« Två bra böcker | Startsidan | Den kristna högern i USA »

15 januari 2005

Kungen och okonsekvens

Är jag konspiratoriskt lagd när jag menar på att kungens uttalande om att (ej utpekade personer men alla förstod vilka som avsågs) ingen vågar ta ansvar enbart var för att ge igen? Eller har kungen helt sonika glömt bort att han via sin presschef skyllde på UD och dess PM när det begav sig. Det var inte UD som uttalade sig i Brunei utan kungen, som antagligen inte ens läst igenom allt material han fick med sig. Eller han kanske saknade förmågan att tolka och sammanställa materialet?

Tysk modeskapare hittad strypt.
Här namnges offret.

Programledaren blev strypt.
Har namges inte offret.

Okonsekvent namnpublicering.
Underligt.

Update: *ler*
Inkonsekvent heter det och inget annat fick jag minsann veta via mail. Nå, jag är född norrlänning och jag gillar o:n. Ogjort. Oäven. Oegen. Opetimäter :). Okonsekvens.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 15, 2005 02:38 EM

Kommentarer

Tror att Knugen VS UD tjafset bara är ett sätt att distrahera folk från det uppenbara: Persson visste vad som skedde och skyller ifrån sig.
Fritt snott från Ulf Nilsson, expressen. som jag inte brukar hålla med...

Skrivet av: Åsk datum: januari 17, 2005 02:12 EM

Mina barn tycker inte om "otecknat" - dvs barnprogram som har riktiga människor med :)

Skrivet av: N|. datum: januari 16, 2005 07:27 EM

*skrattar* jo, jag läste din historia på din blogg eller var det var. Den är rolig. Obunden finns dock som ett ord i Svenska Akademiens ordlista. Inbunden likaså.

Fredrik Lindström är kanon och jag har anammat mycket av hans tänkande, även om jag ogillar ordet könsrasism som vi diskuterat förut.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 16, 2005 09:20 FM

Jag kan säga okonsekvens alltså är det ett svenskt ord...Fredrik Lindström och språkpoliserna är ett dunderkul inslag i hans TV-serie.

Berättade jag inte min historia om varför norrlänningarna inte kommer in till London från Heathrow airport. Jo de ser två dörrar den ena säger ju In och den andra "Out".

Hmm...funderade då om obunden kanske ska vara inbunden istället...

Skrivet av: Bengt datum: januari 16, 2005 06:47 FM

Hans, läser man texten som tidningen publicerat (den jag länkar till) framgår det att det står en hel del om att det kanske inte är ett sagoland han reser till. Jag var mer ute efter att då passade det inte att ta ansvar för vad han sagt, men han avkräver ansvar av andra.

N|. ja, det kan ju vara en vettig förklaring att tyskens namn redan varit publicerad i tysk media. Men jag tycker att media ibland har en lite underlig syn på det här med namnpublicering.

Att publicera namnen slentrianmässigt på dömda brottslingar tror jag inte har en allmänpreventiv effekt. Här publicerar de ibland namn på folk som inte ens har dömts än, som advokatnissen med stjärtfrillafrisyr och han blev sedan frikänd.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 16, 2005 05:22 FM

Det är väl nästan lite surrealistiskt och "symptomatiskt" att vi har kvar kungen i dagens Sverige? Särskilt när det är en person som inte verkar passa för en offentlig. Liksom det ihop med våra lagar och vårt samhälle gör det ännu mer politiskt inkorrekt för honom att yttra sig. Brrr!

Det ena mordoffret var visst inte fullt identifierat när tidningarna trycktes, läste jag, så det var kanske därför de inte skrev ut namnet?

Skrivet av: Eva-Lena B datum: januari 15, 2005 10:31 EM

Förstår inte pratet om inkonsekvens vid publicering av namn på de som utsatts för brott. Det händer i Sverige också.

Det som skiljer de svenska publicistetiska normerna från de i andra länder är att här publiceras (nästan) aldrig namnet på dömda brottslingar.

Frågan är om det skulle kunna ha en avskräckande effekt?

Skrivet av: Hans datum: januari 15, 2005 10:09 EM

Kungen har aldrig anklagats för att vara intelligent. Laila Freivalds var ansvarig för den information som förmedlades och utifrån vilken kungen uttalade sig om Brunei. Skulle kungen INTE lita på UD? Skulle kungen haft med sig egna "spioner" som kollade in hur de facto landet låg? Hur många av de som klagar på kungen visste något om Brunei innan kungen var där?

Skrivet av: Hans datum: januari 15, 2005 10:05 EM

"– Han var med under hela vår inspelningsrunda och jag hoppas att vi inte ska klippa bort något. Att sända det skulle kanske vara ett sätt att hedra honom."

Eller för att säga det på ett annat sätt: "Vi har fan inte råd att klippa bort något och vi tänker inte stoppa hela serien eftersom det skulle innebära ett jättestort avbräck för SVT. Och vår chef är ett empatiskt missfoster utan några som helst skrupler under den fula frisyren."

Skrivet av: N|. datum: januari 15, 2005 08:40 EM

Att avkräva kungen konsekvens är väl ungefär som att dressera en hungrig krokodil.
Vad gäller namnpubliceringen så är det ingen inkonsekvens anser jag: programledaren är svensk, AB är en svensk tidning läst av svenskar medan den tyske modeskaparens namn antagligen redan är publicerat i tyska tidningar. AB väljer att inte publicera namn på svenskar men däremot publicera namn på tyskar vars namn redan publicerats.

Själv tycker jag att svenska media är alltför mesiga när det gäller namnpublicering. Det enda såna här omskrivningar skapar är mytbildning och personer som pekas ut felaktigt.

Skrivet av: N|. datum: januari 15, 2005 08:29 EM

Markligt att namnet inte tas med, markgt att tricket alltid gar hem. Har inte Aftonbladets lasare fatt hora sagan om faraherden och vargen mann tro..

Skrivet av: Johan datum: januari 15, 2005 06:31 EM

*älskar norrbotten+lappland och norrlänningar* Kram på alla osörlänningar! :))

Skrivet av: Åsk datum: januari 15, 2005 06:23 EM

Besitter förmågan? Det är nog mer hans anställda som skriver texterna då. Men lite osmart att kräva ansvar av andra när han själv inte kan stå för vad han gör.

Obra. Jomenvisst. Det är norrsnack :). Ett mycket bra ord.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 15, 2005 05:46 EM

Konspiratorisk.... mja, jag undrar om han besitter förmågan. För en gångs skull uttryckte han sig på ett sätt som väckt respekt, och då automatiskt förakt från sossarna.

Erik - republikvän

Skrivet av: Erik datum: januari 15, 2005 04:59 EM

I Tyskland är det kanske tvärtom!

Obra - är det norrländskt? Jag brukar använda det.

Skrivet av: Monica datum: januari 15, 2005 04:15 EM

Det visste jag sedan länge :). Det har diskuterats på olika mailinglistor. Rykten sägs det, men för min del spelar det ingen roll vem det är.

Det jag menade på var varför publicera tyskens namn? Borde man inte vara lika hänsynsfull mot honom?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 15, 2005 04:04 EM

Programledaren som i själva verket endast var expert kan ha varit:
http://www.svt.se/malmo/antikrundan/expert_3.htm#bengt_j
Porten som finns på bild i vissa tidningar är tydligen den som en med hans namn bor i på Rosenlundsgatan. fyi :)

Skrivet av: Patrick datum: januari 15, 2005 02:55 EM