« Bloggen växer explosionsartat | Startsidan | Bilbekymmer »

23 januari 2005

Kvinnor kan inte...

Kvinnor kan inte ta bilder...eller? Är det bara en slump att 27 av 27 nominerade till Årets bild är män? Cirka 250 personer, varav drygt 30 kvinnor, skickade in bidrag till Årets bild.

Kvinnor kan inte göra film....eller? En filmkonsulent har fördelat 50 miljoner, av bara en miljon gick till en kvinnlig regissör. Läs gärna filmkonsulentens något udda motivering här.

Svd hade en artikel förra året på våren om att kvinnliga riksdagsledamöter behandlas sämre på grund av sitt kön. Nyligen hade de en artikel som följde upp detta och många tycks fortfarande uppleva att de inte tas på allvar.

Saxat ur Svd:
Män har fortsatt makt i riksdagen.
Åtskilliga vittnar om fortsatt kränkande behandling i riksdagens kammare, korridorer och sammanträdesrum: männen avbryter dem, vänder dem ryggen, lyssnar inte. En yngre ledamot berättar att hon "dagligen" upplever att hon osynliggörs och förlöjligas. Som när hon sa ifrån i sitt utskott. Ett inlägg som en äldre, manlig politiker viftade bort med ett farbroderligt skratt.

Jag tror faktiskt inte att de flesta kvinnorna inbillar sig. Det här sker på alla plan i samhället och har så gjort i tusentals år. Det är inte lätt att ändra maktstrukturer, om inte bägge parter hjälps åt och först och främst att bägge parter ser problematiken och vilka som äger problemet.

Det finns några metoder som används - medvetet eller omedvetet - för att säkra makten över kvinnorna och den kvinnliga kulturen. Du kan läsa mer om vad jag skrev om just detta i oktober 2003.

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

Att förminska kvinnor (vilket är samma som punkt 1 ovan) är ett vapen i männens försök att utöva patriarkatets makt, rena rama härskarteknikerna. Så kan man kanske uttrycka sig om man är feministisk korrekt?

Jag minns när jag gick en datakurs 1995. Jag hade köpt en CD och monterat in i min dator genom att följa manualens anvisningar och det fungerade utan mankemang. När jag dagen efter berättade det för min bänkkamrat svarade han:
– Ähhh, det måste ha varit rena rama nybörjarturen. Kvinnor kan inte ett dugg om datorer.

Nej, förmodligen måste man ha snopp för kunna något om datorer. Var det inte Freud som talade om penisavund? Nå, det var nog bara hans sätt att hålla dåtida strukturer intakta. Fy lede för kvinnor som ville mer än att stå fastkedjad vid spisen och föda både karln med mat och föda barn. :)

Att jag som liten snodde brorsans Meccano och hellre skruvade sönder väckarklockor än lekte med dockor skulle då bara vara ett tecken på att jag egentligen borde ha begåvats med en snopp, men fick två bröst och en klitoris av misstag? Att jag gått två-årig el/tele beror säkert på samma orsak. Att jag jobbat som teletekniker i sju år likadant.

På en annan kurs en termin senare satt en annan man hela tiden och drog "skit framför skärmen"-skämt, störde tjejerna som ville yttra sig i klassrummet och var allmänt nedlåtande mot de få tjejer som gick kursen. Vi hade många kontroverser. Han kallade mig för rödstrumpa och andra förnedrande uttryck, bara för att jag vågade säga emot honom. Han vågade inte säga så mycket längre när jag själv stod uppe vid katedern och skulle lära honom och de andra i klassen HTML, jag ryckte in som timvikarie – lärare i samma kurs jag själv deltog i.

Längre ned har jag lagt in lite andra
funderingar jag haft under åren om detta.

// Annica Tiger

Hustrurna ware sina män
underdåniga, såsom Herranom.
Ty mannen är hustruns hufwud.
Såsom nu församlingen
är underdånig Christo;
Så skola ock hustruna uti alla ting
wara sina män underdåniga.
(Efesierbr. 5:22).

