« Leopardhaj | Startsidan | Fors- och elefanttur »

21 februari 2005

Vilda bananer och hundar

Bananer

Jag bara går och väntar på att de ska mogna. Otroligt, bananer växer lite hur som helst här - även mitt i en vägkorsning. Dessa har jag haft koll på nu hela veckan, men de verkar mogna långsamt. Bananer köper jag varje dag till lunch, de är små, gyllengula inuti och söta. Mycket godare än de som säljs i butik hemma.

Sovande hund

Hundarna har det nog inte så lätt, de flesta har loppor eller allehanda ohyra, såriga och skabbiga. Även om de lever fria som fåglar, så tror jag att livet är hårt för hundarna som inga ägare har. En del hundar har halsband och alltså en ägare med andra ord misstänker jag, de brukar se rätt välskötta ut. Men de flesta är likt hunden ovan mer vilda än tama. En dag hade jag en hund under solstolen halva dagen. Den ratade dock min lunch, bananer :). Jag skulle vilja ta hem alla hundar och se till att de fick ett bättre liv. Tiken som nafsade mig häromdagen i vaden vaktade bara sina valpar har jag listat ut, därav hennes beteende. Annars är hundarna snälla.

I morgon ska jag ut i djungeln på fastlandet.
Spännande!

BTW - glömde skriva att
att leopardhajen var fullvuxen.
Den var imponerande stor och
det var det som var så fascinerande.
Den är absolut inte farlig för människor,
sa i alla fall snorkelguiden :=).

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 21, 2005 11:30 FM

Kommentarer

BTW - det som W. skrev om hur det vanliga livet är för thailändarna var och är intressant. Även om han kanske ibland uttrycker sig lite brutalt :) och rakt på sak.

Jag har haft diskussioner när jag var därnere med andra om ungefär samma saker och paradiset för oss turister är inte ett paradis för alla som bor och är födda i Thailand. Som jag skrev kontrasterna är stora. Jag kanske kommer att kommentera det sedan när jag skriver kommentarer till mina bilder under Dagens Bild så småningom. Hur som haver var det en lärorik resa, jag lärde mig än mer denna gång om livet i Thailand är för dem som bor där.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 27, 2005 03:00 EM

Ha ha ha. OK, fortsätt du gräva i myllan och ha det så bra

Skrivet av: wojtek datum: februari 27, 2005 01:24 EM

Ber om ursäkt att jag inte kan nå upp till de höga intellektuella sfärer som herr Wojtek befinner sig i. Jag kallar personer fjantar när de beter sig fjantigt, precis som att jag kallar personer duktiga när de är det. Att du sätter punkt visar väl snarare på frånvaro av argument - du sablade ned Annica i ditt första inlägg och nu börjar du backa. Sorgligt.

Ha det bra uppe på dina höga intellektuella hästar. Själv trivs jag bättre när jag har kontakt med jord och mylla. Du förstår: det är där verkligheten är.

Skrivet av: N|. datum: februari 27, 2005 01:04 EM

Trodde att du visste att allt i samhället handlar om lagar och politik. Hela vårt vardagsliv styrs av politik. Det får man lära sig redan i tredje klass. Kan du inte se att Annica Tigers Blog handlar om just politik (vänsterorienterad sådan) och samhällsföreteelser kanske du inte borde driva en Blog själv, eller varför inte ta en kurs på Komvux. Har hört att de har grundskoleundervisning också.

Vad Annica anbelangar så vet jag att hon står för sunda åsikter även om jag och hon inte alltid håller med varann, eller för den delen metoden att förändra samhället. Kontroverserna har varit många och stora genom åren Dock tror jag att vi förstår varann idag bättre än någonsin tidigare.

För min del känns diskussioner med människor som kallar mig för fjant tämligen meningslösa och på en alldeles för låg intellektuell nivå.. Därmed sätter jag punkt här-

PS. Visst har Annica rätt till semester. Allt jag tyckte var att det kanske var ett bra tillfälle att ta upp sådant som känns påtagligare och viktigare än vilda hundar

Skrivet av: wojtek datum: februari 25, 2005 05:54 EM

Wojtek. Du är en riktig skojig typ. En blogg är ingen hojtarsida per definition. Ser du någonstans här att det skulle handla om politik eller något liknande? Nä. Alltså blir det fjantigt att ge sig på Annica som du gör. Och kverulerandet står därmed du för.

