« april 15, 2005 | Startsidan | april 17, 2005 »

16 april 2005

Vardagsvandalism

Vandaliserad busshållplats

Så här såg busskuren ut i morse utanför Coop i Kungsängen. En busskur som så sent som för en vecka sedan återställdes till sitt normala skick, efter förra vandaliseringen. Tiotusentals kronor som alla andra som åker kollektivt får betala, förr eller senare, via höjda biljettpriser.

Vad är det för ungdomar som tycker att det är roligt att sparka sönder en busshållsplats? Hur många "jag är ball"-poäng får man för det? Satans ungdjävlar säger jag bara, samt ställer frågan (inte bara till Kungsängsborna) vet du vad ditt barn gjorde i går? Eller har du noll koll på vad dina ungar sysslar med när de är ute på kvällar och nätter?

Vardagsvandalism. Ska detta verkligen vara något vi ska vänja oss vid?

Update:
I kommentarerna har det framkommit att det är utomhusreklambolag som Clear Channel eller JCDecaux som står för underhåll i de flesta kommuner av busskurerna, eftersom de står för annonseringen i dem. En dålig deal kanske i längden? Men jag tror att i förlängningen är det ändå konsumenten som får stå för notan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:19 EM | Google

Cykelhjälm

Vi har bilbältestvång i Sverige. Det är inte sprunget ur att någon bara fått för sig att det så ska vara. Det är bevisat att bilbältet räddar liv. De flesta använder bältet, en del slarvar förvisso, men åker de dit i en poliskontroll får de böter. Detsamma gäller avsaknaden av skyddshjälm på MC och mopeder klass I och II.

Varje år dödas cirka 40 cyklister och 20 000 skadas allvarligt. Det mest effektiva skyddet mot allvarliga skallskador är att använda hjälm när man cyklar. Internationella studier visar att cykelhjälmar dämpar skadorna med minst 60 procent.

Numera är det cykelhjälmtvång för den som är under 15 år. Men varför lagstifta om att alla under 15 år måste ha hjälm? Även en sextonåring eller en vuxen kan skada huvudet allvarligt om olyckan är framme. Jag tycker att det ska införas en motsvarande lag som gäller alla som cyklar.

Gör hjämarna lite tuffare. Ballare. Häftigare. Jag skulle gärna ha en cykelhjälm med tigermotiv. Ungdomarna kanske skulle vilja ha Foppa avbildad på hjälmen eller Britney?

De föräldrar som ser sina barn cykla iväg utan cykelhjälm skulle jag vilja ge en stor taggig tistel till. De föräldrar som inte själva föregår med gott exempel och använder cykelhjälm likaså.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:12 FM | Google