« Vardagsvandalism | Startsidan | Observer inte i framkant längre? »

17 april 2005

Bloggarnas okrönta drottning

Nå, det är inte jag som satt rubriken och det är inget citat från min sida i senaste numret av ICA-kuriren. Det var dessutom en mycket intressant artikel om Sara och hennes blogg Hedgehog in a storm.

I dag finns en artikel i DN om som också handlar om bloggar. Med rubriken, Bloggare kan avgöra valet 2006. Det tror inte jag. Det står i artikeln, "i dag använder mer än 70 procent av svenskarna internet minst en gång i månaden". Jag tror faktiskt inte att läsa bloggar står högst upp på agenden hos de allra flesta. Det är mer bankärenden, hämta hem mail, läsa mail kanske i någon webmail, kolla priser, handla och annat mer vardagligt.

En politisk bloggare betecknas Svenska Dagbladets chefredaktör PJ Anders Linder. Jag har nu inte varit där på ett bra tag, men visst saknar han fortfarande kommentars- och trackbacksfunktioner? En bra dag läser uppemot 2.000 personer hans blogg säger han. Inte många, med tanke på alla Google Adsense-annonser och att han har en stor nätupplaga av Svd bakom ryggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 17, 2005 08:25 FM

Kommentarer

Apropå den intressanta artikeln i kuriren om Hedhehog.... Vilken bloggare avslöjade Levinsky affären? Var inte det Drudge? Sedan när är han en bloggare? Minns jag fel?

Skrivet av: Åsk datum: april 17, 2005 12:51 EM

Jag tror du har rätt på den punkten Annica och problemet som jag ser det är att folk verkar inte orka läsa/kommentera politiska inlägg om de inte är korta och direkta (metro-stil). Jag dras mellan att blogga om sånt som folk kommenterar och om politik som nästan alltid förblir okommenterat. En annan faktor är ju antalet läsare, jag har ju inte så många läsare med fler läsare ökar ju potentialen att kommenteringen på politiska inlägg ökar, vi får se.

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: april 17, 2005 12:23 EM

Jag håller med om det här med att bloggar inte spridit sig till allmänheten ännu. Hur många gånger har man inte fått förklara vad en blogg är: "Jag har hört ordet, men vad är det egentligen?" Otaliga gånger ... Men det är väl bara att missionera på! :-)

Skrivet av: Svensson datum: april 17, 2005 12:21 EM

"Herr Chadie"?! Någon som vet något som inte jag vet? ;)

Skrivet av: Jontas datum: april 17, 2005 12:09 EM

Tror herr Chadie att han kan påverka valet 2006 då! Kände du dig träffad kanske. Jag håller med Annica här, bloggarna kan inte påverka så mycket att det har någon som helst inverkan på valresultatet. I U.S.A talas det om hur stror effekt bloggarna faktiskt har där, jag vet inte om det är överdrivet eller inte. Här i Sverige är påverkan liten på den allmänna opinionen. För att få betydelse krävs följande. Dels måste bloggarna kunna presentera nyheter som inte finns i den vanliga pressen, inte bara kommentera dessa, där är vi icke ännu. Dels måste några bloggare stiga fram framför de andra, annars har man inte tid helt enkelt, en vanlig människa har inte tid att skumma ett tiotals bloggar, då blir det enklare att läsa DN. Dels kan inte bloggarna falla i strupen på varandra (krigskronikan- Alisio), skriva kilometerlånga inlägg om hur usla de andra är, vem tror ni är intreserad av detta som inte själv är bloggare? Det hela bottnar i att bloggandet är lite en klubb för inbördes beundran, annars skulle sådant här inte uppstå. Skall man få någon betydelse måste sådant upphöra.

Skrivet av: Robert S datum: april 17, 2005 10:03 FM

Jag tror inte heller bloggar kommer att ha någon större betydelse för valutgången. Dels för att som du skriver inte så många läser bloggar, men jag tror också att det är få bloggar som "håller någon trovärdig linje" rakt igenom när det gäller politik. Jag kommer spontant inte på någon.

Jag tycker det är roligt att läsa kommentarer, ofta roligare än originalinlägget. Roligt att skriva också. Ändå så har jag något svårt att förstå varför det är så viktigt att det ska gå att kommentera. Jag skulle tro att en absolut majoritet av allt som skrivs i bloggar står utan kommentarer. Är det så viktigt att det finns en möjlighet till något, som ändå bara utnyttjas väldigt sällan?

Skrivet av: Åsa datum: april 17, 2005 09:42 FM

Ptjaa... jag driver fem bloggar...

Skrivet av: N|. datum: april 17, 2005 09:16 FM

DN-reporterns blogg tillåter inte heller kommentarer.

Skrivet av: Chadie datum: april 17, 2005 09:05 FM

Jag var inne på författarens blogg, nå han lär inte påverka valet år 2006. Så han skrev nog inte om sig själv och sin egen blog. Jag ska läsa mer, jag bara skummade igenom artikeln, det jag fastnade för var det låga antalet besök till PJ:s blog.

Jag sa flera tusen till Ica-kuriren, vilket jag tror mig närmar sanningen.

"Hur många svenska bloggar finns det?
– Vi har grälat mycket om det… En del säger att det bara är ett par hundra, men jag skulle tippa på ett par tusen, minst. "

Skönt att höra att du slipper skriva om allt nu varje gång Jontas!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 17, 2005 08:46 FM

Jag undrar lite över det där med 1 000 bloggar i Sverige. Är det inte i underkant? Eller beror det på definitionen? Man nämner dagbok i sammanhanget. Och "kul" att artikelförfattaren länkar till sin egen "blogg" som inte innehåller annat än privata dagboksnoteringar.

Nu kommer MT ihåg mig här. :)

Skrivet av: Jontas datum: april 17, 2005 08:35 FM