Be om ursäkt och gå hem, som min vän lorden brukar säga.

Skrivet av: N|. datum: februari 25, 2005 11:15 FM

Nej, jag har hojtat färdigt. Har hojtat från 1998-2004. Ägnar nuförtiden min tid åt att tjäna pengar å må bra. Har man däremot en ”hojtsida” bör man inte blunda när det är bekvämt att göra så. Det är lätt hänt att man glömmer ”den knutna näven” när man själv har det bra. Eller hur?

F ö får jag påpeka att det är ett välkänt faktum att när argumenten tryter tar kverulanter till ord som ”fjant” o dyl. Men det är bara smickrande.

Skrivet av: Wojtek datum: februari 24, 2005 05:06 EM

Wojtek. Du är sannerligen en riktig tråksnubbe. Är det någon som står upp för såväl kvinnor som mot olika orättvisor så är det väl Annica. Sansa dig din fjant - du själv verkar ju inte ens ha en blog att hojta på...

Det är ett känt faktum att de mest fega är de som hela tiden skriver långa kritiska inlägg utan att egentlgen stå för något själva.

Skrivet av: N|. datum: februari 24, 2005 03:32 EM

När jag var här snart ett år sedan tog jag upp sexturismen och vad jag tyckte om hur kvinnorna behandlas av alla dessa utländska män som kommer hit med bara en sak i huvudet. Gamla gubbar, hand i hand med knappt byxmyndiga tjejer. Tjejerna har ingen framtid. Hiv och aids är vanligt, min vän jag inte har hittat, trots att jag letat som en galning, hade en syster som hade utvecklat hiv och hon hade jobbat med massage, även sex dito.

Jag läste att en svensk kille i Pattaya tydligen haft livet av en tjej häromdagen.

Jag pratar med lokalbefolkningen, de som jobbar vid hotellet och speciellt min vän som säljer frukt. De har bara en liten fläkt hemma, som ska hjälpa mot värsta värmen. Vi turister har värsta kylaggregaten inne i hotellrummet. En fläkt kan inte vara mycket till hjälp när det är mot 40 grader. Hon har gett mig en ganska bra bild av hur det är att leva i Thailand. Hon berättade vad hon tjänade som kontorist. Den muslimska guiden berättade en hel del om livsvillkoren som de flesta thailändare lever under.

Livet är inte lätt. Skillnaden mellan fattiga och rika är verkligen synlig.

Nej, jag blundar inte Wojtek. Men även jag har rätt till en semester. Eller hur? Men det är bra att du skrev hur det är. Det kan vara nyttigt att läsa.

Samma fattigdom finns i flera andra turistländer.

Jag ser inte att jag är tvungen att rättfärdiga att jag är här som turist eller skriva en rapport om hur det är att leva i Thailand.

Kräver du det av alla andra turister?

// Annica Tiger

Skrivet av: Aninca Tiger datum: februari 22, 2005 11:19 FM

Man får väl köra med integralhjälm...

Jag förstår att man känner en maktlöshet över den situation som många befinner sig i t. ex thailand.

Jag tror att sprida kunskap som kan förbättra människors situation och vardag är det enda rätta.

Kunskap som kan leda till nya arbeten och bygga upp en sund civilisation.

Skrivet av: Bengt datum: februari 22, 2005 11:05 FM

Du har så rätt så, men ändå. Det borde omnämnas. Det är nämligen i allra högsta grad påtagligt.

Förresten har du inte hört att det är livsfarligt att ligga under palmerna? Många dödsfall per år av nedfallande kokosnötter ;) Sant!

Skrivet av: Wojtek datum: februari 21, 2005 08:13 EM

Wojtek: Brukar du också stå på palisaderna med knuten näven på semestern?

Ibland är det bra att ligga under palmen och filosofera över ingenting. Bara andas. Prova själv det ger energi.

