« Bilbesiktningsmutkolvar | Startsidan | Tele2 Turbo »

22 april 2005

1.500 i lönesänkning

Allt fler företag kräver att de anställda går med på lönesänkningar. Enligt LO är detta en tendens som är på uppgång. Jag tycker det är oroande. Sänkta löner för att förhindra att jobben flyttas utomlands, exempelvis till våra nya EU-grannar, som har en betydligt lägre lönenivå - å andra sidan har de inte lika höga levnadsomkostnader som vi har i Sverige.

I Örebro kräver företaget EMBA att de anställda ska gå med på en lönesänkning på 1.500 kronor i månaden, ett skiftavtal som tidigare förhandlats fram. Jag tror inte att det blir någon produktionsökning eller vinst genom att sänka lönerna. Hur blir det med motivation och arbetsmoral? En morot ska vara positiv, inte negativ i form av lönesänkning.

Detta hörde jag på Rapport i går, men jag hittar inget på nätet, förutom Rapportsändningen från i går då.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 22, 2005 10:25 FM

Kommentarer

Det er en uhyggelig utvikling. Og fagforeningene står i de fleste tilfelle maktesløse, selv om vi hadde en sak i Danmark for ikke så lenge siden der arbeidsgiverne ble tvunget til å betale håndverkere fra Østeuropa samme lønn som de danske. De østeuropeiske arbeiderne var selvfølgelig himmelfalne, men hvorfor skal lønna være forskjellig bare fordi du kommer fra et annet land? Lønnedsettelser er ikke løsningen på dette problemet - skandinaviske arbeidere vil aldri kunne konkurrere med prisen på arbeidskraft i andre land. Det undrer meg at politikerne ikke fokuserer mer på dette. Man kan selvfølgelig si at det er bra at det skapes arbeidsplasser i fattige land, men det er vanskelig å juble over det når det går på bekostning av arbeideres rettigheter både her og i utlandet. Fabrikkenes ultimatum overfor de ansatte går imot alt fagforeningene har kjempet for siden 1800-tallet.

Skrivet av: Anja datum: april 23, 2005 11:30 EM

Vilken jämförelse? Jag handlar dessutom aldrig på ICA. Jag kikar inte och jämför priser utan jag handlar det jag vill ha, mat till god kvalité och fräscha varor. Det enda jag kikar på är eventeulla utgångsdatum och på kött och chark när det packades. Lidl och andra lågprisvaruhus skulle jag inte sätta min fot i. Dessutom behandlar Lidl sina anställda som boskap. Kassörskan bevakas, antal varor per minut hon registrerar räknas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 23, 2005 01:50 EM

Annica, utan att nödvändigtvis tänka på det, gör Du själv den jämförelsen varje gång Du går in hos Din lokale ICA-handlare.

Skrivet av: Anders datum: april 23, 2005 10:07 FM

man får se det som att samhället utvecklas

Skrivet av: Tobbe datum: april 23, 2005 09:58 FM

Sänk alla omkostnader då. Det går inte att jämföra med låglöneländer. De har inte lika stor hyres- och andra levnadskostnader. Jag tror inte att Stockholmshem är beredd att sänka hyran till samma nivå osv. osv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 23, 2005 05:04 FM

Det är givetvis upp till envar att starta företag, och betala vem som helst vad som helst.
Som liberal tycker jag att detta skall vara så enkelt som möjligt. Det är ju inte liberalismen som gör detta krångligt.

Skrivet av: Anders datum: april 23, 2005 02:22 FM

Ja är väl också lite liberal. Sänk lönerna! Speciellt på de som redan tjänar för mkt. Sänk på chefer och högre tjänstemän. Där finns hur mkt pengar som helst att tjäna in.
Men så funkar det ju inte . Det är vi som redan har låg lön (jag har 17000 efter att ha jobbat i nio år som industriarbetare) som får ta smällen.
Vi har tom polacker på min arbetsplats som jobbar för 39 kr i timmen. Detta trots att företaget nyligen (för en månad sade upp tolv anställda). Facket kan inget göra. Chefen (ledningen) säger bara: går ni inte med på våra krav flyttar vi till baltikum eller Polen.
Det är så det ser ut idag. Vi har ett helt uddlöst fack. Och en politik som är helt åt helvete. De som får ta smällen i "det nya Europa" är de lågavlönade, de som redan inget har, kvinnor och invandrarare.
Vi är åt helvete fel (om uttrycket ursäktas?).
Hur vågar man tala om att sänka vanliga knegares lön! Det är min fråga. Liberaler kan suga min röv (kanske inte så ursäktligt - men ärligt)!

Claes. Vad jobbar du med - och vad är din lön? Är du beredd att sänka din inkomst?

Skrivet av: Sebastian datum: april 23, 2005 01:58 FM

Jo, det är nog helt riktigt att liberaler vill att löner ska sänkas och dessutom inser de att detta inte är möjligt förrän man sänkt alla bidrag, A-kassa, sjukersättning, socialbidrag, pensioner etc.

Om man hela tiden sänker löner får man emellertid sålt allt mindre också, eftersom köpkraften minskar, staten får inte allt mindre skattepengar och välfärden nedmonteras.
Kort sagt, den politik som förs nu är en samhällsförstörande politik och en som leder käpprätt utför!

Skrivet av: Kerstin datum: april 23, 2005 12:06 FM

Tack för länken. Synd att inte de stora drakarna skrev om detta eller ens att SVT kunde skriva några rader, utan det är med först i Rapportsändningen - ganska långt inslag - men ingen text hittade jag på SVT som det brukar vara brukligt till de flesta nyheter som de läser upp i sändningarna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 22, 2005 07:38 EM

Du kan hitta lite mer info hos Nerikes Allehanda: http://www.nerikes.se/artikel.asp?intId=865308

Skrivet av: Mattias Ahlström datum: april 22, 2005 07:35 EM

Som liberal ser jag inget egenvärde i låga löner. Lönerna skall vara så låga *eller* höga som - ytterst - konsumenterna är beredda att betala. Lantbruket ges redan konstgjord andning genom LRF:s styrka. Vi får se om samhället är berett att sponsra ytterligare branscher.

Öppna gränser och multikulti är mer än bara pizza och tågluff. Det innebär även nya utmaningar för arbetsmarknaden.

Skrivet av: Anders datum: april 22, 2005 06:58 EM

Känns rätt bra att jobba i ett företag som flyttar hem verksamheter till Sverige i stället för att flytta till låglöneländer. Lönekostnaden utgör en så liten del av priset på en bil så det gör ingen större skillnad. Kvaliteten blir ju inte sämre direkt heller...

Trevlig helg!

Skrivet av: Tobbe datum: april 22, 2005 05:07 EM

Det är ju vad många nyliberaler vill ska ske: lönesänkningar. Varför vill de annars att företag som kommer till Sverige inte ska behöva följa svenska kollektivavtal?

Skrivet av: Chadie datum: april 22, 2005 04:34 EM

Hur mycket är inte fackens fel att vi nu är i denna underbara situation? Lönespiralen måste man kanske nu se i lite andra vinklar än bara högre lön. Den har gjort så att andra länder får dom jobb vi har. Tänk efter lite själva, vem skulle inte som egen företagare flytta företaget dit där dom jobbar längre och dessutom inte ska ha lika mycket betalt samt alla andra kostnader man undslipper som företagare. Dessutom så betalar ju EU flytten.

Skrivet av: Claes datum: april 22, 2005 01:54 EM