23/8-97
Fick några mail igår som gratulerade mig till att min HTML nybörjarguide nämnts i nya programet Sajber. P.g.a inslaget på TV igår blossade en debatt upp på Passagens html-konferans huruvida min sida var snygg, bra eller inte. En Stefan, i anonymitetens sköna täcke, har hela dagen lagt in diverse kommentarer. Jag måste ha trampat den lilla mannen på tårna tidigare eller så är det bara mitt kön som retar, ;) en tjej, nåja kärring som sticker upp!

12/12-98
Tänker på killen (helt okänd för mig) som skickade ett mail till mig med enda texten i body - DU SKA DÖ! Tja, det ska vi alla svarade jag. Men tänk om han hade sänt det till någon kvinna som låg i skilsmässa från sin make och hade det jobbigt, med möjlig hotbild i verkligheten. Hon _hade_ nog tagit mycket illa vid sig? Tänker på den lilla tjejen, bara barnet, som med hjälp av sin mamma hade lagt upp sin egen första lilla hemsida. Vad stolt den lilla tjejen måste ha varit? Kan se mig henne framför mig. Kan även se henne framför mig dagen efter när någon dj*vla idiot hade lagt in ett elakt, minst sagt, inlägg i den nya gästboken. Varför? Personen måste ju ha sett att det var ett barns hemsida? Varför gör man sådana saker? Vad driver folk? Tron att man är anonym bakom tangentbordet? Att det är lättare att säga/göra saker när man inte ser den andra i ögonen? Bristen på kroppsspråk och nyanser på nätet? Brist på förståelse vad sådant kan göra andra illa?

6/7-99
Sverige är såååå jämlikt :). Hörde talas om *kuppen* som avslöjade ojämlikhetstänkandet hos handläggarna på försäkringskassan. 8 fejkade fall, männen erbjöds rehabilitering och gissa vad kvinnorna erbjöds - förtidspensionering. Handläggarna tyckte kanske inte det var lönt mödan/pengarna att ödsla rehabilitering på kvinnorna. Nej, låt dem gå hemma och lida som förtidspensionärer. Satsa på männen, rehabilitera dem så de kan återgå till förvärvslivet, kärringarna kan gå hemma och lida i tysthet - gömt är snabbt glömt. Man kan se detta på flera sätt - får man ingen rehabilitering är chansen minimal att man blir bättre/tillfrisknar. Vore det för mycket begärt att få den chansen som kvinna? Jag har ju förut skrivit om undersökningen som påvisade att männen fick bättre vård när det gällde hjärtinfarkter och detta verkar gå helt i linje med detta. Fy fan, säger jag bara. Sorgligt! Kom inte dragande med argumentet att kvinnorna får väl *ta för sig* - som sjuk har man oftast inte den förmågan varken som man eller kvinna, men det är ju tråkigt att det bara är männen som hjälps. Att sådant bara förekommer bådar inte gott och är skrämmande. Jag trodde vi hade kommit längre än så. Men det är tydligen mest *kosmetika*.

