« Bill Wyman eller Bill Wyman? | Startsidan | Cookies i MT 3.15 »

7 april 2005

Transfettsyror

Svenskt expertlarm.
Vanligt bröd innehåller farligt fett.

Det var innehållet på Expressens
första sida i går. Stora rubriker.

Socialstyrelsens rekommendation att äta 68 (sorry 6-8) skivor bröd om dagen måste verkligen få sig en knäck här.

Det finns olika sorters fett.
Fett som fett kan tyckas.
Mjölkfett.
Vegetabiliskt fett.
Härdat fett.
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
Omättade fettsyror.

Det är inte lätt att vara konsument.
Hur ska man kunna navigera i denna djungel?
Jag blir bara förvirrad.

Men boven i dramat här anses vara transfettsyror. Transfettsyror bildas vid härdning och uppvärmning av fett. Alltså matfetter som används industriellt och behandlas, härdas. Bildandet av transfettsyror beror på härdningsgraden.

Mättat fett finns i feta mejeriprodukter som smör, grädde, fet ost och i charkprodukter som korv och bacon, samt i choklad och bakverk.

Enkelomättat fett finns bland annat i oliver, olivolja, rapsolja, nötter, mandel och avokado.

Fleromättat fett finns det mycket av i majsolja, solrosolja och i fet fisk som lax, makrill, sill och strömming.

Omättade fettsyror, exempelvis Omega 3 fettsyra.

Ett högt intag av mättade fettsyror ökar kolesterolinnehållet i blodet - med efterföljande ökad risk för blodproppar.

Studier har påvisat att enkelomättat och fleromättat fett ökar insulinkänsligheten. Margarin med fleromättade fettsyror kan orsaka cancer.

Studierna påvisade att vissa omättade fettsyror, exempelvis Omega 3-fettsyror, sänker blodfetthalten och minskar proppbildningsbenägenheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 7, 2005 7:59 FM