« Glöm inte kondomen! | Startsidan | Flera påskägg »

24 mars 2005

All makt åt folket

Vi hade en folkomröstning om vi skulle byta ut svenska kronan mot euro. Jag är faktiskt övertygad om att både sossarna och borgarna var övertygade om att det skulle bli ett rungande ja. Med tanke på alla pengar som plöjdes ned i ja-kampanjen var utfallet nästan givet, trodde de nog.

Men folket sa nej. Nu har junilistan samlat in en namninsamling (120.333 namn) och kräver en folkomröstning i frågan om EU:s nya grundlag. Namnlistorna överlämnades till Jens Orback. Som upprepade sin inlärda läxa väl.

– Det är regeringens hållning att den EU-konstitution som nu föreslås inte innehåller så stora förändringar att det finns skäl att överpröva den omröstning vid hade 1994 (om inträde i EU) och denna måste vi respektera.

Jag tror att politikernas ovilja att genomföra en sådan folkomröstning bottnar i att de inte ens själva tror på ett ja, om folket får bestämma. Därför beter de sig som tjurande barnungar. Nej, ingen folkomröstning. Så är det bestämt. Riksdagen ska besluta. Men när inte ens partiernas väljare eller medlemmar tycker att det är speciellt demokratiskt utan faktiskt vill ha en folkomröstning tycker jag att det går att tala om att riksdagens partier inte är ett dugg bättre än kommunisterna var i forna Sovjetunionen.

Junilistan presenterade i dag en opinionsundersökning baserade på ett urval av tusen personer. Så många som 58% skulle rösta nej i en folkomröstning. Det är en indikator på att politikerna kanske måste tänka om. Vi valde dem för att de skulle föra vår talan. Men som situationen utvecklats tycker många att politikerna inte längre för deras talan.

All makt åt folket står det i grundlagen.
Skrota vår grundlag då.
Tänk vad bekvämt att låta Bryssel bestämma.
Inte för folket, men för politikerna.

10 skäl för en folkomröstning.

Jag föreslår att vi återupptar unionen med Norge ;-). Där har de i dagarna hittat en enormt stor olje- och gaskälla. Norge klarar sig utan EU. Det skulle Sverige också göra. Men nu är vi där. Låt oss i alla fall få folkomrösta om EU:s nya grundlag.

BTW - fiffel som fiffel.
Det finns nog mer lik i garderoberna.

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har höjt sina medlemssiffror i Värmland genom att betala medlemmarnas avgifter. Partisekreterare Urban Svensson tänker nu kontakta KDU men anser inte att fusket i det egna ungdomsförbundet går att jämföra med fusket i SSU.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2005 06:52 EM

Kommentarer

Att regering och riksdag är så måna om att få fatta beslut utan att gå till folkomröstning beror på att de är helt övertygade om att folket skulle säga nej.

Ett rungande - NEJ!

Det är många saker man kan säga och tycka om det, men min första invändning är att det är OLAGLIGT att inte låta folket rösta i det nuvarande läget. EU:s nya konstitution påverkar vår grundlag i och med att straffrätten delegeras till EU. Och frågan var inte uppe till diskussion i förra valet, den trycktes effektivt undan av Persson och de andra EU-positiva.

Och lite av detta ser man idag på hur både Persson och Sossar sjunker i opinionsmätningarna. Ett rent konkret resultat som vi kan vänta oss är att Vägval Vänster, Kvinnopartiet och Junilistan kommer att ställa upp i nästa riksdagsval.

Och ett GRUNDTIPS gott som något är väl att folk kommer att straffa de etablerade partierna i det valet.. Grundligt..

Skrivet av: Jinge datum: mars 26, 2005 08:47 FM

Robsten :), man kan ju inte tycka lika om allt. Kul att vi för en gångs skulle i alla fall gör det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 26, 2005 06:28 FM

Iom att folkomröstningen angående EMU /euro var helt onödig (Sverige fick inget undantag), så tycker jag heller det inte skall vara någon omröstning om EUs nya grundlag.

Jag är förresten pro EU / Europe + frihandel. :-)

Skrivet av: Henrik, den andre datum: mars 26, 2005 01:58 FM

He, he, jag har inget att tillföra men måste ändå skriva, BRA TALAT Annica. Vi har ju ofta olika åsikter om feminism och annat men nu srev du ett inlägg som kunde varit skrivet av mig! Ja, jag har skrivit liknande många gånger, du har väl inte kopierat?? (bli nu inte arg, det var ett skämt).

Skrivet av: Robsten datum: mars 25, 2005 05:41 EM

www.folkomröstning.nu

Javisst, junilistan finns med men är inte ensamma. Fel av mig. Tack för att du påpekade det. Intressant sammansättning av dem som ligger bakom folkomröstning.nu. Det är en bred massa som står bakom insamlingen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 25, 2005 03:47 EM

En mycket bra text, jag håller med dig!

Ett litet påpekande bara. Det var inte Junilistans namninsamling som lämnades in, det var en namninsamling från sammanslutningen folkomröstning.nu.

