« april 6, 2005 | Startsidan | april 8, 2005 »

7 april 2005

Skjut först och fråga sedan

Fast har man skjutit ihjäl någon är det svårt att få ett svar på frågan.

Jeb Bush (familjen Bush är något säregna enligt min åsikt) har drivit igenom en vad han menar en bra och sund antibrottslag.

Redan sedan tidigare är det enligt Floridas delstatslagar tillåtet att "skjuta för att döda" om någon hotar ens person eller egendom. Till i går fanns dock reservationen att man i möjligaste mån ska försöka undvika konflikt och helst fly innan man öppnar eld. Den reservationen är nu, efter en omröstning i delstatssenaten, struken. Alla som på något sätt känner sig hotade får skjuta. Utan förbehåll.

Florida besöks av många turister. Jag tänker då inte turista i en stat där en skottsäker väst är att rekommendera. Tänk om någon turist, som talar dålig engelska, hejdar någon och frågar efter vägen till närmsta toalett och den som stoppas upplever sig hotad på grund av språkförbistring eller missförstånd. Skjut först och fråga sedan. Det är otroligt. Jag förstår mig inte på vapenfixeringen i USA. Var mans rätt att vara beväpnad? Det är inte så underligt att det vådaskjuts i hemmen, lätt att dra pistolen i ett kompis- eller familjegräl, dra vapen i ett fyllebråk och i fall som tyvärr hänt alldeles för många gånger nu, ungdomar som går in i på sin egen skola och skjuter hejvilt – enbart för att döda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 EM | Google

Idiotiska bloggläsare

Ibland blir jag förundrad över människors brist på empati. Det blev en långt text i dag. Men som alltid är det helt frivilligt att läsa eller låta bli.

En blog kan innehålla allt från tre opersonliga rader text och fyra länkar till personliga betraktelser, både om ditt och datt – men även ibland ganska personliga tankar.

Jag tycker mer om de sistnämnda. Det är intressant och roligt att följa andra människors vardag, upp och nedgångar – livet är som en sinuskurva och det gäller alla, de som har en rak linje genom hela sitt liv lever nog ett ganska tråkigt liv. Som Nils!

Det finns många bloggare ute i cyberrymden som jag tycker om, enbart för att jag läser deras bloggar fast jag aldrig träffat dem, samt andra för att jag både läser deras bloggar och har mött dem IRL.

Jag tycker inte att en blog måste vara välpolerad, fernissad, välslipad eller välputsad. Det är, i mina ögon, tråkigt i längden att bara läsa sådana bloggar, faktabloggar och andra nischade bloggar, men det finns även flera sådana jag läser bara för att de är bra och intresserar mig.

Jag blev nästan riktigt genuint förbannad i morse när jag läste Jerrys blog. Någon som kallade sig Nils kommenterade Jerrys text på för mig ett sådant främmande sätt. Har man inget vettigt att säga, kan man lika gärna hålla käften. Det finns även en Back-knapp på browsern, fast en del idioter till bloggläsare kanske inte vet om att den finns?

Frågan är hur intressanta dina personliga problem är för de som läser weblogs. Det verkar mer som om du omedelbart behöver psykologhjälp.

Weblogs finns väl inte längre för den delen? Noll koll Nils med andra ord. Denna Nils ska härmed få lite mer personliga problem att läsa om. Förresten tror jag att det är Nils som kanske har mest problem?

Jag lider av flygrädsla och höjdskräck, samt jag är rädd för spindlar, även det en fobi – men jag behöver ingen psykologhjälp för det.

Specifik fobi är en rädsla, ångest, som är begränsad till en specifik situation eller sak. Kontakt med denna leder till intensiv ångest, vilken gör att den drabbade försöker undvika det som utlöser den...Vanliga fobier är höjdskräck, flygrädsla, klaustrofobi (rädsla för stängda rum), tandläkarskräck, ångest för speciella djur (t ex spindelfobi, ormfobi och hundfobi), blodfobi, ångest förknippad med vissa sjukdomar (t ex HIV-fobi), mörkerrädsla och rädsla för åskväder. Specifik fobi är vanlig. Man räknar med att 10 –15 % av befolkningen någon gång under livet utvecklar en specifik fobi. De förekommer oftare bland kvinnor än bland män. Den vanligaste fobin är spindelfobi.

Som grädde på moset är jag den
där oroliga typen som alltid undrar:

– Glömde jag stänga av spisplattan?
– Låste jag verkligen dörren?
– Satte jag spisskyddet framför brasan?

Som nu när jag kommit hem.
Jag sitter och funderar på om
jag stängde av spisplattan i Tigerlyan.

Vad det är för "diagnos" på detta beteende vet jag inte. Tvångstankar? Nej? Kontrollbehov? Kanske? Eller så är det en fobi det också? Rädd för att glömma bort-fobi.

Nu Nils! Nu fick du lite att bita i :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:57 EM | Google

Cookies i MT 3.15

På tal om färdigbakad bröd kommer jag osökt in på cookies. Efter uppgraderingen till 3.15 surfade jag och hämtade de nya mallarna för 3.*. Men de var tydligen inte riktigt helt uppdaterade, men nu är de det. Javascriptet som tidigare fanns inom HEAD-taggarna har ersatts med en kodsträng som hänvisar till en mall som heter Remember me.

Så nu hoppas jag att bakade kakor ska fastna på plåten.
Det vill säga att ni som bockar i Ja har kvar uppgifterna
även vid nästa besök. Undantag dem som städar bort alla
kakor per default när de stänger Internet Explorer.

Testa gärna och se om det funkar för er som haft problem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:59 FM | Google

Transfettsyror

Svenskt expertlarm.
Vanligt bröd innehåller farligt fett.

Det var innehållet på Expressens
första sida i går. Stora rubriker.

Socialstyrelsens rekommendation att äta 68 (sorry 6-8) skivor bröd om dagen måste verkligen få sig en knäck här.

Det finns olika sorters fett.
Fett som fett kan tyckas.
Mjölkfett.
Vegetabiliskt fett.
Härdat fett.
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
Omättade fettsyror.

Det är inte lätt att vara konsument.
Hur ska man kunna navigera i denna djungel?
Jag blir bara förvirrad.

Men boven i dramat här anses vara transfettsyror. Transfettsyror bildas vid härdning och uppvärmning av fett. Alltså matfetter som används industriellt och behandlas, härdas. Bildandet av transfettsyror beror på härdningsgraden.

Mättat fett finns i feta mejeriprodukter som smör, grädde, fet ost och i charkprodukter som korv och bacon, samt i choklad och bakverk.

Enkelomättat fett finns bland annat i oliver, olivolja, rapsolja, nötter, mandel och avokado.

Fleromättat fett finns det mycket av i majsolja, solrosolja och i fet fisk som lax, makrill, sill och strömming.

Omättade fettsyror, exempelvis Omega 3 fettsyra.

Ett högt intag av mättade fettsyror ökar kolesterolinnehållet i blodet - med efterföljande ökad risk för blodproppar.

Studier har påvisat att enkelomättat och fleromättat fett ökar insulinkänsligheten. Margarin med fleromättade fettsyror kan orsaka cancer.

Studierna påvisade att vissa omättade fettsyror, exempelvis Omega 3-fettsyror, sänker blodfetthalten och minskar proppbildningsbenägenheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 FM | Google