« mars 31, 2005 | Startsidan | april 2, 2005 »

1 april 2005

Adland

Adland firar nio år.

Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!

Jag hoppas hela helgen blir ett enda stort firande.

För bara ett tag sedan blev AdLand utsedd till en av "Best Business Blogs: Advertising" av Fast Company. Inte illa!

Nu har ju även Hakan konstanterat att Åsk driver en blog :). Jag hoppas att InternetWorld och andra börjar förstå det också.

Nicklas Mattsson och Christian Carrwik skrev 1998:

Man brukar säga att det går sju Internet-år på ett vanligt år. Ett Internet-år är därmed lika kort som ett hundår – vilket säger en hel del om denna bransch. Och möjligtvis förklarar minnesförlusterna.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Men jag är glad att jag också var med från början, nästan i alla fall – våren 1996.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 EM | Google

Vita arkivet

I amerikansk media har det skrivits mycket om Terri, den hjärnskadade kvinnan som i flera veckor har skapat turbulens i den amerikanska politiken och bland jurister, för att inte tala om hur en del andra grupper har engagerat sig i fallet.

Det har skapat rubriker även i media i Sverige.

Jag kan förstå att det har stötts och blötts i USA, där abortmotståndare och andra religiösa grupper har hakat på och demonstrerat mot att låta Terri få dö. Bush och USA:s kongress skapade i förra veckan en speciallag för att möjliggöra nya domstolsprocesser för att förhindra det domstolarna redan beslutat om. Till och med guvenören Jeb, bror till Bush, försökte förhindra att näringstillförseln stoppades, men fick inte gehör för sin begäran.

I går dog Terri, efter att inte fått varken vatten eller näring de senaste 13 dagarna. Nu fortsätter den rättsliga striden om vart Terri ska begravas. Föräldrarna ville att Terri skulle ligga som en grönsak resten av sitt liv. Varför? Vad är det för liv? Var det av rent egoistiska skäl? Inga föräldrar vill se sina barn dö före sig själv. Det vet jag av egen erfarenhet när min storebror dog.

Maken har vittnat om att när hans hustru var frisk så hade de diskuterat detta och Terri hade sagt att hon aldrig skulle vilja leva som en grönsak. Vem skulle vilja göra det? När jag jobbade på Beckomberga var det en 96-årig tant som legat i fosterställning i 14 (sic!) år, helt onåbar. Så vill inte jag sluta mitt liv. Vill du?

Hur är det hemma hos er? Har ni diskuterat frågan? Inte? Gör det nu innan det är för sent. Vem vet? En olycka kan ske. En sjukdom kan bryta ut. Ingen vet hur framtiden ser ut.

Det är kanske inte det roligaste samtalsämnet en fredagsmiddag :). Men det är alltid bra att veta vad partnern, barnen eller andra nära och kära vill i frågor om organdonation, leva som en grönsak eller inte, huruvida de vill kremeras, hur begravningen ska se ut och inte minst av allt, göra en grundlig förteckning över alla försäkringar som finns tecknade på var och en. Att skriva ett testamente är inte bara något för gamlingar.

Jag läste häromdagen att det är miljontals med kronor varje år som går till spillo (ja – inte för försäkringsbolagen, de gnuggar nog händerna) på grund av att efterlevande inte känt till vilka försäkringar den som avlidit har haft. Det är inte med automatik att alla försäkringar utbetalas per default vid ett dödsfall.

Vita arkivet har jag skrivit om förut.
Det är fortfarande ett hett tips.
Skriv ut pdf-filen och ha som underlag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:28 EM | Google

1:a april

Aprilskämt?

Saxat ur en mailinglista nu på morgonen.

Alla feta ställ upp!

Datavirus i musik.

Gravfynd.

Uppgradering.

April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. Maj, maj måne. Jag kan lura dig till Skåne.

Så här säger Nordiska museet:

Seden att narra april går i Sverige tillbaka till 1600-talets mitt men varifrån ursprunget kommer vet man inte. De ideala aprilskämtens idé är att roa utan att skämten får allvarliga konsekvenser. Som att få någon att fråga efter "gökolja" eller "Jagedummpiller" på apoteket. Ja, att få den narrade att tro att vissa saker finns i fysisk form som synvinklar, rumpdrag och liknande hör till de klassiska skämten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 FM | Google

Styckmord

Styckmord tycks vara på modet. Bara ordet styckmord får mig att rysa. Mord, dödande med berått mod. Styckning, uppdelning av en djurkropp efter slakt. Kroppen klyvs i regel först och kan därefter styckas på olika sätt.

Två stycken styckmord har skett inom kort tid, ett i Danmark och nu ett i Stockholm. En 41-årig taxichaufför hittades styckad i påskhelgen i Köpenhamn. En okänd mördad och styckad kvinna hittades i förrgår i en plastsäck i Stockholm, eller rättare sagt delar av henne - torson fattas fortfarande.

Mannen i Danmark lär ha styckats med motorsåg. Effektivt, men det bör ha varit ganska slafsigt. Jag har inte sett filmen Motorsågsmassakern och har inga tankar på att så göra heller - tankarna for direkt till den filmen.

Hur kvinnan har styckats framgick inte, men delarna av hennes kropp var i alla fall väl omsorgsfullt paketerad, med plast och silvertejp. Silvertejp är bra till mycket tydligen. En metodisk mördare, rationell och effektiv.

Hur folk är funtade som efter att ha mördat någon även tar sig för att börja stycka upp mordoffret är för mig en gåta. Att använda motorsåg är nog inte så vanligt, det bullrar och lever om – motorsåg är inget man drar igång direkt i en lägenhet misstänker jag.

Jag har surfat lite på nätet och det verkar som de flesta offren styckas i badkaret med köttknivar och sågar. Brrrr....nej, usch. Jag förstår inte hur de kan utföra en dylik gärning. En empati-gen eller liknande måste saknas hos dessa som kan utföra sådana bestialiska dåd.

För mig räcker det med att försöka skära bitar ur ett stycke kött för att göra köttgryta, för att tycka att det är blodigt och slafsigt. Senor och märgbensbitar gör att jag ibland tappar jag lusten att göra köttgrytan överhuvudtaget. Köttet materialiserar sig och jag ser kossan (eller vilket djur det nu gäller) framför mig. Rar och gullig, levande.

Jag skulle aldrig kunna jobba som slaktare eller obducent. Jag har varit med på en obduktion, utan att svimma av – men det var en chockartad upplevelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:41 FM | Google