« Bloggtreklöver 11 | Startsidan | Man ska vara smal med stora bröst »

5 december 2004

Skippa dockan under julgranen, mormor!

I jul kan du göra ditt, mormor, för att världen ska se annorlunda ut för dina barnbarn än den gjorde för dig. Du kan, genom att undvika att köpa leksakstorktumlare till henne och byggsats till honom, ge båda bättre villkor och större frihet.

Nå, hängde det bara på mormödrarna vore problemet bara en liten fis i rymden. Men tyvärr är det större än så.

Det är i vardagslivet, i hemmet, i skolan, på fritids- och dagis, i det offentliga rummet och samhället i stort som könsrollerna skapas och riskerar att även i fortstättningen cementeras i manligt och kvinnligt. Om föräldrarna delar på ansvaret hemma får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar får hjälpa till hemma med alla vardagliga sysslor får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar ges samma utrymme på fritids- och dagis, samt i skolan, får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt.

Den katalog som krönikören skriver om är "Önske­boken från leksaksbutiken BR" och den kan kanske räknas in i det offentliga rummet. Alla som inte tycker om att leksakskatalogerna delas upp efter könstillhörighet borde kontakta företaget via brev, mail, fax eller telefon. Om tillräckligt många gör det kanske de som ligger bakom katalogen förstår att det inte är i tidens anda att fortsätta med denna form av reklam.

Tillägg: 14.05
Monica uppmärksammade mig på
att ordet "pappa" i texten nedan
indikerade att jag själv 1998 faktiskt
fallit i fällan, att uppdela efter genus.
Vilket är så sant som sagt :-).
Nu har jag strukit ordet "pappa".

// Annica Tiger

Saxat ur en text från 1998:
Varför har vi så många förutfattade meningar om vad som är manligt och kvinnligt? Vem/vad/vilket förutsätter att bara för att man är en kvinna SKA man gilla hushållsarbete? Jag hatar att virka och sticka, men jag känner killar som gör det mer än gärna - dock inte helt öppet. De sitter inte på firmafesterna och skryter om det direkt?

Kan vi inte skippa allt crap och börja prata om mänskligt? Jag gillar datorer för att jag finner det intressant och kul - inte pga mitt kön, typ! Skit i traditionerna och bryt alla normer. Vill Lotta leka med en docka - fine - men förutsätt det inte. Visa på att det finns annan litteratur än Kitty och andra tidningar än Starlet, ge barnen alternativ och möjlighet att välja. Låt killarna vara med och baka, diska och ställ krav på att de ska städa hemma, exakt lika stora/små krav som tjejerna har/får. Låt tjejerna hjälpa pappa till att skotta snö, leka med hammare och spik (barnvänlig sådan givetvis).

Vänd på steken, försök se nya vinklar, se sammanhangen. Försök studera dig själv! Ger du lillflickan mer kroppskontakt än lillkillen? En undersökning visade att flickebarn höll modern MOT sig (inåtvänd) men pojkarna hölls FRÅN (utagerande) sig, när de hade dem i famnen.

Annica Tiger december 5, 2004 07:59 FM

Kommentarer

Inget fel med flickor som leker med dockor eller pojkar som leker med bilar, de är lika mycket värda - båda som indvidider och i sitt beteende.

Skrivet av: Henrik datum: december 7, 2004 05:38 EM

Inget fel på velourpappor. Tvärtom. Jag tycker om män som vågar vara sig själva. Inga machon här inte.

Snöbollskrig? Nu? :) Jag blev alltid mulad först. Men okey då :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 7, 2004 06:34 FM

skotta snö var för övrigt mitt jobb, även när jag var hemma hos mormor och morfar - fast när morfar hjälpte till urartade alltid till snöbollskrig.. *sentimental suck* mmmmm.. Snöbollskrig! Skall vi ses ute i parken och ha ett litet krig? Den som mulas först förlorar!

Skrivet av: Åsk datum: december 6, 2004 07:19 EM

Vilka ritualer hade kvinnor förr i tiden för att markera att de blev "kvinnor"? Ritualer brukar i de flesta kulturer bara finnas för pojkarna eftersom de inte har en biologisk signal/gräns som kvinnorna har, jag kan inte minnas någon för kvinnor faktiskt, men du kanske kan påminna mig?

Skrivet av: Dabitch datum: december 6, 2004 07:16 EM

Det är lustigt hur ofta man får höra det där om att "när man uppvaktar en kvinna är (jämlikhet) inte uppskattat". Av min ringa erfarenhet (uppvaktad dagligen i femton år) kan jag hälsa at den som till slut lyckades träffa rätt och bli den enda mannen i mitt hjärta, var ärlig, känslosam och sa helt enkelt vad han kände - vilket brukar betraktas som 'feminint' men jag vet inte om det var det du syftade på. Med en enda mening sa han allt. (Still going strong 3 1/2 år senare!)

Skrivet av: Åsk datum: december 6, 2004 07:12 EM

Vad jag menar är att jag i uppväxt i velourpappans tid. Blivit itutad att jämlikhet är bäst i alla lägen.

Dock när man uppvaktar en kvinna har jag märkt att det inte alls är uppskattat. Det gör att man kan bli lätt förvirrad i hur man ska närma sig en annan person när det finns en sexuell spänning.

Sedan så handlar det inte om att man inte ska ha insikten om att alla människor har ett lika värde. Det är i alla fall min inställning att vi äldre behöver föra över våra erfarenheter av relationer och uppvaktning till våra ungdomar.

Skrivet av: Bengt datum: december 5, 2004 03:12 EM

*lol*

Ja, jag föll i fällan 1998, då och även nu när jag inte noterade det när jag läste igenom texten.

Annica - skottar själv v.b

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 5, 2004 02:16 EM

Hjälpa PAPPA att skotta snö? Jag tror minsann du föll lite i fällan själv där? Det är ingen kritik, alla gör det. Hela tiden.

Skrivet av: Monica datum: december 5, 2004 01:03 EM

Men Bengt, tänk om det är så att även sexualitet och relationer skall förändras - vad är det som säger att de gamla idealen är de sunda?

Skrivet av: Paula datum: december 5, 2004 12:49 EM

Jodå...Håller med...

Det är det här som ger de maktstrukturer och könsstrukturer vi har.

Pojkar och flickor gör inte som vi säger utan som vi gör.

Behandla människor som människor inte som ett kön.

Dock som jag tog upp tidigare i ett annat sammanhang (tror det handlade om varför män står och pinkar)

Det är viktigt att föra in kvinnorna i kvinnligheten och män i manligheten...

Utan en bra inställning till sexualitet och relationer får vi ett kallt och hårt samhälle. Det är viktigt att man inte är förvirrad inför sitt närmande av den man håller kär. (OBS att jag sa den man håller kär dvs även homosexuella)

Idag saknar vi de viktiga ritualer som fyllde en viktig funktion att göra flickor till kvinnor och pojkar till män...

Skrivet av: Bengt datum: december 5, 2004 08:58 FM