« april 9, 2005 | Startsidan | april 11, 2005 »

10 april 2005

Moderaternas moralbegrepp

Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Det är ett råd de flesta vanliga dödliga bara kan drömma om. Har du en årslön på banken som buffert för kommande eventuella sämre tider? Nej, skulle inte tro det. De flesta har fullt sjå att klara vardagen på sin ordinarie lön.

Moderaterna vill sänka sjukersättningen till 65 procent. Det här är en bra moral för arbetslinjen, sa den moderate riksdagsmannen Per Westerberg häromdagen i radions ekosändning.

Tja – det är synnerligen sannerligen lätt för en person med en förmögenhet på 300 miljoner att tycka detta. Dessutom är det han, med många andra moderater, som kommer tjäna mest på moderaternas apropåer om att skatterna ska sänkas, på bekostnad av de som är sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa – de som saknar moral, om jag nu ska tolka hans uttalande rakt av. Jag tycker mer att det är han och andra moderater som saknar moral. Hur många moderata nolltaxerare finns det? Hur många moderater utnyttjar inte skattesystemet och alla dess möjligheter till skatteavdrag in absurdum?

Faster Agda som jobbar som städerska och tjänar 15.000 kronor i månaden lär ha svårt att spara ihop till en årslön på banken för att ha en reserv. Hon har inga möjligheter till några direkta skatteavdrag. Hon har svårt att få det att gå ihop överhuvudtaget. Hyra, telefon, månadskort, el och hemförsäkringen tar merparten av hennes lön och det blir inte mycket kvar att vifta på. Hon är garanterat inte målgruppen som kommer att få tusen kronor sänkt skatt, vad moderaterna än påstår – det lilla ordet genomsnitt gav i alla fall mig en hint om vad det handlar om.

Om vi räknar med lite runda siffror (uppåt) så får faster Agda ut knappt 10.000 rent i månaden. Skulle moderaternas sänkning av sjukpenningen till 65 procent genomdrivas och Agda skulle ha oturen att bryta benet eller få någon annan sjukdom som gör att hon måste vara sjukskriven i ett par månader kan vilken analfabet/icke matematiker som helst räkna ut att hela hennes ekonomi skulle falla samman, smulas sönder fullständigt. Redan nu är det kännbart att vara sjuk, än mer skulle det bli om ersättningen sjönk till 65 procent. Men vad bryr sig en moderat om det?

Det finns inget incitament på att en lägre sjukersättning skulle göra folk friskare. Cancer, ett brutet ben eller en lunginflammation (välj vilken allvarlig sjukdom som helst) är inte exempel på bristande moral. Karensdagarna hindrar bakfyllesjukskrivningarna och måndagssjukan, i den mån de nu existerar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 FM | Google