23/2-00
Jag läste Res-bilagan i Expressen i helgen om flight JZ1965. Rubriken var ...men var är kaptenen? Besättningen på denna flight var kvinnor rakt igenom, kapten, styrman och kabin. Journalisten berättade om att fördomarna syntes/hördes redan innan start som kommentarer av männen likt
– Kvinnligt i cookpit(t)
– Du har väl kollat livförsäkringen?
– Ska vi ta farväl direkt?
Kaptenen berättade att de iaf numera
slapp kommentarer från kollegorna typ:
– "kärringar och krukväxter hör hemma i köket".
Ojdå - ja, man får vara glad för det lilla. Kaptenen berättade om en passagerare (man) som på en inrikesflight blev alldeles hysterisk när han insåg att hon (en kvinna) skulle ratta planet. Han vrålade:
– Då vill jag kliva av.
Sedemera följde han dock med och bad om ursäkt efteråt. Vad är det för primitiva krafter som orsakar denna rädsla för kvinnliga kaptener och styrmän? Är det det sista manliga utposten som erövrats *flinar* eller vad är det frågan om? Eller, samvetsfråga till er tjejer - skulle ni vara rädda/otrygga med en kvinnlig besättning? Mig kvittar det, bara jag kommer fram/ner och känner mig trygg i förvissningen att besättningen är kompetent :). Jag försöker tänka mig in i motsatta situationen att en kvinna skulle vråla:
– Då vill jag kliva av.
Vad skulle det kunna vara? Vi har ju manliga städare, kassabiträden, gynekologer, modeller, läkare, tandläkare, lärare, advokater, barnmorskor osv. lika skickliga som de kvinnliga dito ;).

13/8-01
guiden suger totalt.
stäng av den jävla fag sidan.
tant-jävel.

Vad svarar man på det?
De är rara de små liven.
Tant-jävel satt lixom tonen på det hela och gjorde att resten av eventuellt allvar i kritiken bara försvann i det blå. Det är ganska roligt att min ålder kan reta gallfeber på snorungar, alla kategorier. Jag anar ett allmänt missnöje över deras egna mammor som överföres på mig. Jajävlarihelvete - kärringar över 40 ska fanimej inte komma här och ta plats. Vänd upp och ned på kärringarna och använd dem som sparbössa. Varken mer eller mindre. Sådeså! ;-)

6/5-02
email = ben.dover@xxxxx.org
name = Ben Dover
subject = din hemsida.
url = http://
Du är ju helt sjuk i huvudet, jävla feministkärring. Sådana som du gör ju att man skäms för att Internet finns.

Vad säger man?
Jag bara skrattade när
jag läste mailet ovan.
Jag kan inte ens ta åt mig.

Annica Tiger januari 23, 2005 02:58 EM

Kommentarer

Läste i LT i Söderälje att 125 kvinnliga fotografer gått samman i protest och instiftat ett nytt pris till kvinnliga fotografer.

Skrivet av: Iréne datum: januari 26, 2005 08:18 FM

Annicas inlägg handlade till en del om osynliggörandet av kvinnors fotokonst. Sofia Coppola är också en erkänt duktig fotograf. Hennes samspel med bildregissören Lance Acord har hon sin bildkänsla att tacka för. Erkännandet hon fått har varit enhälligt i alla läger.

Annica är säkert tacksam för alla synpunkter och kommentarer, även om de kanske inte alltid går helt i hennes egen linje.

Erik

Skrivet av: Erik datum: januari 24, 2005 08:19 EM

Vad har regi med foto att göra?

Skrivet av: N|. datum: januari 24, 2005 04:02 EM

Det är tunt med kvinnliga fotografer men det är knappast osynliga. Tidningen Foto har ständiga reportage om duktiga kvinnliga fotografer.

Om jag inte minns helt fel var det Sofia Coppola som fick förra årets Oscar för bästa regi. Var femte svensk film under de senast åren har en kvinnlig regissör.

Kvinnorna är i minoritet inom den här yrkeskåren och skälet till detta kan man fundera över men att det skulle handla om någon sorts patriakalisk diskriminering är att vinkla en intressant fråga på fel håll.

Att intressera unga flickor för fotokonsten är viktigt. Det saknas knappast konstnärliga anlag. Det är bara att åka en sväng på Österlens Konstrunda för att inse detta.

Vad gäller förtryck mot kvinnor på arbetsplatser kanske det också kan vara på sin plats att framhålla att alla arbetsplatser inte ser ut på det sättet. Jag har, trots 40 års arbetslivserfarenhet i både sjukhusmiljö och inom industrin, aldrig stött på det här problemet.