Jag tycker frågan om EU-konstitutionen är enkel. Antigen folkomröstar vi eller så skjuts riksdagsbeslutet upp till efter valet 2006 så att väljarna får ta ställning även till detta då de väljer sin riksdag. Inför valet 2002 diskuterades inte konstitutionsfrågan över huvudtaget, då ska inte heller riksdagen besluta om den!

Skrivet av: Tobias Lindberg datum: mars 25, 2005 10:46 FM

Henrik, du blev visst modererad. Urlen var för lång, jag har kortat den via tinyurl. Men en varning, pdf-filen den pekar på kraschade min dator två gånger.

Visst är det mycket information. Men vad har vi alla riksdagens tjänstemän till om att inte omvandla tunga dokument till, för var och en, lite lättbegripliga texter.

Det är inget argument att det är för svårt att sätta sig in i.

N|. "Allvarligt talat. Varför skulle vi ens försöka att folkomrösta om en sådan sak som EUs grundlag? " Varför ids de göra det i andra länder inom EU?

Varför fick vi folkomrösta om euro eller krona?

Nej, de fegar. Anser jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 25, 2005 06:37 FM

Allvarligt talat. Varför skulle vi ens försöka att folkomrösta om en sådan sak som EUs grundlag? EMU-frågorna var tillräckligt komplicerade för att få många att rösta nej bara för att de inte förstod vad det hela handlade om. I grundlagen för EU finns inga enkla "det-blir-enklare-att-handla"-argument och inte heller "Bryssel-bestämmer-allt".

En folkomröstning är enbart rådgivande. Tyvärr verkar våra politiker glömt bort den lilla detaljen och resten av svenska folket och svensk media också. Om svenska folket hade fått bestämma skulle vi fortfarande köra bil på vänster sida, ha lagt ner kärnkraften vid det här laget och väntat och sett om "det här EG är något som består".

Att konstant ropa på folkomröstning i snart sagt varenda fråga med lite högre magnitud än färgen på stolarna i plenisalen visar på opinionens eget förakt för den demokratiska processen. Kanske politikers fel men lika mycket ett folk som inte tänker på vad demokrati faktiskt är - en gåva, en rättighet men också en skyldighet.

Skrivet av: N|. datum: mars 25, 2005 12:14 FM

Jag är emot alla folkomröstningar av princip. Antingen ahr vi representativ demokrati eller folkomröstningsdemokrati som i Schweiz. Varför har vi inte folkomröstningar om skatten, försvarets storlek, utbildningspolitiken eller invandringspolitiken. Alla dessa fall kan sägas påverka Sveriges utveckling på ett mycket genomgripande sätt. Vad vi vet röstas det alltid mot utveckling och förändring enda märkliga undantaget var EU-omröstningen.
Jag vill helst inte någon mer gång höra den hatfulla och förenklade kampanj som fördes kring EMU-omröstningen. Jag är en ivrig lyssnare på ring P1 och det hat mot katoliker, europa och Anna Lindh som spreds där var direkt obehagligt.

Skrivet av: Mr Hanaga datum: mars 25, 2005 12:09 FM

EU är de stora företagens projekt, tillkommet från början (Kol & Stålunionen) för att varken politiker eller folken i Europa skulle kunna förstöra för, eller omintetgöra de stora företagens intressen. Så det är ett alldeles speciellt sorts "FREDSPROJEKT". Inte Fred för folken, utan Fred för företagen alltså!

Skrivet av: Kerstin datum: mars 24, 2005 11:48 EM

Skall man vara med och fatta beslut om EUs konstitution direkt skall man pallra sig igenom http://tinyurl.com/3uvy6.
Det är 350 sidor. Orkar man inte det får man nöja sig med att rösta på någon i riksdagen som kan fatta beslut i frågan åt en. Jag utvecklar mitt resonemang på http://inkonsekvens.blogspot.com/2005/03/folkomrstning.html
Just nu verkar det dock som fransmän och säkert ännu fler länder säger nej, så förslaget till konstitution kommer nog att revideras många gånger innan nåt händer.

Skrivet av: Henrik datum: mars 24, 2005 09:02 EM

Jag är visserligen socialdemokrat sedan många år tillbaka, men jag tillhör den digra skaran som anser att man borde folkomrösta om den nya grundlagen. Det är för att göra den folklig på så sätt att man ska ha en chans att komma in i dess betydelse.

Gällande SSU: jag kan bekräfta fusket inom organisationen. Man höll på det redan på min tid (vilket i sig inte var så länge sedan). Borde ha gått till media redan på den tiden...

Skrivet av: Linnea datum: mars 24, 2005 08:21 EM

Socialdemokraterna dalar i undersökningar och skyller på media. Men jag vet inte. Både SSU och KDU granskas hårt och det är väl det enda rätta? Själv roas jag väldigt åt allt fiffel och båg. Människan är svag oavsett position eller politisk tillhörighet.

På tal om folkomröstning. Öckerö vill inte ha bro trots enormt trafikkaos p.g.a. färjorna. Öborna har sagt nej till bro i omröstning. Nu säger politikerna trots detta ja till bro. Oavsett så är det Vägverket och regeringen som tar beslutet. Hur man än gör så har man rumpan bak.

Skrivet av: Jontas datum: mars 24, 2005 08:09 EM