« Flera påskägg | Startsidan | Värmen försvann »

26 mars 2005

Ord om ord

När det gäller åtskillnad på grund av kön finns ett alldeles adekvat ord. Det finns ett ord som betecknar det fenomenet.

Norstedts stora svenska ordbok
könsdiskriminering subst. ~en
* diskriminering av visst kön

Ordet könsrasism som har börjat användas är en sammanblandning mellan kön och rasism. Kön har inget med rasism att göra.

Norstedts stora svenska ordbok
kön subst. ~et =
* endera av de två rolltyperna vid fortplantningen dvs. hona el. hane, kvinna el. man <jfr honkön, hankön>:

Ordet rasism får inte urvattnas.

Svenska Akademiens ordlista
* ras|ism [-is'm] s. -en åskådning som hävdar att olika människoraser har olika värde o. bör ha olika ställning i samhället m.m.

Norstedts svenska synonymordbok
* rasism rasfördom, ovilja mot andra raser, överdriven o. oresonlig raslära

Norstedts stora svenska ordbok
rasism subst. ~en
* åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra särsk. om hävdande av den vita rasens överlägsenhet: utlänningshat och ~; kampen mot ~en

Språket är levande.
Vårt språk är inte
så svenskt som vi kanske vill tro.
Det har hela tiden inlemmats nya ord,
historiskt mest i form av låneord från andra länder.

Under 1300-1500-talen kom många tyska låneord. Exempel på tyska låneord och uttryck är sadelmakare, borgmästare, skräddare, skomakare, våning, skorsten, trappa, källare, fönster, skåp, bräder, planka, ställning och påle, armborst, harnesk, major, rekryt, husar, granat, gevär, pistol, musköt, kanon, kväsa, överraska, överrumpla, fatta posto, mellan två eldar, skjuta över målet, gardin, länstol, porslin, pälsverk, smink, tröjor, kistor, skrin, kannor, täcken, bäcken och badlakan, antasta, förolämpa, gurgla, måste, bli, lära, mena, förmoda, förklara, bevisa, fel, bevis, förstånd, tvivel, villkor och arbete, möjlig, färdig, klok, fin, svag, falsk, främmande, sådan, strax, bittida, ganska, blott och även, som med rätta, till godo, ta till vara, göra klart, men, ju och bra.

Ord med förstavelser och ändelser som var helt eller delvis nya för svenskan inlemmades i språket, verb med prefixen be-, bi-, för- och und- och suffixet -era och abstrakta substantiv med suffixen -het och -eri. Dessutom fick vi en mängd ord på -are och kvinnliga personbeteckningar med ändelserna -erska och -inna.

Under 1700-talet inlemmades många franska låneord, som förekom inom hovliv, kultur, matlagning och militärväsende. Ord som parfym, repliker, karaff, salong, dinera, konversera, regemente, negligé, café och byrå, redan på 1500-talet kom en del franska låneord in i svenska språket, familj, marmelad och audiens, orden mamma och pappa inlemmades på 1600-talet. De franska ändelserna -able och -iser blev på svenska -abel och -isera, som exempelvis miserabel, irritabel, terrorisera, accelerera och motivera.

I slutet av 1800-talets kom en del engelska låneord, räls, tennis, paj, strejk och kex med flera. Efter andra världskriget har många amerikanska låneorden kommit. De skiljer sig från tidigare låneord då de inte lika ofta försvenskas, e-mail, strike, hit, chips, baby, story, skinhead, image, mix, container, action, loafers, blackout och stretch. De kan också vara hela uttryck, som have a nice day och keep smiling.

Nya ord har införts som inte har haft sin motsvarighet i det svenska språket tidigare, hjärntvätt (brainwashing), mjukvara (software) och idiotsäker (fool proof). Icke att förglömma ordkonstruktioner med -ing, jogging, stretching, catering, briefing och konsulting.

Vårt nya mångkulturella samhälle har medfört ett rad nya ord och uttryck, mannen, rappare, jalla jalla, hip-hop, fett och andra nya ord från den nya ungdomskulturen som växer fram. Frågan är hur bestående detta fenomen kommer att vara. Är det och förblir det slang, eller kommer vissa ord och fraser att inlemmas i det svenska språket? Mycket av det slang som användes när jag var ung används inte längre och har inte gett något avtryck i ordlistorna, tuben (T-banan), brännare (taxi), jiddra (snacka skit), hajar du klyket (fattar du). Men en del slang har gjort det, ragga och raggare som exempel.