Ironiska kommentarer om kvinnor är framförallt en viktig uppfostringsfråga. Ni som har barn i uppfostringsåldern måste ta ansvar för att era barn förstår vikten av att visa respekt. De här frågorna är också viktiga att ta upp i skolmiljön vid föräldrarmötet, kvartssamtal, i idrottsföreningen. I alla dessa sammanhang där föräldrar träffas måste det här belysas och diskuteras för att den här problemet skall kunna, om kanske inte elimineras men åtminstone minimeras.

En av mina döttrar kallades under sin skoltid för hora av två klasskamrater, detta på en "fin skola" i Stockholm. Jag tog kontakt med pojkarnas mammor och pratade med dem om det här, märk väl inte papporna. Det blev ett kollosalt rabalder från föräldrarnas sida. Problemet belystes och fick nog anses vara en engångsföreteelse på den skolan, där etik och moral fanns på skolschemat.

Hälsningar
Erik

Skrivet av: Erik datum: januari 24, 2005 08:49 FM

det skärmmande är ju att det verkligen inte behöver vara "snorungar" skulle inte förvånda mig om det var en karl i sina bästa år! =)

Skrivet av: Joakim datum: januari 23, 2005 10:38 EM

Bra skrivet Annica! Jag gillar såna här inlägg som ger tankeväckande exempel.

Min erfarenhet är att människor tror sig vara närmare sina ideal (till exempel mer jämlika) än vad som faktiskt är fallet. Genom att få fakta om vilka ojämlikheter som finns, till exempel i sjukvården eller lönesättningen, tror jag att vi blir mer uppmärksamma på vårt eget faktiska beteende. Och då ändrar de flesta av oss vårt beteende till det bättre.

Skrivet av: Håkan datum: januari 23, 2005 09:19 EM

skämmas för att Internet finns. Snacka om hybris den snubben har. Det är fan sorgligt. Och jag blir lite "out for blood" och skulle gärna vilja bita såna där fjantar en smula...

Skrivet av: N|. datum: januari 23, 2005 07:54 EM

Tack Jenny. :)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 23, 2005 07:00 EM

Heja på, Annica! :)

Skrivet av: Jenny datum: januari 23, 2005 06:34 EM

Kollade Pressfotografernas klubbs hemsida. www.pfk.se och ordföranden sade ungefär samma sak som jag, bortsett från att han inte nämnde svågerpolitik.. :-)

Skrivet av: Jinge datum: januari 23, 2005 04:40 EM

När det gäller Pressfotografernas Klubbs årliga lilla jippo så bör man oxo ha i minnet att det ofta nog är utländska motiv som kommer upp. Nästa år kommer vinnarna att ha tagit bilder på katastrofen i sydostasien i första hand. Och det är oftast män som traktar efter att åka iväg på dessa uppdrag.

Det är givetvis inte hela förklarigen men en del i alla fall. F.ö. är det väl oftast män i kommitén som tar ut bilderna och då kan det ju oxo vara svågerpolitik.

Det finns annars massor av duktiga kvinnliga fotografer, och jag har genom åren haft flera favoriter bland dessa, Ulla Lemberg t.ex.

Idag har jag mest koll på SvD:s plåtisar och den bästa är en man tyvärr..

Men kvinnor är lika bra som män, absolut.

Skrivet av: Jinge datum: januari 23, 2005 04:32 EM

Jontas - Ironi och sarkasm är nog våra ständiga följeslagare :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 23, 2005 04:00 EM

Åh. Är det därför det inte finns några kvinnliga bloggare? De kan ju inte datorer! Det borde jag kunnat räkna ut med snoppen!

Okej. Ironi och sarkasm är mina ständiga följeslagare. ;)

Men jag undrar. Ser man till sjukvården är det i huvudsak kvinnor som arbetar framför en dator. Varför skulle de då inte till och med vara bättre än män på datorer? Egentligen? Alla dataansvariga jag känner är kvinnor (tyvärr är datorchefen en man, och han kan inte mycket).

Skrivet av: Jontas datum: januari 23, 2005 03:31 EM