Skrivet av: Bengt datum: februari 21, 2005 06:40 EM

Varför skriver du inte om sådant som är väsentligt. Hundar som är vilda och det är synd om, bananer, snorklingar. Eller är du verkligen så blind? Varför skriver du inte om hur tjejerna har det här? Varför skriver du inte om att det thailändska glasberget för kvinnorna? Jag trodde att sådana saker låg dig varmt om hjärtat, eller är det så att du blundar? Eller har du helt enkelt ingen kunskap?

En kvinna anses på glasberget här vid 28-29. Ingen thailändare vill ha henne. Har hon dessutom ett barn, eller är skild är chansen helt obefintlig att finna en partner. Thailändarna (män) är riktiga svin i det avseendet. De allra flesta lever ett riktigt promiskuöst liv. Det är mer regel än undantag att de har en officiell fru och en andra inofficiell. Dessutom lösa förbindelser. Vad är anledningen. Ja hela det Thailändska samhället är mycket mansorienterat. Dessutom finns det i Thailand många fler kvinnor än män. Skillnaden är stor (inte som i Sverige med bara någon procent). Accepterar inte kvinnan detta skiljer han sig helt enkelt och drar skam över henens familj. Hon och sin sida har inte mycket annat val än att söka sig till utländska män. Därför ser vi så många västerländska gubbar dragandes på unga thailändska tjejer.

Något socialförsäkringssystem finns inte att tala om. Familjen tar hand om varandra. Äldre syskonskaran betalar för yngre och tvärt om när föräldrarna blir gamla tar barnen hand om dem. Tjejerna säljer sig för 1000 Bath (ca 200SEK) för en natt, för att kunna fullgöra dessa sociala plikter och bara hoppas att de skall möta någon snäll man som tar hand om dem och gifter sig. Männen och sin sida är bara ute efter att knulla.

Man ska också ha klart för sig hur lönebilden ser ut här. Min tjej som gått ut universitetet kommer att ha en begynnelselön på ca 7000Bath. Har hon tur slutar hon någonstans på 10-12000. Hon är tjänsteman, kommer jobba på kontor. 5000 Bath = 1000 SEK. Studielånet som hon tog betalade 2000 Bath per månad. En byggnadsarbetare tjänar ca 6000 Bath, jobbar 12-14 timmar per dag. (Skyddsutrustning linor, ha ha. Jag ryser när jag ser gubbarna här mittemot knalla omkring på tak, svetsa ihop tak helt utan något alls, Jag betalar 15000 Bath för min lägenhet. Du fattar proportionerna. En medellön här ligger på en svensk tusenlapp.

Dessa problem är enorma här. Och det förvånar mig att du gladeligen snorklar omkring, tycker synd om vilda hundar när saker du gastar dig fördärvad över i Sverige inte berör dig det minsta här där de i allra högsta grad är påtagliga, och i synnerhet äcklande.

Du pratar om alla snälla och glada Thailändare. Att aldrig tappa ansiktet är ett Thailändskt patos. Hur förbannad du än är eller hur mycket du än önskar att pussa/kyssa din partner. NEJ. Alltid ett leende på läpparna. Det är lite si o så med det sistnämnda här i Patong eftersom staden är ju som den är. Hit åker tjejer från hela Thailand för att träffa västerlänningar. Men det är så. Jag minns det speciellt från min första resa hit med min X. När hon precis hade träffat den första länken till sin biologiska familj drabbades hon av en känslostorm och tårarna bara rann. Våra Thailändska manliga vänner skruvade rejält på sig, vi skulle dessutom träffa en av hans chefer (han jobbade på bank) och socialisera, men X:et var uppriven och även i sällskap med hans chef kom tårarna sipprande. I Sverige hade vi tröstat, här blev de förolämpade.

Kanske är det ren okunskap men det förstnämnda ser även en blind med vit käpp. Och du väljer att inte prata om det alls. Visst är Thailand ett helt underbart land på många sätt. Men jag tycker att det luktar dubbelmoralism och ren cynism när du i Sverige retar dig på petitesser och när du är här mitt i smeten inte vågar eller vill beröra vad som är en verklighet för många kvinnor.

Skrivet av: Wojtek datum: februari 21, 2005 01:14 EM