« mars 22, 2005 | Startsidan | mars 24, 2005 »

23 mars 2005

Påskägg

Nu är det snart påsk och vi kommer att äta miljontals med ägg. Det väldigt få tänker på är att det är ett embryo till en liten kyckling. Få tänker nog på hur hönsen har det som producerat äggen.

FaverollehönaKycklingar

Här hemma har vi ägg i överflöd. Goda ägg. Gula äggulor. Faverolle-höns som går fritt. Höns som har tuppar. Ja, ni vet - även höns har rätt till ett kärleksliv. :)

Men alla har det inte så bra förspänt. Men när ni köper ägg ta en sekund extra och kolla på äggets märkning. Ta den lilla extra kostnaden och välj ägg producerade under för hönsen någorlunda drägliga former.

Kolla första siffran.

0 = ekologisk produktion av ägg
1 = äggen har värpts av frigående höns utomhus
2 = äggen har värpts frigående höns inomhus
3 = burhöns som står i trånga burar staplade på varandra. Trånga burar är bara förnamnet. Det är ett förkastligt sätt att producera ägg. Borde avskaffas helt.

SE står för Sverige. FI står för Finland osv.
Gynna svenska äggproducenter.
Välj bort ägg märkta med en 3:a.
Tänk på bilderna ovan när du står i affären.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:30 EM | Google

Vems agenda följer media?

Ska media vinna valet år 2006? Det är nästan jag tycker det verkar som att det finns på agendan att det ska bli ett regimskifte. Frågan är bara vem som äger agendan? Vem står för notan?

Ta exemplet med SSU. jag tycker inte det finns några förmildrande omständigheter för fiffel och båg. Men under tiden media hårdbevakar detta har alla andra partiers ungdomsförbund chansen att städa sina garderober. För tro mig, lik i garderoben har de också. De får chansen att städa bort registrerade hundar, andra husdjur, avlidna människor och allt vad nu förbunden kan ha som registrerade medlemmar. Medlemmar=bidrag.

Jag såg ett nyhetsinslag om att KD:s ungdomsförbund raggade 12-åringar som medlemmar, i löfte mot att de skulle få åka på en skojsam Lisebergsresa. Vad vet 12-åringar om politik? Inte mycket. Men det är jädrans kul att gå på Liseberg. Inte speciellt mycket eko gav den nyheten i media i stort.

För x antal år sedan upptäcktes det att det fanns medlemmar (som registrerats fast de var avlidna) både inom folkpartiets och centerns ungdomsförbund, säkert inom flera ungdomsförbund. Att locka medlemmar genom diskon med fri sprit var en variant moderaternas ungdomsförbund sysslade med, om jag inte minns helt galet.

Fusk och fiffel ska beivras. Men media ska bevaka opartiskt, inte som nu ensidigt – så det, i alla fall i mina ögon, känns som om det går till överdrift. Det är som om media helt plötsligt har fått ett rött skynke framför ögonen.

Förövrigt tycker jag att Göran Persson ska avgå. Nu! Ju längre han sitter kvar, desto fler billiga poäng plockar moderaterna. Moderaterna som nu liknar mer ett arbetarparti, eller vill i alla fall ge sken av det. Det ska värnas om de små människorna. Men när det är klappat och klart, då tror jag att alla dessa löften icke kommer att infrias. Det lär bli en chock för en del. Tro mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 EM | Google