« Bloggtreklöver 25 | Startsidan | Huller om buller-tankar »

4 januari 2005

Åkte du tunnelbana imorse?

Att åka med tunnelbanan i 20 minuter är mera farligt än att stå ett helt ett dygn på Hornsgatan och andas in bilavgaser. Ingen skulle väl stå ett dygn frivilligt på Hornsgatan? Men tunnelbanan är många tvugna att åka med för att kunna ta sig till jobbet eller skolan.

Partiklarna från Hornsgatan består mest av sot och är rundare och skadar inte själva lungvävnaden så mycket som partiklarna från tunnelbanan. Partiklarna i tunnelbanan har sitt ursprung från rälsen och tunnelbanetågens bromsar och består av nästan rent järn, varav en del är vassa och kilar sig fast i lungvävnaden.

Dessutom påstår forskarna att partiklarna skadar cellernas arvsmassa (DNA) olika. De kom fram till att partiklarna från tunnelbanan orsakade större skador på DNA:t än de från Hornsgatan.

Jag har för mig att jag har läst om detta tidigare. Så det kan inte vara en nyhet, egentligen. Vad görs för att förbättra arbetsmiljön för alla dem som jobbar i tunnelbanan? Hur ska resenärerna skyddas? Bättre ventilation borde stå högt upp på agendan. En sanering också?

För jag misstänker att mycket av dessa partiklar virvlar upp varje gång ett tåg passerar, förutom de partiklar som tillkommer varje gång ett tunnelbanetåg bromsar inför varje station.

Det är ju bara att tänka på hur det funkar hemma om man inte dammar eller dammsuger på ett tag. I solens strålar kan dammet ses och om man lyfter upp ett föremål och skakar lite på det syns dammvirvlarna dansa i solstrålarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 4, 2005 09:59 FM

Kommentarer

Skulle det inte fungera att på perrongen och lite innan/efter spruta på lite vatten. Jag menar mycket lite vatten som bara ökar luftfuktigheten. detta skulle dämpa de partiklar som riskerar att andas in. Det skulle ju kunna tänkas att man bara sprutar på när ett tåg kommer/åker, eller att tågen själva sprutar på, vilket dock inte är bästa lösningen då de måsta ha påfyllningsbara vattenbehållare.

Skrivet av: Martin datum: januari 7, 2005 11:06 FM

Järnbrist lider jag av. Nej, inte hjärnbrist. Därför var jag inne och åkte lite T-bana i dag :). Järn via luften kanske funkar lika bra som järntabletter?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 4, 2005 05:17 EM

maglevbana åt folket!

Skrivet av: LittleMeanColaMan datum: januari 4, 2005 04:39 EM

Det är ju det jag säger: varför åka kommunalt ? :)

Skrivet av: Katinka datum: januari 4, 2005 04:11 EM

Är inte tunnelbana typ kollektivtrafik som ska vara så himla nyttigt och bra för både människa och miljö?

Ja, där ser man. 1-0 till spårvagnarna vs. tunnelbanan. Sveriges framstjärt leder. :)

Skrivet av: Jontas datum: januari 4, 2005 03:16 EM

Enligt min vän så var T-centralen bombhotad igår också... Verkar livsfarligt att bo i Fjollträsk. Själv har jag varit i Vansbro idag och stött på Gunde Svan med fru och barn.

Skrivet av: N|. datum: januari 4, 2005 02:38 EM

Nää, jag åkte buss.. :-) Men det finns saker att berätta om det oxo. Kolla och se.

Skrivet av: Jinge datum: januari 4, 2005 01:46 EM