)

11. Gud gör inte saker hur som helst. Han gör det genom
1. människor som tror, eller andra människor, det ser vi idag. Om ingen gör något konkret händer inget.
2. själv som ett svar på bön från dem som tror och ber. Om ingen ber, sker inget.

12. Nu finns det en väg till Gud. Genom Jesus. Bara han kan tvätta bort synden i våra liv. Bara han kan ge oss ett hjärta som sträcker sig ut till andra. Det finns självklart många icketroende som har ett sådant hjärta. Det beror på att vi är skapade till Faderns avbild. Våra gärningar kan dock inte frälsa, det kan bara Jesus och det är utan förtjänst och det kallas nåd.

Ha det toppen och Gud välsigne Er alla. Jesus älskar Er och hela världen och han har öppnat dörren till Gud för alla.

Markus Holgersson

Skrivet av: Markus Holgersson datum: december 30, 2004 01:40 EM

Jag har rädd för att skriva här (min svensk är inte så bra... förlåt mig). Men tror jag på Gud trots allt. Jag ska inte försöka att förstår allt som händer i världen och jag förstår inte Gud alltid (jag förstår inte ännu värför min mor dog i senaste år, t. ex.) -- men jag tror att skillnader mellan rika och fattiga länder är en stor problem att Gud hatar. Om det hade funnits bättre varningsystem (som i Japan) kanske så många skulle ha dött inte. Vi i USA kunde har gett mera pengar för att hjälpa andra länder och inte för ett onodigt krig mot Iraq till exampel...

Jag hoppas att det inte låter för platt och dum...det finns inte så mycket man kan säga när 80,000 är död -- bara att man måsta hjälpa med katastrofen. Jag brukar inte kommentar i bloggar -- om det ska vara bättre att jag skriva på engelska, det ska jag gärna göra.

Take care! Med vänliga hälsningar från USA

Skrivet av: Ladihosen datum: december 30, 2004 03:19 FM

vi svenskar som sitter här hemma förstår nog inte hur stor katastrofen är där nere. mina tankar går till alla kära barn och deras föräldrar som har drabbas givet vis till alla andra ochså vet inte vad man kan säga .önskar att man kunnde någonting mer så att man kunnde hjälpa till .jag hade tur mina släktingar kom hem idag skärrade men okej.

Skrivet av: jenny datum: december 30, 2004 01:25 FM

Hej

Jag har fått en del reaktioner på det jag skev tidigare i veckan.

Nummer 1. Vi skall självklart hjälpa alla dem som lider. Det gör vi genom att vara nära och att ge tröst. Det gör vi också genom att bedja då bibeln säger att Gud är all trösts Gud.

Nummer 2. Vi behöver vara förbreredda på att vi själva en dag skall dö. Det är nu vi har chansen att få det rätt ställt med Gud. Jesus kommer tillbaka och då är det dem som tror på honom som kommer till Gud. Det är vad biblen lär.

Nummer 3. Gud är God. Jesus är underbar. Han dog för att alla skulle kunna komma till honom. Han är kärleken själv. Det är det viktigaste av allt.

Gott nytt år tillsammans med Jesus!

Markus H

Skrivet av: Markus Holgersson datum: december 29, 2004 11:55 EM

Jerry. Religionen i sig är det väl inget fel på. Det faktum att vi hör berättelser om hur thailändare ger turister och egna landsmän husrum har antagligen sitt ursprung i deras buddhistiska religion.
Det är nog många här i Sverige och i Thailand som får hjälp av mina forna kollegor med vita kragar under den här tiden.

Däremot är det sådana som Markus, "frälsta" fåntrattar, som gör det fullkomligt omöjligt att göra ett bra jobb som kristen eftersom de förstör "varumärket".

Skrivet av: N|. datum: december 28, 2004 02:52 EM

Jag hörde någon stolle på radion som på fullaste allvar hävdade att detta var början till slutet och att sedan skulle Jesus komma som "en tjuv på natten".

Det är ju för fan beklämmande att religionen skall blandas in i denna tragedi.

Skrivet av: Jerry datum: december 28, 2004 02:36 EM

Att börja slänga omkring sig med citat ur bibeln visar bara på hur okänsliga och avtrubbade en del kristna är. För f*n säger jag bara Markus. Jag hoppas du inte slänger dito citat omkring dig i närheten av människor som drabbats personligen av sorg i denna katastrof.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 28, 2004 02:35 EM

Markus. Jag tycker att det är lite magstarkt att försöka frälsa världen genom att ponera att Gud skulle ha något med det här att göra. Såna här gånger är jag glad för att ha tappat tron...

