« 621 inkompetenta sökande! | Startsidan | Varor gasas under transporten »

30 april 2005

Surfa lugnt!

Surfa lugnt har dragit igång sin verksamhet. På Chinateatern var många tunga namn inbjudna som gäster, bland annat Microsofts koncernchef Steve Ballmer. Många sponsorer finns bakom kampanjen, bland annat Microsoft och F-Secure. Jag har väl aldrig direkt förknippat Microsoft med något direkt säkerhetstänkande.

Att Pyttemjuk är med att sponsra verksamheten föranleder en liten undran:

Varför står det ingenstans (jag kunde i alla fall inte hitta någon information om detta) på hemsidan Surfa lugnt om att det finns alternativ till Internet Explorer? Varför inte informera om att Firefox eller Mozilla är bra alternativ och dessutom förhållandevis mycket säkrare att använda än Internet Explorer. Jag surfar då lugnare med Mozilla än vad jag skulle göra med Internet Explorer.

Enligt vad jag kunde läsa på en mailinglista tog F-Secures företrädare också för sig av "kakan" på mötet. En gammal nyhet blir som ny (viruset Cabir), återanvändning med andra ord. Det kan inte vara en slump att detta publiceras just nu.

// Annica Tiger...som skulle kunna skriva mer om detta men listetikett (inget får spridas från listan) förhindrar mig att så göra.

Annica Tiger april 30, 2005 08:15 FM

Kommentarer

Bättre sent än aldrig kanske? Dock tycker jag att det är väldigt, väldigt sent. Under årens lopp har många upplevt det som det motsatta, att det har brustit och fortfarande brister i säkerhet hos Microsofts produkter. Visst är det bra om de nu har insett att det inte går att fortsätta i samma stil som tidigare. Men för mig lär det dröja innan jag kommer att lita på IE, som ett exempel.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 1, 2005 09:08 FM

Gnäller är kanske ett starkt ord, men jag tycker nog att den allmänna inställningen är väldigt negativ mot M$. De har faktiskt börjat ta kritiken seriöst de senaste åren. Bara att de skjutit upp lanseringen av Longhorn till förmån för SP2 till Windows XP tyder på att de tar det på allvar.

Skrivet av: Patrick datum: maj 1, 2005 04:04 FM

Patrick tycker att jag gnäller :) - se hans trackback. Men jag anser att frågan är berättigad, varför informerar Surfa lugnt inte om att det finns alternativ? Säkrare alternativ! Hur ska nybörjare få reda på detta, om inte på en sida som säkert kommer att besökas av just denna målgrupp? För en nybörjare är Internet samma sak som den förinstallerade ikonen Internet Explorer.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 30, 2005 04:54 EM

Om jag vore en obotlig cyniker skulle jag säga att Microsoft är med i Surfa Lugnt bara för att förhindra att Surfa Lugnt rekommenderar att man ska välja en annan webbläsare än Microsoft Explorer och ett annat operativsystem än Windows.

Nu är jag ingen obotlig cyniker, så jag säger inget...

Skrivet av: Björn datum: april 30, 2005 02:52 EM