Nya ordkonstruktioner kommer till, som ordet fickla – som jag tycker är genialiskt, lysa med ficklampa. Ordet fittstim är jag väl lite mindre förtjust i – vad skulle motsatsen vara; kukstim? Personligen tycker jag att det bara är berikande att nya ord kommer till vårt språk. Men som sagt, ord får inte urvattnas eller förlora sin ursprungliga betydelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 26, 2005 07:04 FM

Kommentarer

Slog i www.ne.se och hittade i inledningen på det långa stycket om rasism:

"rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar: 1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken); 2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär; 3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av resp. raser; 4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen; 5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser. Medan den första förutsättningen är omdiskuterad (se människan, Raser) är den andra och den tredje vetenskapligt felaktiga och den fjärde och femte etiskt och politiskt förkastliga."

Artikelförfattare: Jan Ovesen

Han föreslår i stället ordet "främlingsfientlighet" för det vi idag benämner rasism.

Hoppas NE:s ordtolkning får företräde framför Norstedts.

Skrivet av: Susanne datum: mars 26, 2005 02:27 EM

Susanne - en mycket klok slutsats. Ras och dess betydlese i våra ordböcker är nog en kvarleva från rasbiologismens tider. Vi härstammar från samma ras, homo sapiens sapiens.

Svensk ordbok
rasbiologi subst. ~(e)n
• studiet av den i en befolkning rådande fördelningen av arvsanlag och dess ev. förändringar

Norstedts stora svenska ordbok
1 ras subst. ~en ~er
• människotyp som kännetecknas av yttre ärftliga drag såsom hudfärg, ansiktsform och kroppsbyggnad: rasblandning; rasfördomar; rasförföljelse; rashatare; rashets; rashygien; rasmedvetande; rasmotsättningar; rasoroligheter; rasåtskillnad; den mongoloida ~en; myten om den vita ~ens renhet; talet om den starkare ~ens rätt; människor av alla ~er och nationaliteter

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 26, 2005 01:48 EM

Kan inte låta bli att reagera på ordet rasism och dess betydelse enligt alla lexikon. Man talar jämt om olika människoraser. Ser man strikt biologiskt på ordet ras, så är alla människor av samma ras, dvs. homo sapiens sapiens. Och därmed så borde alltså inte ordet rasism över huvudtaget existera, eller?

Skrivet av: Susanne datum: mars 26, 2005 12:30 EM

Men ordet "lagom" är väl helyllesvenskt... eller :-) Svenskan har ju fått mycket från romerna också, om jag minns rätt kommer väl pröjsa och skinnpaj därifrån. Men knoparmojen har jag ingen koll på ursprunget till, men det är kul med språk, man hittar ofta bitar fråna andra språk när man börjar studera det lite nogrannare.

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: mars 26, 2005 10:41 FM

Rundgången är märkligt. Engelskans mobbing blev på svenska mobbning men heter nu plösligt på svenska mobbing. Du skrev om -ing som på svenska oftast ska bli -ning.

Det är vi själva som skapar innebörd och betydelse av de ord vi använder oss av. Vi laddar orden. Och förringar dem.

Skrivet av: Jontas datum: mars 26, 2005 10:03 FM

Intressant resoneman! I princip håller jag med dig. Nya ord kan både berika och utveckla men kan tyvärr också försämra..
därför att orden också står för en företeelse som inte alltid är så OK, tex det nya begreppet "hedersmord". jag hade föredragit att vi sluppit företeelsen åtminstone. Ett annat exempel: Begreppet häxor och häxjakter som vi importerade på medeltiden och också tyvärr företeelsen: att bränna ofta starka och självständiga kvinnor på bål, ofta med omfattande tortyr innan, " för att få häxan att erkänna" Jag tar upp ämnet Häxjägare i modern tappning på "Leo Kommenterar" idag.

Skrivet av: Leo datum: mars 26, 2005 08:56 FM