« Enligt Bibeln är incest okey | Startsidan | Notiser »

20 januari 2005

Bloggpris instiftas

Reportrar utan gränser instiftar ett blogg-pris läste jag på www.journalisten.se. Bloggarna har fått en viktig funktion i länder där den traditionella pressen inte kan arbeta fritt. I länder där det inte råder pressfrihet eller media censureras eller kontrolleras av statsmakten har bloggarna en viktig roll att fylla.

Att använda ett webbpubliceringssystem som Blogger.com eller liknande måste underlätta betydligt för bloggarna i deras strävan att sprida information. Har de bara tillgång till Internet, kanske via ett Internetcafé, och använder sig av en proxyserver för att surfa till sin logg-in-sida kan det säkert försvåra för myndigheterna att spåra varifrån inläggen görs, i de länder där det inte ens går att blogga via eget webbpubliceringssystem på ett eget webhotell.

Här ser jag nyttan med bloggar.
Inte för att förringa bloggandet för övrigt.
Men visst känns det skönt att sitta och
blogga i ett land där man inte behöver
vara anonym eller skydda sin identitet
via proxyservrar eller på annat sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 20, 2005 05:01 EM

Kommentarer

Jo jag förstod det, ett bra exempel dessutom eftersom de har ju hostat iraqiska bloggare.. Salem Pax var väl på blogger.com? Tanken slog mig bara helt plötsligt att vänta nu ett tag.... är inte det lite USA-olagligt, ungefär som att importera Kubanska cigarrer?... Jag skyller hjärnkopplingen på ditt cigarr-inlägg ovanför detta. ;))

Skrivet av: Åsk datum: januari 21, 2005 06:02 EM

Blogger.com tog jag bara som exempel. Förmodligen väljer nog Blogger som du skriver att stänga ned om det blir för kontroversiellt. Det finns säkerligen andra tjänster de får använda, men tyvärr är jag inte insatt i den biten, mer än att det i alla fall måste underlätta att få ut information via bloggar.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 21, 2005 02:48 EM

Är inte USAs knäppa embargo fortfarande på plats? I så fall så bryter blogger.com (m.fl.) mot lagen om de tillåter folk i syrien, U.A.E, Iran, Iraq m.fl att använda deras system. Inte för att jag vet vem eller om någon ser till att den lagen följs ordentligt men det skulle inte förvåna mig att om nån blogger.com bloggare från Iran la upp något som var en alltför het potatis för känsliga människor i USA, så skulle blogger.com snällt få stänga av den bloggaren eller gå till fängelset utan att passera gå.

Förslag, det finns Kanadensiska bloggertools m.fl. icke hostade i USA alternativ, t.ex. pitas.com - tills ett äkta data-haven byggs får man snällt leta sig fram till maskiner och tjänster som fysiskt befinner sig i länder med lagar man kan blogga under.

Skrivet av: Åsk datum: januari 21, 2005 02:39 EM

Helt klart ett bra initiativ. Och visst är det bekvämt att bo i ett land där man kan uttrycka sig och blogga (någorlunda) fritt. I alla fall enligt lag.

Skrivet av: Gustav D datum: januari 20, 2005 06:31 EM