« Bloggtreklöver 27 | Startsidan | Knitblogs Protest! »

17 januari 2005

Dålig grannsamverkan

Nu ska kvällspressens skriverier alltid tas med en stor nypa salt. Tråkigt egentligen, men så är det. Varför har det blivit så? För så har det inte alltid varit. Jag ogillar den utvecklingen.

Men jag läste i Expressen om den mördade deltagaren i ett populärt program som snart ska börja.

Expressen påstår sig ha varit i kontakt med flera av mannens grannar. De vittnar, enligt tidningen, om fasansfulla skrik från lägenheten.

– Som om någon utsattes för tortyr. Det var dödsångest i skriken, säger en granne som själv mått dåligt av de starka ljuden från lägenheten.

– Det höll många vakna, säger en annan granne.

Om det nu är så och inte bara några efterkonstruktioner (eller falsarier av journalisten) så undrar jag faktiskt vad det var för underliga grannar mannen hade som inte ringde polisen om de nu hörde detta de säger sig ha hört. Uppenbarligen gjorde de inte det eftersom mannen inte hittades förrän mördaren själv angav sig och ledde dem till mordplatsen.

Har det gått så långt i samhället att ingen vågar lägga sig i? Att ingen bryr sig? Herregud, skulle jag höra grannen skrika i dödsångest skulle jag inte beklaga mig över att nattsömnen blir störd utan givetvis ringa polisen. På en gång. Det hör inte till, i alla fall i min värld, att grannar låter som om de utsätts för tortyr och ger ifrån sig skrik i dödsångest per default varje natt.

Det skulle i alla fall inte vara något som bara fick mig att skaka på axlarna och strunta i saken. Hellre ringa en gång för mycket till polisen än att inte ringa alls. Nu är det inte säkert att ett samtal hade räddat mannen, den frågan kan kanske ingen svara på. Men så länge ingen kan säga motsatsen så tycker jag att grannarna påvisade osedvanligt stor avsaknad av civilkurage.

BTW – Hämnden är ljuv...jag skrev häromdagen om mina konspirationsteorier att kungens senaste uttalande var avsett att ge tillbaka för gammal ost. Nu ser jag att Expressen är inne på samma tema. Det är väl tämligen troligt att kungen inte röstar på socialdemokraterna eller sympatiserar med deras politik. Men jag hävdar fortfarande att kungen kanske borde ha läst igenom hela pärmen han fick från UD och försökt göra en egen analys och bedömning. För all fakta fanns där, dock inte skrivet på kungens näsa. Vilket kanske hade varit enklast. Men det fråntar inte ansvarsfrågan. Var det kungen eller var det UD som yttrade sig? Kungen, alltså borde han då tagit samma ansvar han nu kräver av andra, icke vid namn nämda av kungen men väl utpekade – ett faktum som en fyrklöver snabbt hakade på och för en gångs skull påvisade att de kunde gå åt samma håll och vara överens om i alla fall en fråga.

Persson är en buffel och uppträder som ett barn. Kungen är en odugling och lika barnslig han. Jag föreslår att kungen avsätts och Persson byts ut. Kungen klarar vi oss utan. Persson kan ersättas i princip med valfri socialdemokratisk politiker, utom Nuder som verkar vara en klonad kopia av Persson. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 17, 2005 05:40 FM

Kommentarer

Jag fick mig en tankeställare igår när jag slötittade på idrottsgalan. Plötsligt steg Oldsberg upp och började tala om Ingemar Johansson och hans bragd att bli tungviktsvärldsmästare. Eftersom jag aldrig sett matchen på TV vaknade jag till och såg en bedrövlig tillställning. Johansson slog ner Patterson gång på gång, han vacklade upp och Johansson fick slå ner igen. Efter en fem, sex nedslagningar bröt äntligen domaren. Jag hade svårt att förknippa det med idrott, men mycket lätt att se parallellen med aftonpressens våldsfrossande. Vi vill rysa och förfasas - tydligen.

Skrivet av: Mattias Ö datum: januari 18, 2005 09:32 FM

Tyvärr är det nog så att allt fler väljer att inte "lägga sig i" rädslan över represalier är ganska stor, och faktum är att det är värre i småstäder, där rykten om vem som gör vad sprider sig fortare. Tråkig utveckling som drabbar många som kanske annars skulle ha klarat sig bättre.

Skrivet av: Waveriderswede datum: januari 18, 2005 06:24 FM

Åsk, jag hoppas också att det är en journalist som skarvat. Men å andra sidan är även det fördjävligt i så fall. Då smutskastas grannarna likförbenat.

Lustig berättelse. NY är annars som du skriver en stad där man kan tänkas att folk inte ska orka bry sig, fast det kanske beror på i vilka kvarter det sker?

Jinge, nej. Det finns gränser för vad som går att skriva och inte skriva på en blogg :). Sorry!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 17, 2005 02:48 EM

Jisses, jag hoppas att det där med skriken var en ambitös jounalists extra krydda på artikeln hellre än sanning. När jag pluggade i NYC hade jag en rumskompis som tog sin farfars däd väldigt väldigt hårt, när hon fick veta det (via telefon) la hon sig på golvet och skrek rätt ut, och vips ringde varenda kotte i huset polisen. New York, ni vet, stan där ingen bryr sig enligt myterna. Det var hur genant som helst att ta emot en patrull som kom till undsättning och var på vippen att slå in min dörr, bara för att förklara att hon inte höll på att bli mördad hon var bara ledsen. (Det var helt omöjligt att få henne att lugna ned sig också, poliserna erbjöd att ringa en ambulans med lugnande. Har aldrig sett en människa så hysterisk)

Skrivet av: Åsk datum: januari 17, 2005 02:07 EM

Annica! Kan du inte berätta något kul om knugen, du som vet?

Skrivet av: Jinge datum: januari 17, 2005 01:51 EM

För dem som drabbats kan kanske kungens berättelse om sin barndom kännas bra. Men han bör inte lägga sig i politiken.

Jag tänkte väl det att inte kunde han vara förvägrad rösträtt :). Att han väljer att vara soffliggare är hans val.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 17, 2005 01:39 EM

I likhet med andra svenskar har Kungen och hans familj rätt att trösta - en rättighet som dock av hävd ej begagnas.

Eftersom många av de drabbade ser upp till kungen (rätt eller fel, men dock ett faktum) tycker jag det är bra när han delar med sig av erfarenheten av att ha växt upp utan far. Och att vara förvägrad möjligheten att prata om detta med någon i sin omgivning.
Däremot håller jag helt med om att han ska hålla sig borta från analyser av hur UD eller andra har skött krisen och informationen.

Skrivet av: Håkan datum: januari 17, 2005 12:48 EM

"och i likhet med andra svenskar har Kungen och hans familj rösträtt - en rättighet som dock av hävd ej begagnas." - www.royalcourt.se

Skrivet av: Tobbe datum: januari 17, 2005 12:22 EM

Sympatiserar med sossarna gör han nog inte. Får inte kungen rösta?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 17, 2005 10:04 FM

Kungen röstar inte.

Skrivet av: N|. datum: januari 17, 2005 09:16 FM