Skrivet av: N|. datum: december 28, 2004 02:19 EM

Själv känner jag inte som Jinge - utan jag är rätt glad idag att slippa jobba med det jag jobbade med förut...

Skrivet av: N|. datum: december 28, 2004 02:17 EM

I Matteus står det i Bibeln; "Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike. Det skall bli jordbävningar på många platser, och det skall uppstå hungersnöd. Detta är början på 'födslovåndorna'"

Jesus talade om det vi nu ser med egna ögon. Han talade om de sista tiderna innan han skulle komma tillbaka en andra gång. Nu är vi där och snart kommer Jesus tillbaka.

Låt oss ha våra liv renade av Jesus. Om vi ber honom om förlåtelse för våra synder och gör honom till Herre i våra liv, kommer vi till honom när han kommer eller om vi dör tidigare kommer vi till himlen.

Rom 10:9 säger om du med din mun bekänner Jesus vara Herre och i ditt hjärta tror så skall du bli räddad.

Låt oss ge våra liv till Jesus medan tid ännu finns.

Gud välsigne Dig

Markus Holgersson

eposta gärna; mholgersson@hotmail.com

Skrivet av: Markus datum: december 28, 2004 01:52 EM

"Swedish toddler Hannes Bergstrom who was separated from his parents when he was rescued in Phang Nga, was identified within an hour of his picture being posted online."
(http://www.phuketgazette.net/news/index.asp?id=3882)

Skrivet av: Åsk datum: december 28, 2004 01:46 EM

Anmärkningsvärt. "Vi är så glada över att få komma hem till Sverige". Nå, men vem evakuerar lokalbefolkningen? Inga flygplan hämtar dem utan de ska leva i röran utan mat och vatten, men vi skickar tält till dem. Åtminstone.

Skrivet av: Jontas datum: december 28, 2004 12:28 EM

Det här blir bara värre och värre ju mer information man får. Snart får jag väl själv ställa upp och jobba i någon krisgrupp eftersom jag har rätt bakgrund och erfarenhet. Men det är förlamande nyheter som kommer. Samla in pengar och inventera bekantskapskretsen efter folk som valt att fira julhelgerna på sydliga breddgrader...

Skrivet av: Jinge datum: december 28, 2004 07:04 FM

Det blir intressant att se hur säkerhetsrutinerna kan förändras, för vi måste ju åtminstone lära oss något om eländet.

Vad jag förstår kände geologerna till händelsen redan efter 11 minuter. Blott 4 minuter senare larmade någon tsunamicentral på Hawaii(?). Sen hände ...inget. Långt senare slog Vågen till med full kraft. Vilka satt och rullade tummarna, och vad skall de göra nästa gång?

Jösses, till och med *jag* skulle hinna ringa en hel del hotell för att förvarna under en timma =/

Skrivet av: Anders datum: december 28, 2004 02:25 FM

Måste bara sprida denna bild för här kan ni kanske hjälpa på ett konkret vis - denna pojke, ca 2 år befinner sig på ett sjukhus i Khoa Lak och ingen vet var hans föräldrar finns eller vilket land pojken kommer ifrån. Känner ni igen honom? Sprid bilden.
http://www.phuket-inter-hospital.co.th/boy.htm

Skrivet av: Åsk datum: december 28, 2004 01:33 FM

Mening och mening. Havsbotten rör sig, orsakar vågor. Det är väl så planeten jorden funkar? Inget mystiskt alls egentligen. Sånt här har ju skett - alltid. Jag kan inte läsa in nåt annat i det. Katastrof ja, Gud, plan, mening - nej.

Skrivet av: Monica datum: december 28, 2004 01:06 FM

Nära ögat för en Dansker som filmade den första lilla vågen på Koh, Lanta Beach (Thailand) http://politiken.dk/media/wvx/3537.WVX

Och hur troligt att det händer två år i rad? Beror på hur du räknar, oddsen är 1 i 3 att det sker på samma dag om man räknar med att 'starka' jordbävningar (6-8) sker tio gånger i månaden och via har 365 dagar. Se http://www.encyclopedia.com/html/section/earthqua_MajorEarthquakes.asp

Skrivet av: Åsk datum: december 27, 2004 08:42 EM

Jag är bara så förvirrad, vet inte vad jag skall tro om mening och inte mening. För finns det ingen mening, då är ju helvetet helt klart här på jorden, ingen tvekan om den saken.

Skrivet av: Jerry datum: december 27, 2004 07:27 EM