« Ju högre upp man befinner sig, desto större blir fallet | Startsidan | Problem med kommentarerna »

12 mars 2005

Muslimska ledare fördömer bin Ladin

Muslimska ledare i Spanien har utfärdat en Fatwa, ett religiöst påbud mot terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, enligt CNN:s hemsida, skriver Ekot. Det är bra att de tar avstånd från terrorister och terrorverksamhet.

Ett religiöst påbud?
Dagens understatement?

Fatwa är väl mer än så? Den brittiske författaren Salman Rushdie fick en Fatwa. För många år sedan förklarade Irans högste ledare Khomeini att Rushdie med boken Satansverserna hade hädat islam och att författaren förtjänade att dö. En belöning på motsvarande 20 miljoner kronor utlystes för den som dödade Rushdie.

Irans regering har inte upphävt själva Fatwan, den religiösa dödsdomen – men säger sig inte vilja slutföra den längre. Upphäva Fatwan kan bara Khomeini göra och han är död. Det finns fortfarande hårdföra militanta muslimer som menar på att de tänker verkställa dödsdomen.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 12, 2005 08:28 FM

Kommentarer

Inte min.. NE och diverse böcker om Islam.. :) Även om det kunde vara en förhoppning när det gäller Usama iofs.. :)

Men som sagt, grejen med att låna en muslim är inte så pjåkig. AB spinner vidare på det temat idag och jag bloggade oxo vidare. F.ö. läste jag en ruggigt intressant bok om judendom i veckan. Spännande läsning..

Skrivet av: Jinge datum: mars 12, 2005 02:33 EM

När det gäller dessa muslimska ledares avståndstagande och fatwa mot Osama bin Ladin så kan jag inte gör annat än utbrista i ett stort: ÄNTLIGEN, DET VAR PÅ TIDEN.

Skrivet av: Roland Pettersson datum: mars 12, 2005 01:05 EM

Jag hittade lite info på länken
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatwa

Ordet har en negativ klang, men din förklaring gav en mer positiv bild.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 12, 2005 12:36 EM

NE: Fatwa = utlåtande eller "svar" av en mufti eller religiös lärd över en fråga gällande islams regler.

Det betyder inte att det är en dödsdom på något sätt utan mer ett uttryck för den religiösa tolkning som den muftin har som gjort den. Kanske med tillägget att säkert vederbörandes närmaste grupp sannolikt omfattar samma korantolkning.

Men det är lika generaliserbart som pastor Greens tolkning av bibeln. Det är långt ifrån alla kristna som tycker att den är rimlig, lika lite som denna fatwa har någon större acceptans bland många muslimer.

Du sätter likhetstecken mellan fatwa och dödsdom och det är fel.

Om jag vore muslim och frågade en mufti till råds i någon knepig fråga så skulle svaret bli en Fatwa.

Skrivet av: Jinge datum: mars 12, 2005 10:13 FM