« Värmen försvann | Startsidan | Sommartid »

26 mars 2005

Snubbarna i pyjamas

Om snubbarna i pyjamas kan man läsa om på sidan 4 i Expressen i dag. De har inte lagt ut den på webben, den kanske kommer in i morgon.

Snubbarna i pyjamas är alltså bloggare. Åter igen en manlig koppling till ordet bloggare. Trött är bara förnamnet. Jag misstänker att det inte bara är snubbar i pyjamas som etablerat sig i den amerikanska bloggosfären. Det finns många kvinnor som bloggar, men de kanske går under beskrivningen "snubbar i pyjamas" de också?

Roland Poirier Martinsson undrar vad svenska politiker väntar på. I USA växer bloggarnas makt skriver han. Han skriver mycket om den amerikanska bloggosfären. Att den avsatt CBS-stjärnor, CNN-chefer och fört in relevanta fakta in i rampljuset, det som huvudfåran av medierna valt att ignorera. Han fokuserar på högerbloggarna i USA. Jag tror faktiskt det är svårt att göra en jämförelse rakt av mot svenska bloggosfären.

Han anser att det parti som skaffar sig en bas i bloggosfären får ett stort försprång, men varnar också för att bloggarnas frenesi kan radikalisera såväl amerikansk som svensk politik.

Visst har vi Timbro-bloggarna och en och annan blogg som i alla fall jag undrar vem som finansierar eller ligger bakom. Men annars är det ofta helt vanliga människor som bloggar. Själv skulle jag inte ens ha intresse av att läsa en blogg som jag visste att exempelvis en tidning låg bakom, eller en ren partiblogg och absolut inte bloggar, vars enda syfte till syvende och sist är att sprida desinformation.

Den stora majoriteten bloggre är parasiter på de traditionella medier som man så gärna gör sig lustig över.

Den stora majoriteten av bloggare i Sverige är helt vanliga människor som inte har en kristallkula att spå i, tillgång till mediearkiv eller insidertips. Bloggscoop är en bristvara. Det är det säkert även i USA, men antalet bloggare där är så många fler och om jag ska vara ärlig, tror jag att det finns ett mer ekonomiskt intresse i bloggosfären (många får betalt för att blogga) där än i Sverige.

Jag är osäker på att jag ens vill att den svenska bloggosfären ska sträva efter att "amerikaniseras".

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 26, 2005 04:37 EM

Kommentarer

Nudist-bloggers unite! Yepp, är det sommar så har det hänt att även jag suttit naken och bloggat - när det varit som varmast. Som tur är syns det ju inte :)))).

Google ska man inte lita till 100% på.

Tack Åsk för urlarna.
De ska jag genast surfa iväg och läsa på.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 28, 2005 07:57 FM

Pyjamas!? Pytt! Jag bloggar näck! ;) Nudist-bloggers unite!

Sen, om man nu skall ge bloggare så mycket cred, de kan avsätta gamla Dan Rather på CBS över ett memo genom att blogga högljutt om hur falskt memot var (högre än de som påpekade att innehållet var i alla fall helt sant), så kan man väl titta lite på vem bloggade högljuddast - och var kommer den personen ifrån? Eller snarare, vad finns bakom denna bloggare. Det är en mycket intressant fråga i USA just nu, vem står bakom alla högerbloggare som har sån makt? Karl Rove?
http://www.dailykos.com/story/2005/2/5/15630/44308
http://www.dailykos.com/story/2005/3/24/111751/735

ps LEO, Google är inte sså opartiskt som du tror. Minns fallet med Greg Duffy, som nu är över: http://www.gregduffy.com/2005/03/10/1110491541432.html

Skrivet av: Åsk datum: mars 28, 2005 12:56 FM

Jag tror det finns ett ganska allvarligt problem med det Du skriver om "blogar vars enda syfte är att sprida desinformation".. Vad som är information, objektiv och sann, och vad som är desinformation, subjektiv och osann, kommer framöver att bli allt mer komplicerat i en allt mer politiserad och aggressiv informationsmiljö. Om du betraktar "de stora nyhetsförmedlarna" i sverige så går de mot en all mer vinklad och politiserad förmedling av information numera även i nyhetsmaterialet. Ännu så länge är det bara internet-sökmotorerna GOOGLE är fortfarande ett bra exempel som fungerar förhållandevis neutralt och värderingsfri. Vi får se hur länge det kommer att fungera så. "Ledarsidan klagar"

Skrivet av: Leo datum: mars 27, 2005 09:34 FM

Ta en bild av artikeln med digitalkamera - då blir det inte en ren avbildning utan ett foto ;)

Skrivet av: N|. datum: mars 26, 2005 06:53 EM

*fnissar* B2 och B3 eller vad det de heter. Kanske inte en sådan dum parallell i vissa fall.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 26, 2005 06:46 EM

Visst har det hänt att jag har suttit framför datorn i nattlinne, men när jag ser uttrycket 'Snubbar i pyjamas' tänker jag på barnprogrammet 'Bananer i pyjamas', men det kanske är det som är meningen.

Skrivet av: Desirée datum: mars 26, 2005 06:45 EM

Vissa grejer på Expressen släpar efter nån dag. Aftonbladet är lite vaknare.

Skrivet av: Johnny datum: mars 26, 2005 06:41 EM

Att scanna in artiklar och lägga ut dem på webben tycker nog inte varken tidningen eller skribenten om. Länken till vart den förhoppningsvis kommer att läggas in finns i inlägget. Kanske blir det först efter helgen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 26, 2005 06:25 EM

Länk?

Om ine så bild/skanning?

Skrivet av: Jinge datum: mars 26, 2005 05:11 EM

Haha, satt faktiskt själv i pyjamas igår förmiddags och bloggade.

Konstigt det här att det alltid är mannen som ska få ange standarden. De kvinnliga orden får ge vika för de manliga, förutom sjuksköterska då, som fått bli ordet även för den manliga yrkesrollen.

Med min korta erfarenhet av svenska bloggar tror jag att de allra flesta startas av människor som helt enkelt tycker om att skriva och vill få feed back på det de skriver.

Skrivet av: Susanne datum: mars 26, 2005 05:10 EM