« Höna av en fjäder? | Startsidan | Gasläcka vid Karlberg »

11 mars 2005

En ny blog var 6:e sekund

"Webblogg, en sorts dagbok på nätet." En väl inpräntad fras :). Den blir nog svår att bli av med, för dem som tycker att den inte överensstämmer med verkligheten. I intervju efter intervju, både i radio, TV och i tidningar har den frasen upprepats. Ribban har lagts i och med det kanske?

Det kanske är så att den som vill något mer med sitt skrivande kanske får sluta blogga om han eller hon vill undvika att förknippas med dagbok på nätet? Med tanke på att det startas en ny blog (enligt programmet) var 6:e sekund (globalt sett) så kanske marknaden snart är övermättad?

Mediemagasinet tog upp fenomenet bloggar i samband med sitt program om "självkritiskt mediegranskande". Inget nytt under solen kom fram tycker jag, men inslaget var anpassat till programmets huvudämne och handlade om bloggar som påverkat till att medie-moguler avsatts eller tvingats sluta. Även under pågående valkampanj i USA hade en del bloggar stort inflytande och påverkade (kanske inte valutgången), men i alla fall valet – genom sina avslöjanden om vissa politiker och politiska fenomen.

Men sanningen är att för de flesta är bloggen en slags dagbok på nätet. Tankar och funderingar om dagsaktuella händelser, vare sig det gäller sitt privatliv eller händelser och nyheter, inrikes eller utrikes. Jag tror inte att bloggarna i Sverige kommer att påverka valutgången 2006 eller påverka så att någon nyhetschef för Rapport eller Aktuellt avgår. Eller? Den som lever får se :).

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 11, 2005 06:10 FM

Kommentarer

Jag tänkte också sätta på hurran. Översättning, sätta på kaffet :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 11, 2005 01:37 EM

Jan-Inge:
Adam Curry är beroendeframkallande . Jag vet minst 2 till som har fastnat i Curry-träsket...

prova du med...http://live.curry.com/

Hans Daily Source Code är underhållande...minst lika underhållande som vilken blogg som helst..

Annica: Jepp, det är trevligt i ditt fikarum där vi stöter och blöter allt möjligt...
Apropå det dags att sätta på kaffet..

Skrivet av: Bengt datum: mars 11, 2005 01:05 EM

För min del spelar det ingen roll om blog kallas för dagbok på nätet. Men en del tycker inte om den benämningen/parallellen har jag förstått.

Jag tror att det kan bli en överetablering av bloggar och det blir svårt att synas och höras i bruset. Vill man få fram viktig information eller försöka påverka finns andra sätt än privata bloggar.

Sajten mediekritik.nu är ett bra exempel.

Samlingsbloggar är en annan variant, vilket jag tror mycket på, exempel obunden.se.

Men alla är välkomna till mitt fikarum :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 11, 2005 12:37 EM

Jag ska kanske förtydliga mig Bengt! Jag tror inte på vare sig ljud eller videobloggar främst på grund av de är så pretto. Vem orkar redigera ett dagligt radioprogram och få det intressant? Videosnutt? Jag tror att den normala bloggläsaren är en person med en stund över som tycker att det är lattjo att läsa lite ”dagbok” som Annica talar om. Sedan kan vissa som tycker att det är givande mycket väl välja nischade bloggar för att förstärka glädjen. Men att regelbundet hämta hem ljudfiler, eller video, nää.. Jag tror inte på det alls. Jag har tagit hem två grejer och lyssnat-kollat men det passade inte mig så då tror jag att andra resonerar likadant. Att det är kul att GÖRA dem tvivlar jag inte en sekund på, men det är ju en annan sak.. :)

Skrivet av: Jinge datum: mars 11, 2005 10:39 FM

Jag undrar hur ofta som bloggar dör? Om det föds en blogg var 6:e sekund så gissar jag att uppemot 80-90% av dessa inte överlever sitt första år. Är det värt att bekämpa "barnadödligheten" i bloggsfären eller är det bara bra med lite naturligt urval? Vilka är de starka bloggarna som överlever och vad utmärker de svaga som dukar under? Så många frågor, så lite svar...

Skrivet av: Barse datum: mars 11, 2005 09:32 FM

Jag tror att en blog kan fungera som ett medel att ganska lätt "avslöja" de värsta medievinklarna där det finns ett intresse att skildra verkligheten ur ett visst perspektiv. Men att skriva en dagbok på nätet kan vara ett annat syfte...
Mvh Leo
Ett exempel?: http://dagspolitik.blogspot.com/

Skrivet av: Leo datum: mars 11, 2005 08:42 FM

Annica: Jag håller inte med dig här. Bloggen funkar som fikarummet och det du hör där påverkar dig. Vi väljer våra åsikter från de vi har en relation till.

Jan-inge: Vi har alla olika intressen och JAG tycker det är kul med ljudbloggar eller Podcast som det heter.

Skrivet av: Bengt datum: mars 11, 2005 08:31 FM

Jo men visst är det ett slags dagbok. Men en dagbok avsedd att spridas. Jag tycker att det är kul att blogga om min katt ibland, snacka om att intresseklubben noterar.. :-) Men JAG tycker att det är kul. Men ljudbloggar och videobloggar tror jag inte ett smack på.

Skrivet av: Jinge datum: mars 11, 2005 07:43 FM